Menu

3x musea in Dordrecht

Ontdek Nederland door de eeuwen heen

In het sfeervolle Dordrecht is cultuur snuiven een must. Bespeur zes eeuwen schilderkunst, wandel langs de omvangrijke verzameling van Huis van Gijn en ontdek Nederlandse historie: dít is de cultuurtop van Dordrecht.

In het sfeervolle Dordrecht is cultuur snuiven een must. Bespeur zes eeuwen schilderkunst, wandel langs de omvangrijke verzameling van Huis van Gijn en ontdek Nederlandse historie: dít is de cultuurtop van Dordrecht.

#1 Dordrechts Museum

Achter de gevel van het Dordrechts Museum – opgericht in 1842 – schuilt meer dan zes eeuwen schilderkunst. Het is gevestigd op een plek met een rijk historisch verleden, waar een klooster en zelfs een pesthuis het museum voorgingen. Ontdek beroemde werken van grote kunstenaars als Van Gogh, Mesdag, Breitner, Appel én de Dordtse Ferdinand Bol – die, toen hij 1636 van Dordrecht naar Amsterdam verhuisde, jarenlang schilderles kreeg van de enige echte Rembrandt. Maar wandel ook de zaal Modern- en Hedendaags binnen: hier toont de Rotterdamse kunstenaar John van 't Slot (1949) zijn moderne oeuvre.
Museumstraat 40, dordrechtsmuseum.nl

#2 Het Hof van Nederland

Beleef eersterangs een verfilmde versie van de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572 – de basis van een onafhankelijk Nederland. Prima te comineren met een bezoekje aan het Dordrechts Museum, want daarvandaan loop je namelijk binnen drie minuten Het Hof van Nederland binnen: een plek van nationale betekenis. Ontdek alle ontwikkelingen van ons kikkerlandje – van houthandel naar staalfabrieken en het leven met water tot de Gouden Eeuw van Dordrecht.
Hof 6, hethofvannederland.nl

#3 Huis van Gijn

Van historieprenten, scheepsmodellen en wapens tot meubels, zilver en speelgoed: jurist Simon van Gijn (1836-1922) was een groots verzamelaar. Alles kreeg een prominente plek in zijn villa aan de Nieuwe Haven in Dordrecht, die uit 1729 stamt. Van Gijn was trots: hij showde zijn huis maar al te graag aan nieuwsgierige historici én organiseerde tentoonstellingen. Omringd door zijn geliefde verzameling bracht hij zijn laatste jaren door. Benieuwd? Tegenwoordig kan iedereen zijn nalatenschap in het Huis van Gijn bewonderen.
Nieuwe Haven 29-30, huisvangijn.nl

Locatie & route
  1. Dordrechts Museum
  2. Het Hof van Nederland
  3. Huis van Gijn
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan