Menu

De beste events van augustus '19

Kunst, films en theater

Films kijken in de openlucht, inspirerende theatervoorstellingen van nieuwkomers én sfeervolle soulmuziek. Deze maand staat weer bol van vermakelijke events.

Films kijken in de openlucht, inspirerende theatervoorstellingen van nieuwkomers én sfeervolle soulmuziek. Deze maand staat weer bol van vermakelijke events.

#1. Noorderzon

Van een interactief debat over kleur en identiteit, naar de geschiedenis van eten in de literatuur tot een meeslepende voorstelling over politieke kunstenaars: Noorderzon heeft het allemaal. Die laatste, van The Dragón Group, kijkt naar de rol van fake news door met installaties de samenleving op te schudden. Het veelzijdige aanbod van Noorderzon brengt ook dit jaar weer een fijne culturele mix, waarin je zowel internationale namen als veelbelovend talent ontdekt. Zo is er het Mini Groninger Museum, een Amerikaanse caravan waarin je alvast een voorproefje krijgt van aankomende tentoonstellingen. En het debat ‘De zin van theater’, waarbij bezoekers worden uitgedaagd om in discussie te gaan over de rol van kunst in de maatschappij. Ook bewonderenswaardig: het hele programma van Babaddaar (Arabisch voor ‘de deur van ons huis’) waarin Groningse nieuwkomers hun skills op het gebied van dans, muziek en theater tonen. Raak vervolgens in de ultieme relaxmodus met de aanstekelijke, soulvolle klanken van de Finse artiest Bobby Oroza én de Amerikaanse Durand Jones & The Indications. Kun je niet kiezen? Ga dan voor een van de 'Mystery voorstellingen' en laat je verrassen.
15 t/m 25 augustus 2019, verschillende locaties in Groningen, Noorderzon.nl

Het veelzijdige aanbod van Noorderzon brengt ook dit jaar weer een fijne culturele mix
Niet alleen de acts zijn bijzonder, ook de locaties

#2. Theaterfestival Boulevard

Den Bosch maakt zich op voor dit jaarlijkse theaterspektakel, waarbij de (inter)nationale acts dit keer in het teken staan van oriëntatie in de breedste zin van het woord. Laat je intrigeren door de absurdistische theatervoorstelling ‘Bij het Kanaal naar Links’, over twee ruziënde families die de enige blanken op aarde zijn. Een andere must see is de documentaire theatervoorstelling ‘True Copy’, met Geert Jan Jansen, die vertelt hoe hij jarenlang beroemde kunstwerken vervalste. Heb je altijd al willen weten hoe belangrijk identiteit is anno 2019? De Turkse performer Sadettin Kirmiziyüz vertelt het, terwijl hij je onder begeleiding van instrumentale muziek meeneemt door zijn turbulente levensfases. Wie toe is aan een luchtiger onderwerp zit goed bij het humoristische ‘Mond’ van Cie. Perelman. Deze voorstelling over onze taalgeschiedenis verlaat je gegarandeerd met een grote glimlach. Grappig weetje: de kleinste voorstelling speelt zich af in een ruimte van 2 m2 en de grootste op een landgoed van 4,5 hectare. Niet alleen de acts zijn bijzonder, ook de locaties.
1 t/m 11 augustus 2019, verschillende locaties in Den Bosch met o.a. de Verkadefabriek, Festivalboulevard.nl

#3. Vue Openlucht Filmfestival

Midden op de prachtige Veluwe kunnen filmliefhebbers tien avonden op rij hun hart ophalen aan blockbusters. Terwijl je met zijn allen gezellig op een tribune zit, zie je in ‘Wild’ de veranderingen van – heel toepasselijk – dit mooie natuurgebied in de verschillende seizoenen. Zing met z’n allen mee met hits van Queen tijdens ‘Bohemian Rhapsody’. Voor wie van spanning en sensatie houdt, is ‘Stuber’ een aanrader. Hierin maakt een Uber-chauffeur kennis met een politieagent die achtervolgd wordt door een moordenaar. Extra leuk: je ziet er ook films die nog niet in de bioscoop draaien. Zo bewonder je er de sciencefictionfilm ‘The Matrix 4: The Revival’. Al die special effects beleef je nog intenser in de buitenlucht. Of ga naar ‘Anna’, over een marktkoopvrouw wier leven verandert als ze een modellenscout tegen het lijf loopt. Vergeet niet om na afloop nog even de zonsondergang te bewonderen. Tickets scoor je online voor € 10,- of aan de kassa voor € 12,50.
22 t/m 31 augustus, Stadspark Berg & Bos, J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn, Openluchtfilmfestival.nl
 

Al die special effects beleef je nog intenser in de buitenlucht
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan