Menu

9 uur in Groningen

Wandelen, shoppen en heerlijk eten

Onze oogst voor een dagje stad begint in stijl op het mooiste station van Nederland: Hoofdstation zeggen we hier. Langs het Groninger Museum, tegenover het station, loop je over de Museumbrug en het nieuwe regenboog-pad, via de oude Joodse buurt in de Folkingestraat naar het hart van de stad.

Onze oogst voor een dagje stad begint in stijl op het mooiste station van Nederland: Hoofdstation zeggen we hier. Langs het Groninger Museum, tegenover het station, loop je over de Museumbrug en het nieuwe regenboog-pad, via de oude Joodse buurt in de Folkingestraat naar het hart van de stad.

09.00 Ontbijtje van de bakker

We zijn ongelooflijk blij met de terugkeer van de warme bakkers in de onze binnenstad. In de Brugstraat vind je er twee tegenover elkaar. Bij boulangerie Broodje Van Eigen Deeg is alles Frans, behalve de bakker. Betere baguettes kennen we niet. Iemand nog een croissantje met framboos en chocola? Smikkel terwijl je loopt, want er zijn geen zitplekken. Toch zitten? De mooiste ontbijtplek van Groningen is volgens ons Bakkerij Blanche. Voorin koop je brood en banket, achterin strijk je neer in het bakkerscafé, beide met heel veel gevoel voor smaak ingericht.
Broodje Van Eigen Deeg, Brugstraat 11, broodjevaneigendeeg.nl
Bakkerij Blanche, Brugstraat 28, bakkerijblanche.nl

10.00 Shoppen in West

De westkant van de Groningse binnenstad is ongelooflijk in opkomst. Uit de lange lijst van hotspots verklappen we twee van onze vele shopping geheimtips.

Het succesvolle modelabel Woman by Earn opent nu ook eigen winkels. De eerste flagship store – een beauty – vind je aan de Pottenbakkersrijge 5-6. De winkel is helemaal bedacht door en in lijn met de esthetiek van designer Erna Mostert. Woman by Earn verkoopt comfy, vrouwelijke, tijdloze mode: sophisticated meets Scandinavia.
Pottenbakkersrijge 5-6, womanbyearn.com

Een Gronings succesverhaal! A Little Lovely Company begon in 2013 als groothandel in zelfontworpen, betaalbaar interieurdesign en accessoires voor kinderkamers. De herkenbare, kleurrijke ontwerpstijl van oprichters Judith de Ruijter en Nikki Hately valt zo in de smaak dat het bedrijf inmiddels 65 werknemers telt, wereldwijd te koop is en haar eigen winkels opent – de eerste twee shops gelijk in Groningen. Je kunt er ook prachtige taartjes, macarons en ijsjes in pastelkleuren eten. Lovelyness all over.
Astraat 16, alittlelovelycompany.nl

11.30 Koffiebreak in 't Jat

De Oude Kijk in 't Jatstraat, in het verlengde van de Folkingestraat, noemen we tegenwoordig 'Koffie Zet in 't Jatstraat' vanwege de vele koffiezaakjes. Keuze te over, maar ga beslist langs Black & Bloom op nummer 32, waar Gerben Engelkes de beste koffie van Nederland zet, vaak met door hem zelf gebrande bonen. Gerbens vrouw Karin doet de zoetigheid: cookies, brownies en taartjes. Wij drinken er graag een flat white.
Oude Kijk in 't Jatstraat 32, blackandbloom.nl

Een andere favoriet in de geweldige Oude Kijk in 't Jatstraat, waar je overigens ook fijn kunt shoppen, is Holtbar: de verwen- en cadeaushop annex koffiebar van de zusjes Mansholt. Met uitzicht op de universiteit is het ook een heerlijke plek om de wereld aan je voorbij te laten gaan. Drink er een latte of heel goede thee van de Theefabriek met de 'daily special' gemaakt door mama Mansholt. Je mag er ook een broodje van de buurman, Bakkerij Meijer, bij opeten. Daarna weer lekker verder shoppen, want ze hebben van alles, zoals kleding, sieraden, (woon)accessoires en boeken.
Oude Kijk in 't Jatstraat 20, holtbar.nl

13.00 Lunch aan het stadsstrand

Net buiten de Groningse grachten – wij zeggen Diepenring – ligt aan de noordzijde van de binnenstad het Ebbingekwartier. Afgelopen september opende hier de nieuwste foodhotspot in Groningen: DOT, in wat voorheen een 3D-theater was. Alleen al vanwege de bijzondere architectuur, in de vorm van een mega-wuppie, is het de moeite waard. De gastrobar – met industriële sfeer – serveert streetfood vanaf 11.00 uur. Kom ook eens langs in de zomermaanden, DOT ligt namelijk aan een heerlijk stadsstrand.
Vrydemalaan 2, dotgroningen.nl

14.30 Creatieve stadswijk

Na de lunch is het heerlijk om even de benen te strekken. Dan zit je in het Ebbingekwartier – dé creatieve stadswijk van Groningen – gelijk goed! Je vindt er een bijzonder breed aanbod aan winkels, kunst, cultuur en borrelplekjes. Kom zeker ook 's avonds terug voor een van de voorstellingen in de vele, vele theaters en poppodia die de buurt rijk is. What's on? Bekijk de agenda op de website, ook voor leuke festivals.
ebbingekwartier.nl

16.00 Groningse geschiedenis

Wandel in een kwartiertje terug naar de binnenstad om daar de Groningse geschiedenis in te duiken. Authentiek shoppen in Groningen begint met een verhaal in een schatkamer vol eetwaar en manufacturen van familiebedrijven uit Hanzesteden. In Het Hanze Huis, pal tegen de Der Aa-kerk, vertellen eigenaar Remmelt Smid en z’n medewerkers alles over de herkomst en geschiedenis van hun producten. Bij elke aankoop krijg je een kaartje mee, waarop je alles nog eens rustig naleest. Heilzaam uit Groningen: Edelzalf van Apotheek Venema, sinds 1782.

Let op: per juli 2017 verkoopt Hanze Huis zijn waren alleen nog maar op de markt: dinsdag en vrijdag op de Vismarkt, zaterdag op de Grote Markt. hethanzehuis.nl

16.30 Mirakels mooie kerst

Kerst begint vroeg bij Marc's aan de Munnekeholm 16. Marc Lange tovert z'n interieurwinkel (in oktober) elk jaar mirakels mooi – Gronings voor heel erg prachtig – om in sprookjesachtige kerstsferen. Vergeet minimalisme, denk barok-over-the-top. Een magnifieke kerstwinkel, uiteraard op z'n mooist als het schemert! We blijven ook na sluitingstijd altijd graag even staan, zo romantisch!
Munnekeholm 16, bijmarcs.com

18.00 Smaaksensaties uit de streek

Regionale seizoensverrassingen uit Nederland komen bij Proevens aan de Gelkingestraat 58 op tafel in een warme, klassieke, informele ambiance. Henk-Jan Doornkamp kookt, Fabian Pettinga is gastheer. Bij Proevens kun je, dat vinden we prettig, veel wijnen per glas bestellen, met aan de muren goede schilderkunst. Veel kwaliteit dus, zeker ook op het bord!
Gelkingestraat 58, proevens.nl

Oogst Groningen

Geschreven door: Oogst Groningen

Lifestyle platform Oogst Groningen geeft je een flinke dosis Noordelijke inspiratie. Jeroen Berends fotografeert en interviewt voor het blog de leukste locals op straat. Waar shoppen ze, waar gaan ze uiteten? Lees het op Oogst.

Locatie & route
  1. Broodje Van Eigen Deeg
  2. Bakkerij Blanche
  3. Woman By Earn
  4. A Little Lovely Company
  5. Black & Bloom
  6. Holtbar
  7. DOT
  8. Ebbingekwartier
  9. Bij Marcs
  10. Proevens
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan