Menu

Niet te missen exposities: september '18

Alles is Cultuur geeft de beste cultuurtips

Wat is de stand van de schilderkunst? Hoe ruikt abstracte kunst uit India? En op welke manier hebben Viktor&Rolf 25 jaar lang de modewereld beïnvloed? Antwoord op deze en meer vragen in de leukste expo’s van de maand september!

Wat is de stand van de schilderkunst? Hoe ruikt abstracte kunst uit India? En op welke manier hebben Viktor&Rolf 25 jaar lang de modewereld beïnvloed? Antwoord op deze en meer vragen in de leukste expo’s van de maand september!

#1. Manish Nai: Capturing Time

De Indiase kunstenaar Manish Nai werkt met eenvoudige en geleefde materialen uit zijn thuisland zoals jute, krantenpapier, canvas, karton en het kleurrijke textiel van sari’s. Deze materialen bekrast, verkreukelt, perst en plooit hij tot twee- en driedimensionale vormen die hele zalen kunnen vullen. In het Noordbrabants Museum in Den Bosch wordt de eerste museale solotentoonstelling van deze rijzende internationale ster getoond. Hoewel het abstracte vormen zijn, zitten de werken bomvol verwijzingen naar het leven van de kunstenaar. De reststukken textiel die om meterslange houten klossen geperst zijn ruiken naar een mix van zweet en stof, waardoor je gelijk megevoerd wordt naar het Mumbai van Manish Nai. Maar het werk verwijst indirect ook naar de vader van Nai, een handelaar in kledingtextiel. Die persoonlijke laag maakt de tentoonstelling extra bijzonder en dus zeker een aanrader! 

Manish Nai: Capturing Time
t/m 4 november 2018
Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch

Hetnoordbrabantsmuseum.nl

De abstracte vormen zitten bomvol verwijzingen naar het leven van de kunstenaar
De kunst hangt niet alleen ín het museum, maar ook aan de buitenmuur

#2. De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling

Ondanks dat je het tegenwoordig misschien wat minder op de grote internationale tentoonstellingen en biënnales ziet, is schilderkunst nog springlevend. De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum laat dit duidelijk zien. 28 Nederlandse kunstenaars – waaronder Marlene Dumas, Jan van der Ploeg en Helen Verhoeven – hebben een selectie gemaakt van hun meest recente werk. Daarbij hangt de kunst niet alleen ín het museum, maar ook aan de buitenmuur! De thema’s, het materiaalgebruik en de schilderstijlen lopen zeer uiteen, en vormen samen een testament voor de kracht van deze kunstvorm. 

De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling
t/m 7 oktober 2018
Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht

Dordrechtsmuseum.nl

#3. Viktor&Rolf: Fashion artists 25 years

Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van het alom bekende modehuis Viktor&Rolf is er in de Kunsthal Rotterdam een grote overzichtstentoonstelling te bewonderen. De haute couture van het duo wordt ook wel omschreven als ‘wearable art’; het is excentriek en sculpturaal, maar met een uitstekende pasvorm. Het voelt af en toe net alsof je door een beeldentuin loopt als je door de tentoonstellingszalen struint, en de neiging om van alles aan te trekken moet ook constant onderdrukt worden. 

Nu heb ik altijd al een zwak voor bruidsjurken, maar een bijzonder stuk in het overzicht is natuurlijk de trouwjurk die Viktor&Rolf in 2004 ontwierpen voor Prinses Mabel van Oranje-Nassau ter gelegenheid van haar huwelijk met Prins Friso. Vergeleken met alle andere stukken in de zaal een heel minimaal werk, maar het houdt zich zo makkelijk staande dat je er alleen maar ontzag voor kan hebben. 

Viktor&Rolf: Fashion artists 25 years
t/m 30 september 2018
Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Kunsthal.nl

De neiging om van alles aan te trekken moet constant onderdrukt worden
To Infinity and Beyond, een blik op de toekomst en wat ons daarin te wachten staat

Extra tip van de redactie: BredaPhoto

Van 5 september t/m 21 oktober 2018 vindt in Breda weer de internationale fotografiebiënnale Bredaphoto plaats. Een groot aantal topfotografen bijt zich voor deze 8e editie vast in het thema ‘To Infinity and Beyond’, een blik op de toekomst en wat ons daarin te wachten staat. De toevoeging van drie internationale curators uit Dubai, Japan en Nigeria maakt deze viering van de fotografie diverser dan ooit. Met meer dan 55 fotografen, variërend van wereldtop tot aanstormend talent, is de vraag niet of er iets te ontdekken valt. De vraag is of je de laatste trein nog wel redt.

BredaPhoto: To Infinity and Beyond
5 september t/m 21 oktober 2018
Centrum Breda (looproute start vanaf Centraal Station)
 
Bredaphoto.nl

Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan