Menu

10x lekker eten in Haarlem

Van een kas met vakantiesfeer tot gastronomisch fastfood

De hoofdstad van Noord-Holland is compact, rijk aan toffe winkels, gevuld met culturele schatten en – lest best – er openen steeds meer culinaire topplekjes. Deze 10 zijn favoriet.

De hoofdstad van Noord-Holland is compact, rijk aan toffe winkels, gevuld met culturele schatten en – lest best – er openen steeds meer culinaire topplekjes. Deze 10 zijn favoriet.

#1 Café Colette

Je kunt er verrukkelijk dineren op z'n Frans; de bistrokaart van Café Colette is gevuld met klassiekers als steak tartare, confit de canard en crème brûlée (romig met krakende korst). Ook lekker: tijdens de borrel op zaterdag en zondag kosten de oesters maar € 1,50 per stuk.
De Oude Groenmarkt 22, cafecolette.nl

#2 Nolita Pizzabar

Een krokante pizza met flinterdunne bodem uit de steenoven en een goed glas wijn: voor een portie La Dolce Vita haast je je naar Nolita Pizzabar. Bar inderdaad, dus ook een prima plek voor een borrel. Vanzelfsprekend met een goed gevulde plank met antipasti.
Lange Veerstraat 17, nolitapizzabar.nl

#3 By Lima

Het interieur mag dan suikerzoet zijn, in de gerechten van By Lima zijn nauwelijks geraffineerde suikers te ontdekken. Hetzelfde geldt voor e-nummers. Het all-day breakfastmenu is om van te watertanden (de chocolat chip pancakes!), net als de homemade slowjuice met watermeloen, limoen en munt.
Zijlstraat 65, by-lima.nl

#4 Het Veerkwartier

Een stukje buiten het centrum ligt Het Veerkwartier aan de Veerplas. Hier waan je je in het walhalla; in de huiselijk ingerichte kas, boordevol vintage en planten, wordt lekker en lokaal gekookt en staat de agenda staat tjokvol concertjes, openluchtbioscoopavonden en (kinder)workshops. Het lijkt wel vakantie!
A. Hofmanweg 62, hetveerkwartier.com

#5 Bar Wolkers

Wie een uitzicht op het Spaarne wil combineren met een lekkere bak koffie, broodje huisgemaakte bal of geroosterde boterham met humus, strijkt neer bij Bar Wolkers. De huiselijke sfeer – vintage, noeste tafels en kunst – zorgt ervoor dat je na de lunch blijft hangen tot borreltijd.
Gedempte Oude Gracht 139, barwolkers.nl

#6 Olive Tree House

Olive Tree House is klein Griekenland in het Hollandse Haarlem. Eigenaren Nikolas Katsinis Verdelis, Katerina Papadea en chefkok Stefanos Polyzos hebben Griekse roots en dat proef je! Van de olijfolie van kleine Griekse boeren tot de traditionele mezze. In het weekend wordt er ook geluncht.
Lange Veerstraat 11-13, olivetreehouse.nl

#7 Nesta

Op de hoek van de Bakenessergracht en het water van het Spaarne serveert Danny van den Bergh lekkere gerechten – op basis van streekproducten – van de fijne, kleine kaart. Het interieur is Scandinavisch cool, met als pronkstuk de meters lange bank langs de wand, gevuld met kussens.
Bakenessergracht 109, nestahaarlem.nl

#8 Nurks

Voor het fijnste terras van Haarlem wandel je naar stadspark de Haarlemmerhout, op een steenworpafstand van het centrum. Hier strijk je neer bij Nurks in de Hout voor homemade taart, een Dutch Weed Burger met Vlaamse friet of een borrel met een plank vol bites.
Hertenkamplaan 1, nurksindehout.nl

#9 Kweekcafé

De Haarlemmer Kweektuin, een plek gevuld met bananenbomen en geitjes, is het groene hart van Noord. Hier combineert de crew van het Kweekcafé de liefde voor eten met de liefde voor cultuur. Dus geniet je in de kas van een (h)eerlijke, huisgemaakte soep of een inspirerende lezing.
Kleverlaan 9, facebook.com/kweekcafe

#10 Rubens Burger

De gastronomische burger is een hit, ook in Haarlem. Rubens Burger serveert super originele vlees-, vis- of vegavarianten, bijvoorbeeld gemaakt van linzen en bieten. En wil je meer vitaminen bij je burger? Dan is er de saladeversie, zonder broodje maar met frisse limoen-yoghurt dressing.
Drossestraat 3, rubensburger.nl

Locatie & route
  1. Café Colette
  2. Nolita Pizzabar
  3. By Lima
  4. Het Veerkwartier
  5. Bar Wolkers
  6. Olive Tree House
  7. Nesta
  8. Nurks
  9. Kweekcafé
  10. Rubens Burger
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan