Menu

De mooiste streetart in Dordrecht

Wandelen langs kleurrijke kunst

Wie aan Dordrecht denkt, denkt niet meteen aan streetart. Toch is er in deze prachtige historische stad een aantal enorme en bijzondere kunstwerken te bewonderen. Gewoon op straat, voor niks.

Wie aan Dordrecht denkt, denkt niet meteen aan streetart. Toch is er in deze prachtige historische stad een aantal enorme en bijzondere kunstwerken te bewonderen. Gewoon op straat, voor niks.

Iconoclash

Twee bijzondere projecten, opgezet door Dordtse stadsmakers, fleuren de stad met artistieke muren. De mannen van Iconoclash domineren de binnenstad met moderne kunst. In de buitenwijk Vogelbuurt hebben de stadsmakers van het Vogelnest hun volkswijk in een prachtig voetlicht gezet met thematische schilderingen. Huur een OV-fiets of pak de bus om beide locaties te kunnen bezoeken.

De insteek was verpauperde wanden of gebouwen een facelift geven, meer ruimte bieden voor kunstenaars en het verbinden van de Dordtse geschiedenis. De mannen van Iconoclash hebben de stad in mum van tijd omgetoverd tot een waar graffitimuseum.

Iconoclash heeft de stad omgetoverd tot een graffitimuseum

Start je route vanaf het station door linksaf richting de Spuiweg te gaan. Op de kruising met het Geldelozenpad vind je de kleurrijke Hollandse leeuw van Hedof. Hij heeft in dit kunstwerk diverse elementen uit de Biesbosch verwerkt. Loop je het pad in dan kom je de Not as creepy as I seem poppenverrassing van Telmo Miel tegen op een blinde muur bij de parkeerplaats.

 

Ook beide enorme zijwanden (15 x 14,5 meter) van het stadskantoor zijn voorzien van prachtige abstractie. Bier & Brood geeft met (sub)Merge op de bushaltezijde zijn moderne visie op de Beeldenstorm van 450 jaar geleden. Ook nu lijken we ons weer onder te dompelen in een nieuwe manier van informatieverwerking. Ik ben steeds opnieuw onder de indruk van deze zwartwit-tekening van formaat. De parkeergaragezijde is met Power to the people kleurrijk ingevuld door Johan Moorman.

Moderne visie op de beeldenstorm van eeuwen geleden
Een doorkijkje dat je oog voor de gek houdt

Loop je verder richting Dolhuisstraat, dan kom je een kunstwerk van de Dordtse Simian Switch tegen. Zijn stijl zal je ook herkennen als je later die dag over Voorstraat Midden loopt, waar de verpauperde gevels van een onwillige pandeigenaar zijn verbloemd achter een kunstzinnig gedicht dat stemt tot nadenken.

In de Lenghenstraat staat het elegante paard met ruitpatronen door Serge Kortenbroek en bij de Sint Jorisbrug aan de Kromhout zijde vind je op een elektriciteitshuisje een bijzonder perspectief van Lucia Alonso. Zij geeft een doorkijkje dat je oog even voor de gek houdt.
iconoclash.nl

Vogelnest

De Vogelbuurt een make-over geven en levendigheid creëren was het plan van de stadsmakers van het Vogelnest. Nu worden er dagelijks activiteiten georganiseerd voor en door alle lagen en leeftijden van de buurtbevolking. De zijwanden van de flats in de buurt zijn beschilderd door lokale kunstenaars, zoals Maarten & Marije Mooren, Nina Valkhoff, Jan Scheffe, Bob Struijk, Danny le Bruin, Missy DB en Jannette in 't Veld.

 

Start je mini-vogelnestkunsttour op de Buizerdstraat 64. Hier bevindt zich het hoofdkwartier van de stadsmakers, de buurtmoestuinen en de weggeefkast. Als je vanaf daar verder de Adelaarsstraat inloopt, kom je vanzelf alle zeven kunstzinnige vogelwerken tegen met ieder een oppervlakte van 100 m2.
hetvogelnest.org/vogelkunst

Zeven kunstzinnige vogelwerken
Do in Dordt

Geschreven door: Do in Dordt

Do neemt je mee naar de leukste plekjes en hipste hotspots van Dordrecht. Op haar blog Do in Dordt deelt ze met jou de liefde voor haar stad en de 'kleine' ondernemers. Nog meer inspiratie nodig voor een dagje Dordrecht? Pik dan haar papieren citymap op bij een van de hotspots.

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox? Meld je aan