Menu

10 uur in Dordrecht

Een eiland met schilderachtige binnenhavens

Geniet van de schoonheid van Dordrecht, met de talloze monumentale panden aan het water. Hier vind je de leukste winkels en de lekkerste restaurants tegen een decor met de mooiste gevels.

Geniet van de schoonheid van Dordrecht, met de talloze monumentale panden aan het water. Hier vind je de leukste winkels en de lekkerste restaurants tegen een decor met de mooiste gevels.

10.00: Zuurdesemboterham bij Broodcafé Jaap

Het historische hart van Dordrecht ligt verspreid over drie eilanden, precies op het punt waar de rivier Beneden Merwede zich in de Noord en de Oude Maas splitst. Tussen de monumentale panden zie je steeds het glanzende wateroppervlak schitteren. Vanaf station Dordrecht ligt het oude stadshart van Dordt – zoals de inwoners hun stad noemen – op nog geen tien minuten lopen. Je doet er ietsje langer over als je geen weerstand kunt bieden aan de lekkere baklucht van Broodcafé Jaap aan de Johan de Wittstraat. Hier eet je – mocht je nog niet ontbeten hebben – een heerlijke zuurdesemboterham belegd met verse ingrediënten van slager en groenteboer. Maar je zit hier ook goed voor gewoon een kop koffie of thee.
Broodje Jaap, Johan de Wittstraat 10​, Broodcafejaap.nl

 

11.00: Langste winkelstraat van Dordrecht

Aan de overzijde van de Johan de Wittbrug ligt het eerste eiland. De oude dijk veranderde na verloop van tijd in de Voorstraat, de langste winkelstraat van Dordt. Wandel je naar het westen, dan kun je bij Vreeken’s Zaden de mooiste en meest bijzondere bloembollen en zaden inslaan. Of koop aanlokkelijke woonaccessoires en cadeautjes bij Opa & An. Check onderweg ook de huisnummers 265 en 87, beide beweren het smalste huis van de stad te zijn.

Ook aan de noordzijde van de Voorstraat zorgen etalages vol vintage bruidsmode, sieraden, kunst en design dat je er vanzelf de pas inhoudt. Begin bijvoorbeeld met de lekker draagbare mode van Rockin’ Items, vervolg de winkelexpeditie bij microwarenhuis Het Magazijn en bekijk het zelfgemaakte woontextiel bij Wereldwijven.
Vreeken's Zaden, Voorstraat 448, Vreeken.nl
Opa & An, Voorstraat 440, Opa-en-an.nl
Rockin' Items, Voorstraat 123, Rockinitems.com
Het Magazijn, Voorstraat 180, Magazijndordrecht.nl
Wereldwijven, Voorstraat 178, Wereldwijven.info

 

12.30: Soep en vis voor lunch

Het idyllische terrasje op de Wijnbrug hoort bij visrestaurant De Stroper, een fijn adres voor een twaalfuurtje met een lekker assortiment van soep en vis. In de straten achter de Voorstraat duik je cultureel Dordrecht in. Kruip-door-sluip-doorstraten leiden via het educatieve museum Het Hof Van Nederland naar het Dordrechts Museum, met werk van meesters als Dordtenaren Aelbert Cuyp, Ferdinand Bol en George Breitner. Dankzij het rijke aanbod aan tijdelijke tentoonstellingen en het vrij toegankelijke museumrestaurant Art + Dining, met terras in de lommerrijke tuin, is het een museum om herhaaldelijk te bezoeken.
De Stroper, Wijnbrug 1, Destroper.nl
Het Hof van Nederland, Hof 6, Hethofvannederland.nl
Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrechtsmuseum.nl

 

13.30: Zestig rijksmonumenten

Op weg naar het tweede eiland zorgt de Vriesestraat volop voor afleiding. Dat komt door De Nwe Bengel, dé boekhandel van Dordrecht, maar ook door No. 33 en De Inrichterij. Waar de een uitblinkt in hebberig makende mode, lonkt de ander met designklassiekers en hedendaagse woonaccessoires. Vervolg de weg naar het statige stadhuis. Van origine een middeleeuwse markthal waar in de negentiende eeuw een gevel met leeuwentrap voor werd geplaatst.

Slenter vervolgens door de Wijnstraat. Met zestig rijksmonumenten is het een openluchtmuseum. Vintagefans leven zich uit bij Preloved Fashion selected by 3xM, voordat ze gaan uitwaaien bij de Groothoofdspoort, waar het weidse uitzicht over de drie rivieren op je wacht.
De Nwe Bengel, Vriesestraat 35, Debengelonline.nl
No. 33, Vriesestraat 33, No33basicluxury.nl
De Intrichterij, Vriesestraat 38, Deinrichterij.nl
Preloved Fashion selected by 3xM, Wijnstraat 95, Prelovedfashionby3xm.nl

 

17.00: Uitrusten bij Khotinsky

Om de hoek van het Groothoofd bevindt zich de Kuipershaven waar je via een brug het derde eiland bereikt. De kades van het kleinste eiland zijn gevuld met pakhuizen en koopmanswoningen, zoals museum Huis Van Gijn. Een aanrader, want na een rondgang door de stijlkamers uit de zeventiende tot negentiende eeuw kun je plaatsnemen op het terras van het museumcafé in de lieflijke tuin. Aan het Wantij zit Khotinsky, een stoere industriële hal met bar, bistro en bioscoop. Hier kun je heerlijk van een drankje genieten.
Huis van Gijn, Nieuwe Haven 29-30Huisvangijn.nl
Khotinsky, Noordendijk 148, Khotinsky.com

18.30: Dineren in een watertoren

Wil je in stijl eten? In een mooie monumentale omgeving, Dordrecht waardig? Loop dan door naar Villa Augustus. Het restaurant is gevestigd in een monumentale watertoren die midden in een prachtige moestuin staat. En voor wie hier nooit meer weg wil – en die kans is groot – ze hebben ook hotelkamers!
Villa Augustus, Oranjelaan 7, Villa-augustus.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan