Menu

10x Dutch Design in Eindhoven

Van expositieruimtes tot ateliers, dit zijn de design hotspots van Eindhoven

Als thuishaven van de Design Academy en jaarlijkse Dutch Design Week is Eindhoven de designhoofdstad van Nederland en de plek om lokale ontwerpen te kijken, kopen én maken. Je één dagje vergapen aan de prachtige creaties is misschien helemaal niet genoeg. Toch een nachtje blijven? 

Als thuishaven van de Design Academy en jaarlijkse Dutch Design Week is Eindhoven de designhoofdstad van Nederland en de plek om lokale ontwerpen te kijken, kopen én maken. Je één dagje vergapen aan de prachtige creaties is misschien helemaal niet genoeg. Toch een nachtje blijven? 

#1. Onomatopee

Onomatopee is vanalles in één: boekenwinkel, expositieruimte, kantoor, onafhankelijk design museum... you name it. De ligging van deze hotspot toont een beetje inspiratieloos (want wie wordt er echt vrolijk van industrieterreinen), maar stap over de drempel en je bent weer helemaal in je element. In dit fijne pand worden wisselende (gratis te bezoeken) tentoonstellingen ingericht, workshops en feestjes georganiseerd en knap vormgegeven boeken gepubliceerd én verkocht. Onomatopee is de creatieve hub van de upcoming Kanaalzone.

Lucas Gasselstraat 2a, onomatopee.net/

#2. Kazerne

In deze voormalige marechausseekazerne in stadsdeel De Bergen staat de creatieve industrie centraal, van kunst en design tot kennis en techniek. Je vindt er een reusachtige tentoonstellingsruimte en designwinkel, maar ook twee restaurants en acht luxe hotelkamers en lofts.

Paradijslaan 2-8, kazerne.com

#3. Yksi Expo

Dit platform brengt Dutch Design samen met andere disciplines en focust zich vooral op circulaire ontwerpen. In de industriële ruimte, in het hart van Strijp-S, werken (jonge) ontwerpers en worden wisselende exposities gepresenteerd. Je stapt er ook binnen voor een duurzaam designcadeau of gezonde wafel van het fonkelnieuwe WaffelinQ.

Torenallee 22-04, www.yksi.nl

#4. Piet Hein Eek

Ooit was het de plek waar keramische onderdelen voor radio's en televisies werden gemaakt, tegenwoordig is de werkplaats op Strijp-R het domein van sterontwerper Piet Hein Eek. Je struint er door de showroom, gluurt naar binnen in het atelier, bezoekt een tentoonstelling, eet friet van Piet of strijkt neer in het restaurant. Blijven slapen kan ook, in het fonkelnieuwe designhotel.

Halvemaanstraat 28-30, pietheineek.nl

#5. Studio .ruig

Simpele silhouetten, een clean lijnenspel en sterk kleurenpalet kenmerken de duurzame, tijd- en seizoensloze collectie van studio .ruig. Je vindt de designstudio annex brandstore in gebouw Anton op Strijp-S. Mooi: het pre-loved programma waarbij kledingstukken kunnen worden teruggebracht naar de winkel en de inbrenger korting ontvangt op een volgende aankoop.

Torenallee 60-10, studioruig.com

#6. Harm en Elke

Natuurlijk is het keramiek van designduo Harm en Elke kant-en-klaar te koop, maar in het atelier op Sectie-C kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Bijvoorbeeld tijdens de workshops Kopjes (je maakt een set van vier porseleinen kopjes) of Planten (met planten maak je afdrukken in zelfgegoten porseleinen hangers en bord).

Daalakkersweg 4.26, studioharmenelke.nl

#7. Vij5

Designlabel Vij5 werd opgericht door het duo Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst. Zij tekenen voor een deel van de collectie, maar gaan ook regelmatig de samenwerking aan met andere ontwerpers. In de showroom en werkplaats kun je (op afspraak) de woonaccessoires, meubelstukken en verlichting bewonderen, maar een bezoekje aan de webshop kun je altijd en ongepland maken.

Hallenweg 1E, vij5.nl

#8. KEVN

Maak kennis met KEVN, ofwel Kelderman & Van Noort. In deze creatieve vrijplaats in de wijk Woensel-West komen makers en kijkers samen; KEVN heeft ateliers, maar ook een toffe expositieruimte, dito bar en swingende dj’s op het terras.

Galileïstraat 2keldermanenvannoort.nl

#9. Onterfd Goed

Verzamelaars klaar? Schatzoeken maar! Bij Onterfd Goed op Sectie-C vind je ingelijste kunstwerken, grafiek, erfgoedobjecten en ander mooi spul dat jarenlang lag stof te vangen in (museum)depots of kelders. Zonde, daarom adviseert Onterfd Goed musea bij het ontzamelen en zorgt dat de verweesde objecten – voor een zacht prijsje – een nieuw thuis vinden.

Daalakkersweg 10-06, onterfdgoed.nl

#10. Hutspot

Met meer dan 700 vierkante meter gevuld met hebberig makende (mode)labels, coole gadgets, ontwerpen van Dutch designers en eyecatchers van lokale kunstenaars is conceptstore Hutspot aan de Nieuwe Emmasingel een absolute must-visit.

Nieuwe Emmasingel 44-46, hutspot.com

Locatie & route
  1. Onomatopee
  2. Kazerne
  3. Yksi Expo
  4. Piet Hein Eek
  5. Studio .ruig
  6. Studio Harm en Elke
  7. Vij5
  8. KEVN
  9. Onterfd Goed
  10. Hutspot
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan