Menu

De favourites van Douwe Grootendorst

Hier moet je eten wanneer je in Groningen bent

Hij wordt ook wel de ‘pizzabaas’ van Groningen genoemd en is te herkennen aan de fles limoncello waar hij einde avond zijn gasten op trakteert. Samen met zijn vrouw Anouk zorgt Douwe Grootendorst dat je de lekkerste pizza van Groningen voorgeschoteld krijgt in hun eetwinkel Buurman & Buurman. Als echte foodkenner geeft hij je nog 7 tips om heerlijk te eten in Groningen.

Hij wordt ook wel de ‘pizzabaas’ van Groningen genoemd en is te herkennen aan de fles limoncello waar hij einde avond zijn gasten op trakteert. Samen met zijn vrouw Anouk zorgt Douwe Grootendorst dat je de lekkerste pizza van Groningen voorgeschoteld krijgt in hun eetwinkel Buurman & Buurman. Als echte foodkenner geeft hij je nog 7 tips om heerlijk te eten in Groningen.

#1. El Maïda

‘Ga hierheen om uitgebreid te lunchen: het is de lekkerste en meest vriendelijke plek in Groningen. Praat zeker even met eigenaar Nazim, hij vertelt je graag over het belang van het bijpraten met je vrienden en familie tijdens het eten. De naam El Maïda komt dan ook van het Arabische ‘Al-Maïdah’ en betekent ‘tafel’. Ik ga hier erg graag heen met mijn vrienden en familie om te ‘tafelen’. Bestel hier vooral de baba ganoush sandwich voor de lunch, of juist het uitgebreide ontbijt. Een betere zaterdagochtend is er niet!’

Folkingestraat 19, elmaida.nl

‘Dit is de lekkerste en meest vriendelijke lunchplek in Groningen’
‘In deze supermooie bar drink je de beste cocktails ever’

#2. The Stockroom

‘Deze bar is wat verstopt, maar als je ’m eenmaal hebt gevonden wil je niet meer weg. Je drinkt hier de beste cocktails ever, en kunt élke cocktail bestellen die je maar kunt bedenken. Extra tof: The Stockroom is in 2019 verkozen tot beste nieuwe cocktailbar van Nederland. Ik heb tot nu toe de Stockroom Summercup, Mescal Pisco Sour en de Basically Mangofanificant geprobeerd. Deze zijn al zo fantastisch, dat ik bang ben dat als ik nog meer ga proeven, ik niet meer weg te slaan ben. Kijk ook even goed naar alle details van de supermooie bar in de oude opslagruimte, deze is helemaal in de stijl van de ‘roaring 20s’ gemaakt.’ 

Oosterstraat 24-1, thestockroom050.nl

#3. Block & Barrels

Dit is voor mij de perfecte combinatie: een pub en butcher tegelijk. Als je binnenkomt loop je langs de keuken, waar de worsten hangen te drogen en het vlees ligt te rijpen. In de zomer zit ik met mijn vrienden in de binnentuin, terwijl eigenaren Dave en Mike de braai aansteken om het meest malse vlees dat ik ooit heb gegeten te bereiden. Je moet echt de ‘steak burger with cheese’ eens proberen, wauw. En bediend worden door Dave en Mike in de avond, dat is een uitje op zich: want deze heren weten van elke avond een feestje te maken met hun gezelligheid aan tafel. Weer of geen weer, de parasols gaan gewoon open, en gáán.’

Hoogstraatje 3-5, blockandbarrels.nl

‘Dit is de perfecte combinatie van pub en butcher tegelijk’
‘Bojan en Rico steken hun hart en ziel in de zaak – en dat proef je’

#4. Bar Smoke

‘Bar Smoke is een vrij nieuwe tent aan de Grote Markt, waar eigenaren Bojan en Rico hun hart en ziel in de zaak steken. Dit proef je terug in de gerechten – wekelijks zetten ze iets nieuws op de kaart – en voel je direct aan de sfeer wanneer je binnenkomt. Tijdens de coronaperiode heb ik hier vaak eten besteld én meegedaan met de ‘internetgekkies pubquiz’, erg leuk! Luister wanneer je bij ze langs gaat eens goed naar de blues en americana die op de achtergrond draait, het geeft een fijne sfeer in de zaak. Er zijn daarnaast iedere week open-mic nights, livebands of er staat een stand-up comedian, waardoor je een topavondje uit hebt.’

Grote Markt 21, barsmoke.nl

#5. Beer&

‘Onze buren mogen natuurlijk niet missen in dit rijtje. Los van het feit dat het fantastische buren zijn – ik kan altijd bij Jorn en Sjoerd terecht voor een gezellige avond op het terras, waar ze zelf ook graag bij aansluiten – maken deze twee heren de beste vlees-, vis- en vegetarische gerechten. De horeca stroomt door hun hart en nieren. Ze hebben een eigen groentetuin, en kopen hun ingrediënten op de lokale vismarkt en bij de in Groningen algemeen bekende Marktslager. Ik bestel het liefst de kaasfondue, heerlijk.’

Rodeweg 1, beer-n.nl

‘Hier bestel ik het liefst de kaasfondue’
‘Ik ben elke keer weer verrast dat vlees prima kan ontbreken in een maaltijd’

#6. Herbivoor

‘Dit is een klein, veganistisch horecazaakje aan het Gedempte Zuiderdiep. Eigenaren Karien en Jochem zijn gepassioneerde koks, die iedere dag vanuit hun eigen moestuin de lekkerste lunches maken. Een dikke snee brood, een groenteburger, een salade. Ik ben elke keer weer verrast van het feit dat vlees prima kan ontbreken in een goede maaltijd. Zelfs in hun 3 gangenmenu mis ik het niet.’

Gedempte Zuiderdiep 59, deherbivoor.nl

#7. Doris

‘Een Griekse taverna zoals je ze in Griekenland ook tegenkomt. Doris is ook echt degene die je eten bereidt. Hij is naast de vriendelijkstee Griek – je zult altijd een lach op zijn gezicht zien – wat mij betreft ook de beste Griekse kok in Groningen. Misschien wel in Nederland. Probeer eens de ‘Kleftiko’, een traditioneel gerecht dat vroeger door Griekse verzetsstrijders in de bergen werd bereid. Ik weet zeker dat je hier nog een keer voor terug wilt komen.’

Poelestraat 56, grieksetavernadoris.nl

‘Doris is de vriendelijkste en beste Griekse kok in Groningen’
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan