Menu

10 uur in Groningen

Ontdek, shop en geniet van heerlijk eten

Ze zeggen niet zomaar dat er niets boven Groningen gaat: de stad bruist door de gezellige Vismarkt, de urban green café’s in het Noorderplantsoen en ontzettend veel leuke eettentjes en gave winkels. Tien uurtjes Groningen kan je met gemak tot twee of drie dagen rekken.

Ze zeggen niet zomaar dat er niets boven Groningen gaat: de stad bruist door de gezellige Vismarkt, de urban green café’s in het Noorderplantsoen en ontzettend veel leuke eettentjes en gave winkels. Tien uurtjes Groningen kan je met gemak tot twee of drie dagen rekken.

09.00 Een goed begin bij de bakker

Het begint zodra je aankomt op het station: dit negentiende-eeuwse gebouw met een overdaad aan lantaarns en glas-in-loodramen maakt de entree in Groningen spectaculair. Wandel direct door naar Broodje van Eigen Deeg – langs het Groninger Museum, waar je na je ontbijt naar terug kunt wandelen – om ontspannen aan je dag te beginnen. Dit is wat ons betreft namelijk één van de heerlijkste ontbijtplekken van Groningen, waar je het lekkerste brood en banket bestelt. 

Brugstraat 11, broodjevaneigendeeg.nl

Wat ons betreft de mooiste ontbijtplek van Groningen
Het gebouw is een echte eyecatcher en het visitekaartje van de stad

10.00 uur Ontdek het Groninger Museum

Het Groninger Museum is het visitekaartje van de stad, en zodra je ervoor staat weet je direct waarom: het gebouw is een echte eyecatcher door de felle kleuren en unieke vormen. Designer Alessandro Mendini geloofde in de kracht van fantasie en samenwerking – aan het gebouw werkten dan ook verschillende gastarchitecten mee. Binnen vind je een kleurrijke museumcollectie van (Dutch) design tot schilderijen van het Groningse collectief De Ploeg, en tijdelijke exposities die absoluut de moeite waard zijn. Sluit af met een kop koffie op het terras aan het Verbindingskanaal of zoek binnen een plekje in het prachtige interieur van ontwerper Maarten Baas.

Museumeiland 1, groningermuseum.nl

11.30 uur Winkelen in de Folkingestraat

Op zoek naar hét adres voor modeliefhebbers? Dan kun je snel naar Bellucci gaan. Je vindt hier rekken vol met supervrouwelijke ontwerpen, met de mooiste kleuren, prints en patronen. De winkel biedt een mix van exclusieve jonge labels, van Barcelona tot Londen en van Brussel tot Kopenhagen. En loop ook zeker even langs Tafelgoud, waar je alle accessoires vindt voor de perfect gedekte tafel. Zo ben je een mooie look én een prachtige tafelsetting rijker.

Folkingestraat 16, bellucci-exclusivelabels.nl
Folkingestraat 51, tafelgoud.nl

Hét adres voor modeliefhebbers
Het is lastig kiezen in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat

13.00 uur Tijd voor de lunch

In de Oude Kijk in ’t Jatstraat zitten vele heerlijke lunchtentjes, het is lastig kiezen! We zijn zelf in ieder geval erg fan van de Scandinavische saladebar Rå, waar je de lekkerste biologische salades en bowls kunt bestellen. Probeer bijvoorbeeld de Pink Hummus Bowl: deze is niet alleen Instagram-waardig maar vooral ook erg lekker. Een gezond en fijn alternatief is Feel Good, dat een paar deuren verder zit. Hier eet en drink je zoals ze zelf zeggen: ‘eten en drinken waar je lijf blij van wordt’. En nu nog kiezen welk sapje of welke sandwich het wordt …

Oude Kijk in ’t Jatstraat 59, rasalatbar.com
Oude Kijk in ’t Jatstraat 29, feelgoodgroningen.nl

14.00 uur Vismarkt en shoppen bij Laif & Nuver

Voorheen werd er alleen vis verhandeld, nu vind je er een volledige markt op dinsdag, vrijdag en zaterdag: de Vismarkt. Ervaar de gezelligheid van de Groningers op dit bedrijvige plein en wandel daarna door naar het woonwalhalla van Laif & Nuver, dé woonwinkel van Groningen. Je vindt hier maar liefst 900 m2 aan woonaccessoires, het ene nog mooier dan het andere. In het voormalige pand van de V&D – waar ook HKliving een brandstore heeft – kun je je makkelijk uren vermaken, maar vergeet niet dat er nog veel meer moois te zien is in Groningen.

Rode Weeshuisstraat 7, laifennuver.nl

Verdwaal in het woonwalhalla van Laif & Nuver
Loop via de Noorderhaven naar het langgerekte stadspark

16.00 uur Ontspannen in het Noorderplantsoen

Na al het wandelen in het museum en het shoppen zijn je voeten waarschijnlijk toe aan rust. Loop dan tóch nog even door, via de pittoreske Noorderhaven, naar het langgerekte stadspark Noorderplantsoen. Hier kom je heerlijk tot rust op de oude verdedigingswallen van de stad. Zoek een plekje op het terras van Zondag – waar zeven dagen per week het weekend wordt gevierd, bestel een verfrissend drankje, en zoek iets lekkers uit van de uitgebreide borrelkaart. Je hebt het verdiend.

Kruissingel 1, zondagnoorderplantsoen.nl

18.30 uur Sluit af met pizza

Wandel via het A-kwartier – het meest fotogenieke stukje van de stad – terug en maak dan je laatste stop bij eetwinkel Buurman & Buurman. Je eet hier niet zomaar pizza, het is de lekkerste van Groningen. ‘Pizzabaas’ Douwe Grootendorst serveert je op het terras, en aan het eind van de avond is hij regelmatig te spotten met een fles limoncello, om de avond nóg gezelliger af te sluiten.

Rodeweg 6, buurman-groningen.nl

Deze pizzabaas serveert je de beste pizza van Groningen
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan