Menu

10 uur in Deventer

Sfeervol centrum met historische straatjes

Bij een citytrip denk je misschien niet direct aan Deventer. Maar vanaf nu wel: de stad is namelijk een van de oudste steden van Nederland, met een sfeervol centrum, gezellige terrasjes aan het plein de Brink én de beroemde Deventer koek. Je kunt er heerlijk struinen door de historische straatjes, en je kunt er fantastisch eten en shoppen. Wat wil je nog meer?

Bij een citytrip denk je misschien niet direct aan Deventer. Maar vanaf nu wel: de stad is namelijk een van de oudste steden van Nederland, met een sfeervol centrum, gezellige terrasjes aan het plein de Brink én de beroemde Deventer koek. Je kunt er heerlijk struinen door de historische straatjes, en je kunt er fantastisch eten en shoppen. Wat wil je nog meer?

08.30 Start met ambachtelijke koffie of thee

Houd je van koffie? Start de dag dan rustig – en in stijl – bij de ambachtelijke koffiebranderij Roemar. Aan de Walstraat vind je deze unieke koffiebranderij, waar eigenaar Rob Kroes er alles aan doet om jou de lekkerste koffie te schenken. Je kunt er kiezen uit 13 vaste soorten én verschillende exoten proberen. Ben je meer van de thee? Dan kun je hier ook je hart ophalen: in de Theesteeg schep je zelf jouw thee bij elkaar. Kiezen kan wel lastig worden: je vindt namelijk 100 theesoorten in het belangrijkste theehuis van Deventer.

Walstraat 45, roemarkoffiebranderij.nl

Start je dag in stijl bij Roemar
Proef de originele Deventer koek bij Jb. Bussink

09.15 Wandel door het Bergkwartier

Neem na de koffie de tijd om het Bergkwartier te ontdekken. Wandel langs eeuwenoude gevels met weelderige rozenstruiken en ontdek op iedere hoek weer een nieuw brocante- of antiekwinkeltje. Loop ook zeker even naar binnen bij Jb. Bussink. Deze charmante winkel verkoopt de alom bekende ‘Deventer koek’ die je natuurlijk even moet proberen. Je proeft hier de originele, verser-dan-verse koek, en weet direct waarom Deventer ook wel ‘de Koekstad’ wordt genoemd.

Bergkwartier: Brink, Walstraat, Bergstraat
Brink 84,
deventerkoekwinkel.nl

11.00 Beleef de geschiedenis van Deventer

Deventer is een van de oudste steden van ons land. In 768 bouwde missionaris Lebuïnus een kerk aan de oevers van de IJssel: het begin van de ooit kleine nederzetting Deventer, uitgegroeid tot een beeldschone stad van meer dan 1250 jaar oud. In Museum de Waag ontdek je waarom Deventer ook wel de Hanzestad, de Koekstad én de Boekstad wordt genoemd, en ervaar je de stadsgeschiedenis zelfs in 3D. Je vindt het stadsmuseum aan de Brink, achter de laatgotische gevel van de middeleeuwse waag. Een bijkomend voordeel is dat je aan het Brinkplein direct de bekendste bezienswaardigheden compact bij elkaar vindt.

Brink 56, museumdewaag.nl

Ontdek de 1250 jaar oude stad in 3D
Geniet van heerlijk verse ciabatta’s en focaccia’s

12.45 Lunch met versgebakken brood

De naam doet het al vermoeden: de Broodbode bakt heerlijk, ambachtelijk brood. De ciabatta’s en focaccia’s worden vers gebakken in de grote steenoven, waardoor het er ook nog eens heerlijk ruikt. Of wandel twee straten verder naar de Groote Poot en koop hier een biologisch IJsselbonkje – een bolletje met noten, rozijnen en kardemom, of ander biologisch lekkers. 

Grote Overstraat 29, broodbode.nl
Groote Poot 12, grootepoot.nl

13.30 Tijd om te shoppen

Je bent er al langsgelopen op weg naar de lunch: de mixstore Hoge Ramen, die verdeeld is over 4 historische, kruip-door-sluip-doorpanden. Ooit begonnen als antiekwinkeltje en in een paar decennia uitgegroeid tot een fantastische winkel met woonaccessoires, kleding, kinderspeelgoed en boeken, allemaal met een goed verhaal. Schuin tegenover deze oudgediende vind je de jonge conceptstore Flotte. Moeder en dochter Charlotte en Floor verkopen hier de mooiste vintage kleding, nieuwe accessoires en fijne interieuritems.

Grote Overstraat 46-48-50, hoge-ramen.nl
Grote Overstraat 77, flotte.nl

Shop prachtige producten met een goed verhaal
Gek op boeken? Bezoek dan het bijzondere winkeltje Das Gute Ist Immer Da

16.00 Ontdek de Kleine Overstraat

Zijn Hoge Ramen en Flotte je goed bevallen? Zorg dan dat je het fijne winkeltje Dare ook even bezoekt. Je vindt hier prachtige Scandinavische mode – zoals Minimum en Just Female – voor mannen en vrouwen, zorgvuldig uitgezocht door Michelle, Gert-Jan en Pippa. Even klaar met kleding? En gek op boeken? Bezoek dan het bijzondere winkeltje Das Gute Ist Immer Da. Dit antiquariaat staat boordevol interessante boeken en vintage historische en topografische schoolwandkaarten. Beide winkels zijn te vinden in de Kleine Overstraat – volgens insiders de mooiste straat van Deventer.

Kleine Overstraat 53, darefashion.nl
Kleine Overstraat 33, deventerantiquariaten.nl

18.00 Op bezoek bij Antoinette

Na al het shoppen is het tijd om even heerlijk te ontspannen. En waar beter dan bij Chez Antoinette? Wandel terug naar het oude centrum en strijk neer in deze bodega van chefs Robert Hugen en Roderick van Saefthinge. Zij schotelen je echte Portugese klassiekers voor met een eigentijdse invulling. Oma Antoinette had veertig jaar geleden nooit kunnen bedenken dat haar kruidenierszaak zo’n fijne afsluiter voor een citytrip zou worden.

Roggestraat 12, chezantoinette.nl

Portugese klassiekers met een eigentijdse invulling
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan