Menu

Kunstenlab

Cultuur snuiven in het Havenkwartier

Zin in een cultuurshot in het altijd gezellige Deventer? Begeef je dan naar het bruisende Havenkwartier voor een bezoek aan het Kunstenlab, waar beeldende kunst wordt verbonden aan actuele maatschappelijke thema's.

Zin in een cultuurshot in het altijd gezellige Deventer? Begeef je dan naar het bruisende Havenkwartier voor een bezoek aan het Kunstenlab, waar beeldende kunst wordt verbonden aan actuele maatschappelijke thema's.

In een van de spannendste hoekjes van Deventer, het Havenkwartier, vind je het Kunstenlab. De buitenkant van het gebouw wekt niet meteen de indruk van een galerie, maar zet een voet over de drempel en je begeeft je in een bijna magische, industriële ruimte. Wat je dan ziet is niet te voorspellen: de regelmatig wisselende exposities tonen hedendaagse, beeldende kunst – van schilderijen en fotografie tot installaties en performances.

De rode draad? De tentoonstellingen gaan bijna altijd over actuele maatschappelijke thema's zoals klimaatverandering en duurzaamheid. Kunst wordt hier ingezet om nieuwe inzichten te geven, tot nadenken aan te zetten en om bij te dragen aan het debat rondom het betreffende thema.

Je begeeft je in een bijna magische, industriële ruimte
Het Kunstenlab wordt omringd door creativiteit

Het Kunstenlab is gevestigd in een cultureel verzamelgebouw en wordt daardoor omringd door creativiteit: ateliers van kunstenaars, bedrijven, een geluidsstudio, tattooshop en kunstuitleen. Het Kunstenlab zelf bestaat uit drie verschillende ruimtes: de grote expositiezaal, een bar en een podiumruimte. Op het podium vinden onder meer videopresentaties, lezingen, muziekoptredens en de regelmatig terugkerende 'Catch'-avonden plaats, waar kunstenaars en andere creatieve professionals inspirerende verhalen vertellen aan de hand van 'catchy' fotopresentaties.

Het Kunstenlab organiseert ook de IJsselbiënnale. Dat is een internationale kunstroute langs de IJssel, van Doesburg tot Zwolle, die iedere twee jaar gedurende de zomer plaatsvindt. De kunstwerken vind je op bijzondere locaties in en rondom de historische Hanzesteden: in uiterwaarden, sluizen, steenfabrieken en landgoederen. Ook hierin is een maatschappelijk thema verwerkt, zoals de invloed van klimaatverandering op het rivierenlandschap. Aanrader!

En nog een tip: heb je het Kunstenlab bezocht, blijf dan even hangen in het Havenkwartier. Op dit oude industrieterrein vind je namelijk nog veel meer creatieve hotspots. Zo kun je, als je zin hebt in meer cultureel vertier, naar een voorstelling op het Theaterschip. Of strijk neer bij PIKNIK of het Fooddock voor een lekker hapje en drankje.

In het Havenkwartier vind je nog veel meer creatieve hotspots
Moderne Hippies

Geschreven door: Moderne Hippies

Zoë is de oprichtster van modernehippies.nl: een platform voor en door avonturiers, vrije geesten & levensgenieters, waarop ze schrijft over bijzondere hotspots met een duurzaam karakter. Daarnaast maakt ze onder de naam Professional Wild Child video's en vlogs over mind, body & soul onderwerpen.

Locatie & route

Kunstenlab
Havenplein 20
Deventer
http://www.kunstenlab.nl/

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan