Menu

5x vegan restaurants in Deventer

Gezond en lekker eten in de Hanzestad

Vegan eten, anno 2020 kunnen we er niet meer omheen. Ook in Deventer zijn er een paar adresjes die de veganisten en vegetariërs niet mogen missen. Van een snelle hap tot een werelds diner. Hier wil je heen!

Vegan eten, anno 2020 kunnen we er niet meer omheen. Ook in Deventer zijn er een paar adresjes die de veganisten en vegetariërs niet mogen missen. Van een snelle hap tot een werelds diner. Hier wil je heen!

#1. Sync Ok

Bij het sfeervolle vegan en glutenvrije café en bakkerij Sync Ok staat duurzaamheid en rust centraal. Het knusse interieur – dat bestaat uit planten, roze pluchen stoelen, een bank en de groene wandschildering – zorgt ervoor dat je je gelijk thuis voelt. Op de bijna volledig biologische en herbruikbare houten kaart vind je zowel bekend eten - zoals een smoothiebowl en bananenbrood - als bijzondere gerechten. De quiches met oesterzwammen en soft shell taco’s (met blauwe mais!) zijn aanraders. Ga je liever voor een verse kop thee met iets zoets maar kun je niet kiezen uit al dat lekkers? Dan is de proeverij de uitkomst. Tip: eigenaresse Lieke vindt het belangrijk dat we meer contact hebben met elkaar, stop daarom bij aanvang je telefoon en laptop in de speciale ‘black box’.

Broederenstraat 29, Sync-ok.nl

De quiches met oesterzwammen en soft shell taco’s zijn aanraders
Er wordt gekookt met plantaardige olie, weinig zout en de groentes komen van lokale boeren

#2. Beryl’s Fish & Chips & Veggies

Heb je zin in een gezonde snack? Dan ben je bij Beryl’s aan het juiste adres. Alleen al de inrichting is verrassend. Zo prijkt er een kleurrijk streetart-werk vol met gimmicks en schuif je voor je maaltijd aan in een van de kerkbanken. De enthousiaste eigenaren Beryl en Jürgen – die met hun gezin boven de zaak wonen – haalden hun inspiratie voor dit concept uit hun reizen door Zuid-Afrika en Londen. Er wordt gekookt met plantaardige olie, weinig zout en de groentes komen van lokale boeren. Veganisten halen hun hart op aan fried tofu, beetroot burger en vegan lemon shrimps. Voor de niet-vegans zijn er de beroemde ‘fish and chips’. Neem er vooral een Engels biertje of frisdrank bij. Verwacht geen typische snackbar, maar een gezellige plek waar je je voor even in Londen waant.

Grote Kerkhof 32, Beryls.nl

#3. Happerij Tapperij de Expeditie

Bij de Happerij Tapperij de Expeditie kun je van ’s ochtends vroeg tot de late avonduurtjes terecht voor wereldse gerechten. Uniek is dat je zelf bepaalt op welk moment van de dag je een warm of koud gerecht wilt (omdat ze in veel landen niet op vaste tijdstippen eten) én je je eigen broodjes kunt samenstellen. Het is niet speciaal gericht op vegans, maar er zijn wel een aantal volledig veganistische gerechten. De bediening houdt graag rekening met jouw wensen. Met hun eten willen ze ook de vleeseters uitdagen om eens iets anders te proeven! Wat dacht je van de scrambled tofu, Amelandse portobello, teriyaki met groenten of de Egyptische gevulde courgette? Sluit af met de heerlijke Spaanse crema catalana, zonder dierlijke producten. Met warm weer is de prachtige Duiventuin – die omringd is met historische muren uit 1742 – een fijne plek om aan de stadse drukte te ontsnappen.

Smedenstraat 9, Htdeexpeditie.nl

Hier kun je van ’s ochtends vroeg tot de late avonduurtjes terecht voor wereldse gerechten
Strijk neer op het terras en kijk uit op een van de hoogtepunten van Deventer: de Lebuinuskerk

#4. Bistro De Rode Kater

Op het levendige plein het Grote Kerkhof zit in een middeleeuws pand Bistro De Rode Kater. Strijk neer op het terras en kijk uit op een van de hoogtepunten van Deventer: de Lebuinuskerk, die tussen 1450 en 1525 is gebouwd. De kaart van de bistro bestaat voor 50% uit vlees- en voor 50% uit vega-, en meestal ook veganistische gerechten. Zodra je de ‘bloemkoolsteak’ met tuinerwten en muntcrème en de ‘umami bom’ ziet, die bestaat uit vegan oestersaus, courgette, taugé en tempura, loopt het water je in de mond. Een andere favoriet is de ‘wild cake’ met havermelk en wilde perzik. Tussen de gangen door vermaak je je met een spelletje. Daarna is het natuurlijk tijd voor vegan koffie. Kom vooral nog eens terug, want elk seizoen staat er weer iets nieuws op de kaart.

Grote Kerkhof 25-26, Derodekater.nu

#5. Het Volkshuis

Dit monumentale pand transformeerde in 1995 van koetshuis naar een geliefde lunchplek onder Deventenaren. Van broodjes tot huisgemaakte taarten: vegetarisch en vegan staat hier centraal. Proef zeker de appeltaart, daarvoor komen de bezoekers van ver, die is net zoals het motto van de eigenaren luidt ‘ongewoon goed’. De meeste ingrediënten en producten komen van lokale ondernemers; zo is er het DAVO-bier uit Deventer en appelsap van een tuinder uit Terwolde. Toe aan iets nieuws? Probeer de gefermenteerde en frisse drank kombucha. Een van de hoogtepunten zijn de altijd goedlachse medewerkers, die een verstandelijke beperking hebben. Bekijk vooral ook de kleurrijke paraplu’s die tussen de winkels hangen in de straat als symbool voor de acceptatie van de LHBT-community. 

Kleine Overstraat 97A, Volkshuisdeventer.nl

Een van de hoogtepunten zijn de altijd goedlachse medewerkers, die een verstandelijke beperking hebben
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan