Menu

3x de beste events van mei

Expressie en intensiteit

Inspirerende auteurs, prachtig theater en intrigerende dansvoorstellingen; deze events in mei zijn niet te missen.

Inspirerende auteurs, prachtig theater en intrigerende dansvoorstellingen; deze events in mei zijn niet te missen.

#1. SPRING Performing Arts Festival

Houd je van theater, dans en kunst? Bezoek dan het performancefestival SPRING, dat van 16 tot en met 25 mei plaatsvindt op verschillende binnen- en buitenlocaties in Utrecht. Het thema van dit jaar is High Tech: Performing Technology, met een focus op voorstellingen omtrent nieuwe technologieën en de gevolgen voor de mens. Zo laten performers in Ephemeral Data zien hoe vergankelijk het internet is. Met zand en Google Maps creëren ze een beeld van de stad Utrecht, dat op de laatste dag wordt uitgewist. Ook bewonderenswaardig is de 3D-installatie After Ghostcatching, waarin de bewegingen van een danser worden weergegeven als lichaamsloze schets. Een intrigerend beeld van de kloof tussen lichaam en geest. Daarnaast maak je op het festival kennis met verschillende werelden. In de dansvoorstelling Rising zie je de verschillen en gelijkenissen tussen een Marokkaanse en Jemenitische choreograaf. Deze globale kunstvorm neemt heel andere vormen aan door lokale inspiraties en gebruiken. Kortom, een vernieuwend programma dat je bij zal blijven. Haal een dagticket voor € 27,- (€ 23,- met een CJP-pas) of scoor voor € 88,- een passe-partout, waarmee je toegang hebt tot alle voorstellingen. Tip: last van keuzestress? Gebruik de handige online tool Guide Me voor een persoonlijk advies.
16 t/m 25 mei, verschillende locaties in Utrecht, Springutrecht.nl

De voorstellingen geven een intrigerend beeld van de kloof tussen lichaam en geest
Laat je favoriete dichtregel of literaire quote tijdelijk op je lichaam tatoeëren

#2. Het Groot Letterfestival

Op Moederdag kunnen boekenliefhebbers met volle teugen genieten van een literair dagje uit. Tijdens het Rotterdamse Groot Letterfestival zie je voordrachten van grote schrijvers als Özcan Akyol en Christine Otten. Jonge schrijvers als Marjolein Visser, Elske van Lonkhuyzen en Corinne Heyrman delen in ‘Stille stemmen’ bijzondere verhalen van mensen die in onze samenleving vaak niet gehoord worden. In de huiskamers van het Jan van der Ploeghuis ontdek je verrassende monologen van talentvolle 60-plussers tijdens 'Het verhalenhuis'. Er zijn ook genoeg activiteiten die je actiever laten genieten van de vaderlandse literatuur. Laat je favoriete dichtregel of literaire quote tijdelijk op je lichaam tatoeëren bijvoorbeeld, of neem deel aan de Q&A with the Grey, waarin drie tachtigers tips delen voor het leven, de liefde en carrière.
12 mei, Jan van der Ploeghuis, Hooglandstraat 67, Rotterdam,
Het Klooster Oude Noorden, Ruivenstraat 81, Rotterdam, Grootletterfestival.nl

#3. Moving Futures

Omdat het niet op kan in mei vindt er nog een spectaculair festival plaats, met een programma dat zich op het snijpunt bevindt van dans, muziek, film, workshops en gesprekken. Een van de must sees van Moving Futures is de voorstelling Chameleon, waarin Joseph Simon diverse dansstijlen verbindt om zijn persoonlijke en culturele identiteit te onderzoeken. Ook de moeite waard is Hope & Heavy Metal van het jonge talent Sigrid Stigsdatter Mathiassen. In deze mix van muziek, beweging en spoken word kijkt ze naar de kracht van het vrouwelijk lichaam. Ben je toe aan interactiviteit? Dan mag je SHOW ME niet overslaan. De testsessie van deze nieuwe voorstelling van het collectief The100Hands daagt het publiek uit om antwoord te geven op de vraag: hoe ver kun je gaan met het blootgeven van jezelf? Dankzij de prikkelende performances en gesprekken wordt de bezoeker tijdens Moving Futures op een toegankelijke manier aan het denken gezet over zijn of haar leven.
2 en 3 mei in Den Haag, 9 t/m 11 mei in Tilburg, 16 t/m 18 mei in Nijmegen en 22 t/m 25 mei in Amsterdam, Movingfutures.nl

In Chameleon verbindt Joseph Simon diverse dansstijlen om zijn persoonlijke en culturele identiteit te onderzoeken
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan