Menu

Bijzondere musea in Den Haag

Verborgen schatten in de Hofstad

De hofstad heeft veel mooie musea. Het Mauritshuis en het Kunstmuseum (voorheen het Gemeentemuseum) vervelen nooit. Maar mocht je nou een keer geen zin hebben om met twintig anderen te dringen voor “Het meisje met de parel”, dan is deze lijst met eigentijdse musea ook een dagje Den Haag meer dan waard.

De hofstad heeft veel mooie musea. Het Mauritshuis en het Kunstmuseum (voorheen het Gemeentemuseum) vervelen nooit. Maar mocht je nou een keer geen zin hebben om met twintig anderen te dringen voor “Het meisje met de parel”, dan is deze lijst met eigentijdse musea ook een dagje Den Haag meer dan waard.

#1. Humanity House

‘Vrede is een luxe. Als je er niet over na hoeft te denken, dan heb je het.’ Dit zijn de woorden van Lidija, een van de acht vluchtelingen die in dit bijzondere museum hun verhaal doen. Bij het Humanity House check je bij de balie in met alleen je naam, krijg je een reisdocument en ga je op ervaringsreis. Je stapt een doodnormale woonkamer binnen, maar via de tv hoor je dat de noodtoestand is uitgeroepen en iedereen in Den Haag wordt verzocht per direct zijn huis te verlaten. Op reis naar een veilige haven passeer je ruïnes, blaffende honden, huilende kinderen, hoge muren met ijzerdraad en een dorre woestijn. Na deze reis maak je kennis met acht wonderschone mensen, die allemaal om een andere reden en via een andere weg gevlucht zijn. Zij vertellen jou hun verhaal. Indrukwekkend en ontroerend. Bij het Humanity House stap je naar buiten met een hernieuwde dankbaarheid voor de vrede en veiligheid in Nederland.
Humanity House, Prinsegracht 8, Denhaag.com/nl/humanity-house

Je checkt bij de balie in met alleen je naam, krijgt een reisdocument en gaat op ervaringsreis
Bij het Fotomuseum leer je op een andere manier naar beelden kijken

#2. Fotomuseum Den Haag

In de lichte expositieruimtes van het Fotomuseum Den Haag kun je in alle rust naar de prachtigste foto’s kijken. Zeg eens eerlijk: hoelang is het geleden dat je langer dan 2 seconden een foto hebt bekeken? We swipen altijd snel door foto’s heen op social media, terwijl er zoveel te ontdekken is in een foto. De grootste tentoonstelling van het museum staat vaak in het teken van één fotograaf: hierdoor kun je een groot deel van zijn of haar oeuvre bekijken en je écht in het werk verdiepen. Het museum ligt naast het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum). Een bezoek aan beide musea is dus ook goed te combineren.
Fotomuseum, Stadhouderslaan 43, Fotomuseumdenhaag.nl

#3. Museum Panorama Mesdag

Den Haag kent vele mooie plekken, maar het strand is toch wel favoriet. Hendrik Willem Mesdag deelde deze mening en dit is te zien in zijn schilderijen. De prachtigste zeegezichten, strandtaferelen en bomschuiten komen in zijn oeuvre voorbij. Zijn grootste en beste werk hangt in museum Panorama Mesdag: een 14 meter hoog en 120 meter lang schildersdoek, als panorama opgespannen in een groot rond gebouw achter het museum, genaamd de Rotonde. Via een donkere gang en een kleine wenteltrap betreed je het platform van het Seinpostduin, waar je over de zanderige duinen naar het Scheveningen van 1881 kunt kijken. Je kunt er meerdere rondes lopen: je blijft nieuwe details vinden. Op het strand zie je vissers hard aan het werk hun netten te legen en een echtpaar neemt een kijkje in een van de eerste toeristenstalletjes. De bootjes liggen klaar aan de Haringkade, met daarachter de tientallen rode daken van het dorp Scheveningen. Vanuit het centrum rijdt er door het duingebied een stoomtrammetje richting Scheveningen en voor het gemeentelijk badhuis (nu Kurhaus) worden de badgasten met koetsjes naar de zee gereden. Een duik in het verleden van de stad.
Museum Panorama Mesdag, Zeestraat 65, Panorama-mesdag.nl

Via een donkere gang en een kleine wenteltrap betreed je het platform van het Seinpostduin
Er zijn overal interactieve spelletjes te doen, er wordt voorgelezen en er staan bijzondere objecten tentoongesteld

 #4. Kinderboekenmuseum

Duik met je kinderen in de wereld van de boeken en laat ze zien hoe gek en inspirerend verhalen kunnen zijn. Het museum bestaat uit verschillende ruimtes waar je iedere keer in de wereld van een ander boek stapt. Zo hop je van Rupsjenooitgenoeg naar de ijsschotsen van de Kleine IJsbeer en richting het dak van Minoes. Stap uit de lift van Abeltje en stap in de keuken van Floddertje voor een kom lettervermicellisoep. Er zijn overal interactieve spelletjes te doen, er wordt voorgelezen en er staan bijzondere objecten tentoongesteld. Zoals bijvoorbeeld de eerste schetsen van Wim Bijboer, de zonnebril van Paul van Loon en de typemachine van Thea Beckman. Een feest voor de kinderen en een feest van herkenning voor de ouders.
Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Kinderboekenmuseum.nl

Haagse Schatten

Geschreven door: Haagse Schatten

Dat fijne koffietentje, die verscholen stadstuin en de onontdekte wijnbar. Barbara en Marlies gaan op ontdekkingsreis en nemen jou mee! Ze bloggen over nieuwe ontdekkingen, zetten Haagse schatten op hun digitale schatkaart en verbinden levensgenieters met bijzondere Haagse ondernemers.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan