Menu

5x bijzondere speciaalzaken in Den Bosch

Met één product in de hoofdrol

Vergeet de grote ketens en ga eens langs bij deze Brabantse winkels die gespecialiseerd zijn in één product. Van oud-Hollands snoepgoed tot kleurrijk servies. Hier wil je heen!

Vergeet de grote ketens en ga eens langs bij deze Brabantse winkels die gespecialiseerd zijn in één product. Van oud-Hollands snoepgoed tot kleurrijk servies. Hier wil je heen!

#1. Snoeperij Tum Tum

Snoeperij Tum Tum is al vier generaties het walhalla voor elke zoetekauw. Zodra je bij de oudste snoepwinkel van de stad over de drempel stapt en de zuurstokken, babbels, wijnballen, emaillen bakken én ouderwetse groene puntzakken ziet, waan je je weer even in je kindertijd. Met maar liefst 500 verschillende soorten wordt het nog moeilijk kiezen welke je meeneemt naar huis. Heb je de smaak te pakken? Loop dan door naar de ijswinkel van Tum Tum op de Minderbroedersstraat 23. Daar stel je een heel feestelijk ijsje samen, natuurlijk met snoep als topping. Daarmee ben je wel even zoet.

Ridderstraat 11, tumtum.nl

Snoeperij Tum Tum is al vier generaties het walhalla voor elke zoetekauw
De klanten komen vanuit alle hoeken van het land

#2. Hoedzo

De vader van eigenaresse Linda verkocht jarenlang hoeden en petten op de markt en startte Hoedzo. Inmiddels is hij met pensioen en runt zijn dochter de zaak. De klanten komen nog steeds vanuit alle hoeken van het land om een baret, alpino-, schippers- of lapjespet te scoren. Het assortiment wordt steeds hipper waardoor het een geliefde plek is voor jong en oud. Wat dacht je van ‘Café Espresso’ die is gemaakt van zakken koffiebonen? Je vindt er ook speciale hoeden en petten met leuke printjes van slangen, pauwenveren, muzieknoten en fotocamera’s. Maak je look compleet met een van de exclusieve sjaals en handsschoenen. Extra fijn: ze hebben er heel kleine en grote maten, zo is er voor elk wat wils.

Vughterstraat 65, hoedzo.nl

#3. Kop & Schotel

Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Bij Kop & Schotel slaag je zeker. In de knusse winkel kijk je je ogen uit vanwege al het mooie Mexicaanse aardewerk: bordjes met vissen, kommetjes met bloemen en theepotten met sterretjes. Wil je liever je eigen servies beschilderen? Volg dan een workshop van eigenaresse Barbara in het nabijgelegen atelier, dat kan van woensdag tot en met zaterdag.

Molenstraat 16, kopschotel.nl

In de knusse winkel kijk je je ogen uit vanwege al het mooie Mexicaanse aardewerk
Er staan altijd wijnen koud die je mag uitproberen aan de bar

#4. Proef

Verscholen in een prachtig monumentaal pand in de buurt Uilenburg zit wijnwinkel Proef. Je ontdekt er luxe en eerlijke wijnen van over de hele wereld, van Frankrijk tot Moldavië. Kun je niet kiezen? Geen zorgen, Rick en Maud, die ook broer en zus zijn, helpen je graag om een exemplaar te vinden dat bij je past. En er staan altijd wijnen koud die je mag uitproberen aan de bar. Meld je vooral ook eens aan voor een gezellige proeverij of wijncursus en leer alles over de verschillende druivenrassen en bodemsoorten. Santé!

Uilenburgstraatje 14, proef-denbosch.nl

#5. De Dobbelsteen

Een relaxte dag in je eentje, een gezellige avond met zijn tweeën of een familieweekend: bij de Dobbelsteen vind je voor elke gelegenheid een leuk spel. Een aanrader is Pandemic waarbij je samenwerkt om … je raadt het al, virussen te verslaan. Ben je alleen? Vergeet patience en ga voor het avontuurlijke kaartspel Vrijdag, waarbij je moet zorgen dat jouw Robinson de gevaren op het eiland trotseert. Of speel het bordspel Wingspan en zorg ervoor dat de vogels een verblijfplaats krijgen. Voor kinderen is er houten speelgoed, van dieren tot treinbaan. Er is zelfs een speelruimte waar je de spellen kunt testen en regelmatig toernooien zijn. Durf jij de uitdaging aan?

Vughterstraat 56, dedobbelsteen.com

Bij de Dobbelsteen vind je voor elke gelegenheid een leuk spel
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

Locatie & route
  1. Snoeperij Tum Tum
  2. Hoedzo
  3. Kop & Schotel
  4. Proef
  5. De Dobbelsteen
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan