Menu

Wandelen langs Deventer iconen

Van stadhuis tot lokale koekbakker

Eén blik op het oude stadscentrum van Deventer en je ziet: dit is een stad met historie. Monumentale panden in nauwe straatjes, de grandeur van de Hanze en een van de lekkerste tradities: Deventer koek. Wandel langs drie Deventer iconen en proef de geschiedenis van de stad in een notendop.

Eén blik op het oude stadscentrum van Deventer en je ziet: dit is een stad met historie. Monumentale panden in nauwe straatjes, de grandeur van de Hanze en een van de lekkerste tradities: Deventer koek. Wandel langs drie Deventer iconen en proef de geschiedenis van de stad in een notendop.

Helemaal historisch zijn die drie iconen niet. De eerste, het stadhuis van Deventer, gelegen aan het Grote Kerkhof tegenover de Lebuïnuskerk, bestaat uit zowel rijksmonumenten als nieuwbouw. De oudbouw, voorzien van een classicistische voorgevel, stamt nog uit het einde van de zeventiende eeuw. Ernaast ligt het oude Landshuis met een weelderige voorgevel uit 1632, dat tegenwoordig ook deel uitmaakt van het stadhuiscomplex. Sinds 2016 prijkt dáárnaast een hypermodern en duurzaam gebouw, waarin het merendeel van de stadskantoren is gevestigd. Het opvallende gebouw van de hand van Neutelings Riedijk Architecten viel in de prijzen, met onder andere won in 2017 de publieksprijs voor 'Beste gebouw van het Jaar' van de BNA.

Minstens zo opvallend als het contrast tussen oud en nieuw zijn de in aluminium gegoten vingerafdrukken die over binnen- en buitengevels verspreid zijn. Kunstenares Loes ten Anscher vroeg hiervoor 2264 inwoners van Deventer om hun vingerafdruk. Overigens gaven niet alleen voorstanders van het nieuw gebouwde stadhuis gehoor aan haar oproep, ook vingerafdrukken van tegenstanders zijn vereeuwigd. Van Ten Anscher mochten de Deventenaren namelijk zelf weten wélke vingerafdruk ze 'in wilden leveren'.
Grote Kerkhof 1

2264 vingerafdrukken van Deventenaren werden in aluminium gegoten

Zigzag een paar honderd meter verder oostelijk door de binnenstad en je komt uit bij de Brink, de plek waar het oudste Waaggebouw van Nederland staat. De Deventer Waag werd gebouwd in 1528. In de eeuwen ervoor groeide Deventer uit tot een van de belangrijkste Hanzesteden en de Brink was het middelpunt van de handel. Met de bouw van De Waag kon beter toezicht worden gehouden op de gewichts- en inhoudsmaten – en dus eerlijke handel. Dat het mooie tijden waren voor de stad, zie je wel aan het imposante uiterlijk van het laatgotische gebouw. Sinds 1915 is De Waag een museum, waar je onder andere de oude schatten van de stad kunt bekijken. Loop er dus gerust even binnen.
Brink 56, museumdewaag.nl

 
Koekbakken is al sinds de middeleeuwen een serieuze zaak

Honger gekregen? Loop nog even een paar deuren verder naar de Brink 84, waar de Deventer Koekwinkel gevestigd is. Al vierhonderd jaar bakken Deventer koekbakkers de beroemde kruidkoek en Jb. Bussink is de enige koekbakker die de nog originele kruidkoek bakt – uiteraard volgens geheim recept. Sla een voorraadje in voor thuis in het schattige Dickens-achtige winkeltje of strek even de benen in de koffie- en theeschenkerij. Met koekproeverij natuurlijk.
Brink 84, deventerkoekwinkel.nl

Locatie & route
  1. Stadhuis
  2. Museum De Waag
  3. Deventer Koekwinkel
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan