Menu

De beste events van november '19

Met verrassende verhalen, kunst en muziek

Ga op een culturele verkenningstocht door Utrecht, bezoek een modern concert met klassieke muziek en kijk naar een zoektocht over identiteit. Deze maand verleg je je eigen grenzen.

Ga op een culturele verkenningstocht door Utrecht, bezoek een modern concert met klassieke muziek en kijk naar een zoektocht over identiteit. Deze maand verleg je je eigen grenzen.

#1. Jonge Harten

Theaterfestival Jonge Harten wil met zijn rauwe, meeslepende voorstellingen bezoekers van alle leeftijden prikkelen. Of dat lukt? De programmering klinkt in ieder geval veelbelovend. Bij Do or die leer je wat de invloed van de ‘perfecte’ plaatjes op social media is én luister je naar de dromen van anderen. Inspirerend! Voor herkenbaarheid is Allemaal Mensen / UMUNTU een must-see. Tien jongvolwassenen gaan op zoek naar hun identiteit en onderlinge verbintenis. Breng vooral ook een bezoek aan de interactieve installatie van Elastic Habitat, trek een textielontwerp aan en ervaar hoe het is om voor even een andere gedaante te zijn. Dat zet je gelijk aan tot denken: verander jij hierdoor? De echte cultuurliefhebber gaat de 23ste mee op ontdekkingsreis langs performances en kunstobjecten en sluit de nacht swingend af op elektronische muziek in het prachtige Grand Theatre. Na de voorstellingen is er tijdens Het awkward nagesprek genoeg ruimte om uitgebreid na te praten. Durf jij het aan?
Van 15 t/m 23 november, op verschillende locaties in het centrum van Groningen, Jongeharten.nl

Bij Do or die leer je wat de invloed van de ‘perfecte’ plaatjes op social media is
Er is geen oude concertzaal met een hoog podium, waardoor je als publiek extra dicht bij het ensemble en de sprekers zit

#2. Ongehoord Festival

Tijdens de eerste editie van Ongehoord Festival wordt klassieke muziek in een nieuw jasje gestoken door het te combineren met actuele verhalen. Zo luister je tegelijkertijd naar de uitvoering van Haydns ‘Zonsopgang’ door de strijkers van het Matangi Quartet als naar acteur Thomas Dudkiewicz. Hij vertelt je met een fijne dosis humor alles over klimaatverandering: dat begint met de zon die opkomt en eindigt met de begrafenis van de aarde. Bijzonder aan het festival is de speciale setting. Er is geen oude concertzaal met een hoog podium, waardoor je als publiek extra dicht bij het ensemble en de sprekers zit. Dat maakt deze ervaring nog intenser en leuker. Actrice Lottie Hellingman deelt op ironische wijze haar kijk op mannen die leven in het tijdperk van #MeToo. Ondertussen hoor je muziek van de mannelijke componist Gustav Mahler. Vol verwondering stap je na het zien van al deze bijzondere combinaties weer op de trein naar huis. Let op: de prijs voor een kaartje ligt tussen € 16,95 en € 24,00 (met een CJP-pas krijg je korting). Hiermee krijg je toegang tot alle dagvoorstellingen. Scoor je ticket(s) via de website en vergeet niet om ook de andere verrassingen uit het programma te bekijken.
Op 16 en 17 november, VondelCS, Vondelpark 3, Amsterdam, Ongehoordfestival.nl

Maak een mooie avondwandeling waarbij geschiedenis en de lichtkunstwerken van Trajectum Lumen samenkomen

#3. Feest van het Delen

Utrecht staat in november bol van de feestelijke activiteiten rondom Sint-Maarten, de vroegere beschermheilige van de stad. Bijvoorbeeld met De Mantel van Sint-Maarten op 8 november, waarbij het thema dak- en thuislozen is. Bekijk de korte film, intrigerende portretfoto’s en discuseer met elkaar over gelijkheid. Ga op 9 november mee met de route van de parade. Hier stuit je op spectaculaire performances van dansers, koren en theatermakers. Of maak een mooie avondwandeling waarbij geschiedenis en de lichtkunstwerken van Trajectum Lumen samenkomen. De theatervoorstelling van Bonne Route! mag je ook niet missen. Hierin gaat Tjerk Ridder met zijn ezel op reis van Parijs, via Utrecht, naar Groningen. Met ons deelt hij hoe het is om tijdens een maandenlange reis afhankelijk te zijn van de solidariteit van anderen. Check voor het hele programma de website en vier de verbondenheid met elkaar.
Van 3 t/m 11 november, op verschillende locaties in Utrecht, Sintmaartenutrecht.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan