Menu

Wandeling Groningse architectuur

Te voet langs moderne architectuur en historisch erfgoed

De combinatie van historisch erfgoed en moderne architectuur van wereldberoemde starchitects zoals Rem Koolhaas, Toyo Ito en Alessandro Mendini maakt Groningen reuze-interessant voor architectuurliefhebbers. Wandelend ervaar je de stad op z’n best.

De combinatie van historisch erfgoed en moderne architectuur van wereldberoemde starchitects zoals Rem Koolhaas, Toyo Ito en Alessandro Mendini maakt Groningen reuze-interessant voor architectuurliefhebbers. Wandelend ervaar je de stad op z’n best.

Kijk vooral omhoog naar de kleurrijke bloemmotieven

Begin meteen bij aankomst in de rijk gedecoreerde stationshal. Kijk hier omhoog naar de kleurrijke bloemmotieven gemaakt van papier-maché, glas-in-loodramen en tegeltableaus met de Groningse stedenmaagd die boven gevleugelde wielen – het symbool voor de spoorwegen – prijkt. Gegarandeerde 'oh's' en 'aah's'.

Altijd een must visit: het Groninger Museum, in het water tegenover het station. Niet alleen vanwege de spraakmakende architectuur door Alessandro Mendini, maar ook vanwege de exposities. Geen museumkaartje? Loop dan binnen voor en museumtaartje! Het architectonisch patisseriekunstwerkje in de vorm van het museum, geserveerd in het inpandige MendiniRestaurant, is to die for. Eveneens gratis toegankelijk: de goed gesorteerde museumwinkel, ideaal voor designcadeautjes.

In de Folkingestraat, een belangrijke doorgaande voetgangers- en fietsroute die het station en de binnenstad met elkaar verbindt, zijn de herinneringen aan de oude Joodse buurt gelukkig nog steeds zichtbaar. De synagoge in Moorse stijl uit 1906 kun je in de middaguren bezoeken. De straat was ooit het bruisende centrum van de Joodse gemeenschap. Verwijzingen naar het Joodse leven zijn subtiel in het straatbeeld verwerkt met een serie kunstwerken. Zoals de bronzen deur, waarvan de deurklink ontbreekt – en daarbij de mogelijkheid om geopend te worden –, aan het begin van de straat. Hierachter ligt symbolisch de geschiedenis van de Jodenbuurt verborgen.

 

Even verder, vlak bij de beroemde Martinitoren, vind je het spectaculaire Groninger Forum. Het indrukwekkende gebouw werd ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau NL Architects. Het Forum is een ontmoetingsplaats en plek voor populaire cultuur, informatie, actualiteit en media. Het dak heeft een bijzonder dakterras. Maar ook binnen is er genoeg te bekijken, zoals het SmartLab waar kinderen en volwassenen op een laagdrempelige manier aan de slag kunnen met techniek. Of bezoek StoryWorld, het museum voor strips, animatie en games. Ook de VVV is hier gevestigd, prima plek dus om tijdens je dagje in Groningen aan te doen.

Oogst Groningen

Geschreven door: Oogst Groningen

Lifestyle platform Oogst Groningen geeft je een flinke dosis Noordelijke inspiratie. Jeroen Berends fotografeert en interviewt voor het blog de leukste locals op straat. Waar shoppen ze, waar gaan ze uiteten? Lees het op Oogst.

Locatie & route

Beginpunt: Centraal Station
Stationsplein 26
9726 AE Groningen

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan