Menu

Wandeling IJsselvallei – Deventer

Wandelen door de natuur van de Hanzestad

Omringd door natuurgebied, weilanden en akkers, kronkelt de rivier de IJssel zich een weg door de IJsselvallei. Wandel mee van Zutphen naar Deventer en geniet van de Hollandse vergezichten.

Omringd door natuurgebied, weilanden en akkers, kronkelt de rivier de IJssel zich een weg door de IJsselvallei. Wandel mee van Zutphen naar Deventer en geniet van de Hollandse vergezichten.

Deze wandeling van twee dagen start bij station Zutphen en voert je mee langs de rivier de IJssel, met links en rechts van je niets dan water en weilanden met grazende schapen. Aan het eind van de route van de eerste dag steek je met een voetveer de IJssel over en overnacht je in Deventer. Op de tweede dag wandel je eerst langs de rivier en vervolgens langs landgoederen met als eindpunt het station van Olst. Uiteraard kun je ook een dag van de route lopen. Wij lichten de eerste dag voor je uit.

Steek de IJssel over met een voetveer
De route neemt je verder mee langs de IJssel en onderweg passeer je de overblijfselen van kasteel Nijendal

Vanaf station Zutphen steek je direct, via een imposante brug, de IJssel over. De wandeling start in beschermd natuurgebied de Tichelbeeksewaard, waar een verscheidenheid aan vogels huist. De route neemt je verder mee langs de IJssel en onderweg passeer je de overblijfselen van kasteel Nijendal, een belangrijke en gevreesde plek tijdens de Hanzetijd. In een ver verleden ontdaan van muren en onder vuur genomen tijdens WO II, nu is er slechts een ruïne met toren van over.

De wandeling gaat verder langs de IJssel, met links en rechts vergezichten van het Hollandse landschap. Tegen het eind van de route, nabij Deventer, kom je langs de Bolwerksmolen uit 1863. Deze op wind werkende houtzaagmolen is nog steeds in gebruik. Op dinsdagen en zaterdagen kun je de molen zelfs bezoeken voor een rondleiding. Verderop steek je met het kleine pontje de Voetveer de IJssel over en sta je in Deventer, waar je de eerste dag van de wandeling kunt afsluiten.

Ga je beide dagen op pad? Dan kun je overnachten in Deventer. Bijvoorbeeld in het karakteristieke Hanzestadslogement De Leeuw, een oude stadsbakkerij die is omgetoverd tot hotel. Voor een welverdiende cocktail met borrelhap, of diner, kun je neerstrijken bij Café Cuisine St. Maxime (Nieuwe Markt 37). Iets eenvoudiger eten doe je bij eetcafé De 7e Hemel met een indrukwekkende selectie van speciaalbieren (Grote Kerkhof 28). Bekijk de volledige route van de wandeling in de IJsselvallei.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in de Hanzestad? Bekijk onze stedengids van Deventer.

 

Overnacht in het karakteristieke Hanzestadslogement De Leeuw
LaPeet

Geschreven door: LaPeet

Fotografe en blogger LaPeet reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Op Tripstermagazine.com deelt ze haar reisverhalen en en laat ze je talloze exotische bestemmingen en spannende steden zien.

Bekijk ook
10 uur in Groningen
Dagretour + Koffie en taart € 23

Groningen / Food

10 uur in Groningen
10 uur in Den Bosch

Den Bosch / Cultuur

10 uur in Den Bosch
10 uur in Nijmegen
Dagretour + koffie en taart € 23

Nijmegen / Cultuur

10 uur in Nijmegen
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan