Menu

Het beste van de Groningse Zwanestraat

7 topadressen in de leukste winkelstraat van Nederland

Er gaat niets boven Groningen, zeker als het op shoppen aankomt! Want de leukste straat van Nederland ligt dit jaar opnieuw in de bruisende Noordelijke metropool. Na de verkiezing van de Folkingestraat tot leukste winkelstraat van Nederland in 2015, draagt in 2017 de Zwanestraat - Grote Kromme Elleboog de eretitel.

Er gaat niets boven Groningen, zeker als het op shoppen aankomt! Want de leukste straat van Nederland ligt dit jaar opnieuw in de bruisende Noordelijke metropool. Na de verkiezing van de Folkingestraat tot leukste winkelstraat van Nederland in 2015, draagt in 2017 de Zwanestraat - Grote Kromme Elleboog de eretitel.

Reden te meer om eens wat favoriete adresjes – allemaal locals – op een rijtje te zetten. Gelijk een disclaimer: het is slechts een beperkte selectie. De 'Zwane' en omliggende straatjes herbergen talrijke bijzondere winkels, koffiezaakjes en eettentjes. Ga vooral zelf op ontdekkingstocht!

Een nieuwe outfit bij Newlands

Fashionista's halen hun hart op bij Newlands. Deze modewinkel verkoopt als enige in Groningen het ready-to-wear label van Jan Boelo, een van Nederlands succesvolste modeontwerpers. Onbetaalbaar? Beslist niet, want Newlands staat voor betaalbare, toegankelijke mode. Extra pluspunt: de medewerkers zijn superlief, heerlijk no-nonsense en attitude-vrij. Heel erg Gronings dus.
Zwanestraat 2-3, newlands.nl

De heren gaan naar Cledingraad

Mannen kunnen prima hun slag slaan bij Cledingraad, dat huist in een van de mooiste panden van de straat op nr. 9 (een rijksmonument). Eigenaar en 'rechtvaardige kledingrechter' Clement Popma ontvangt je graag in zijn huiselijke, tikkie industriële mancave, waar koffie, bier en snoeppot klaarstaan. Je koop er betaalbare, fair geproduceerde mannenmode, hippe outdoor labels en kwaliteitsdenim.
Zwanestraat 9, cledingraad.nl

Alles voor je huis bij Woonzooi

De naam van een van de mooiste woonwinkels van Groningen is nogal een understatement: Woonzooi! Laat je verleiden door de op kleur en sfeer gerangschikte woonaccessoires, vazen, kussens, plaids, kamerplanten, zijden bloemen en een kleine collectie foodproducten. Feitje: eigenaar Carmen Cazemier, zelf ook een echte blikvanger, startte haar carrière in Groningen jaren geleden met een destijds heel vooruitstrevende bloemenzaak.
Zwanestraat 27, woon-zooi.nl

Delicatessen bij De Kaaskop

Deze prachtige delicatessenzaak verkoopt uiteraard kaas, maar ook (Groningse) worst, tapas en noten. Een droogje zonder natje werkt natuurlijk niet, dat snappen Kaaskoppen Gea en Cor ook. Er is daarom ook een prachtige selectie wijn (bubbels!), port, cider, bier en olijfolie. Tip: probeer in het weekend de speciale borreltas met een wisselend assortiment lekkernijen.
Zwanestraat 24, kaaskopgroningen.nl

Lunch bij Het Bakkerscafé

Een van de meest smaakvolle trends in de Groninger binnenstad is de terugkeer van de bakkerij. Aangepast aan de huidige tijd komt dat vaak neer op een broodwinkel annex ontbijt- en lunchcafé, zoals Het Bakkerscafé. In deze broodspot bestel je alleen je beleg en vul je je mandje met zelfgesneden brood. Dikke plakken of een paar sneetjes extra – alles kan. De service is er goed en met vele extra's: gratis lockers (handig voor treinreizigers), wifi en een ouderwetse typemachine waarop je een mooie (liefdes)brief kunt typen. Voor porto en envelop zorgen de medewerkers. Pure romantiek daar in het Bakkerscafé!
Zwanestraat 26, hetbakkerscafe.nl

Een vitamineshot van The Smooth Brothers

Vers van de pers: smoothiebar The Smooth Brothers is vanaf mei 2017 geopend. En, het moet gezegd: de smoothies, juices en bowls zijn verslavend lekker. Onze favoriet: de 'Baron' met rood fruit, kokosmelk en dadels. En ja, het zijn broertjes, die twee fruitige boys achter de blenders op het fruiteiland.
Zwanestraat 31, facebook.com/SmoothBros

Een laatste koffie bij Palazzo Coffee

Deze top 100 coffeebar, eentje uit de stal van Illy’s 'Artisti del Gusto', is verbonden met de gelijknamige damesmodezaak. Barista Martijn Visser is een topper en serveert heel fijne koffie, standaard voorzien van een advocaatje met slagroom in een glaasje. Groningse banketbakkerij Jullens levert de taartjes, maar je kunt er ook een broodje eten.
Zwanestraat 19, facebook.com/palazzo-coffee

Oogst Groningen

Geschreven door: Oogst Groningen

Lifestyle platform Oogst Groningen geeft je een flinke dosis Noordelijke inspiratie. Jeroen Berends fotografeert en interviewt voor het blog de leukste locals op straat. Waar shoppen ze, waar gaan ze uiteten? Lees het op Oogst.

Locatie & route
  1. Newlands
  2. Cledingraad
  3. Woonzooi
  4. De Kaaskop
  5. Het Bakkerscafé
  6. The Smooth Brothers
  7. Palazzo Coffee
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan