Menu

De beste events van oktober '19

Vol met culturele hoogtepunten

De maand oktober barst van de culturele verrassingen: van muzikale avonturen in een gevangenis of een kas tot Afrikaanse dans, theater en kunst met een maatschappelijke betekenis.

De maand oktober barst van de culturele verrassingen: van muzikale avonturen in een gevangenis of een kas tot Afrikaanse dans, theater en kunst met een maatschappelijke betekenis.

#1. Wavelength

Het Leiden Bio Science Park wordt omgetoverd tot de plek waar de disciplines wetenschap en klassieke muziek samenkomen. Laat je verrassen door onverwachte wentelingen van jazz door gitarist Reinier Baas en saxofonist Bas van Gelder. En wat gebeurt er als een instrument geen beperkingen heeft? Musicus en onderzoeker Aart Strootman en strijkorkest het Dudok Kwartet vertellen het je. Sluit het festival af met het vernieuwende, muzikale spektakel Calefax Rietkwintet. Hierin staat het DNA van klassieke muziek, en specifieker de compositietechniek van het contrapunt, centraal. Even verderop in een voormalige gevangenis zie je Thomas Dulfer, wetenschapper én fagottist. Hij laat je in zijn voorstelling ‘Heartbeat’ verschillende tempo’s ervaren die uiteindelijk opbouwen naar het ritme van zijn hartslag.
18 en 19 oktober, verschillende locaties van het Leiden Bio Science Park, J.H. Oortweg 19, Leiden, Wavelengthleiden.nl

Wat gebeurt er als een instrument geen beperkingen heeft?
Hier worden we geconfronteerd met onze vooroordelen

#2. Afro_Vibes Festival

Het Afro_Vibes Festival speelt met haar kleurrijke programma van makers uit Congo, Zuid-Afrika, Nigeria, Angola en Nederland in op de actualiteit. Met het thema ‘Speak Truth to Power’ laten inspirerende kunstenaars ons kennis maken met een andere kant van de wereld dan die we op het nieuws zien. Eén van de uitspringers is ‘Amaqhawe’ (‘De helden’ in het isiZulu). In deze mooie dansvoorstelling laten jongeren zien hoe ze ondanks hun problemen dromen najagen en een oproep doen tot solidariteit. In ‘Elegy’ brengt zangeres Gabrielle Goliath een prachtige klaagzang over seksueel geweld. Ben je nieuwsgierig naar speciale creaties? Breng dan een bezoek aan ‘What is Artivism #1’, hierin vertellen vernieuwers hoe ze met hun rebelse, politieke werken de maatschappij opschudden. De dansvoorstelling ‘Yuropa’ omvat alles waar dit festival voor staat: hierin worden we geconfronteerd met onze vooroordelen – over migratie – met het doel voor meer begrip en verbondenheid te zorgen.
3 t/m 13 oktober, verschillende locaties in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, Afrovibes.nl

#3. Strijkconcerten in de Limonaia

Voor een bijzondere muzikale ervaring ga je deze maand naar Villa Augustus. In de nabijgelegen kas met citroenbomen genaamd Limonaia luiden twee strijkkwartetten – bestaande uit drie (alt)violisten en een cellist – de herfst in. Op 6 oktober openen de jonge talenten van het Aristos Quartet de ochtend met no 3. ‘Lacrimae’ van de Argentijnse componist Carlos Micháns. Vervolgens gaan ze door naar het rustgevende opus 41 ‘no.3’ van de Duitse Robert Schumann. Voor muziek die je raakt bezoek je op 13 oktober het Dudok Quartet Amsterdam. Zo spelen ze het ‘Strijkkwartet in D majeur opus 20 no. 4’ van de Oostenrijker Joseph Haydn. Wist je dat de klanken een ontspannende werking hebben? En er is een primeur: ‘Bagatelles for String Quartet’ van de Nederlandse Peter Vigh, dat zich kenmerkt door wisselende tempo’s, poëtische klanken en energieke grooves. Voor en tijdens de concerten staan de componisten klaar om je meer te vertellen over de muziekstukken. Dat kaartje van € 15,- is, vanwege de vreugde die dit bezoek met zich meebrengt, meer dan gerechtvaardigd.
6 oktober, Villa Augustus, Oranjelaan 7, Dordrecht, Villa-augustus.nl

 

Er is een primeur: ‘Bagatelles for String Quartet’ van de Nederlandse Peter Vigh
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan