Menu

Niet te missen exposities: september ‘19

Duurzaamheid, schoonheid en identiteit

Een ring van smogdeeltjes, een kroonluchter van 14.000 tampons en een wandkleed van vuilnisbeltrestanten. De exposities van september zijn niet alleen groot en fascinerend, maar ook inspirerend.

Een ring van smogdeeltjes, een kroonluchter van 14.000 tampons en een wandkleed van vuilnisbeltrestanten. De exposities van september zijn niet alleen groot en fascinerend, maar ook inspirerend.

#1. Daan Roosegaarde – Presence

Een ring met deeltjes van smog, een kunstmatige regenboog op het Amsterdam Centraal Station of een interactief lichtlandschap; in de kunstwerken van Daan Roosegaarde staan licht, techniek en duurzaamheid centraal. In de filmzaal maak je kennis met een overzicht van zijn vooruitstrevende creaties. Nog leuker wordt het wanneer je in de andere ruimtes terechtkomt én zelf onderdeel wordt van zijn kunstwerken. Zo bewandel je een pad van lichtdruppels die met je meebewegen en word je tijdens je route door een blauwe streep gescand alsof je een kopieerapparaat bent. Laat je verderop verrassen door ballen waar je met je handen of vingers zelf op kunt tekenen. Wees snel, want zodra de felgekleurde lichten aangaan verschijnt er een afdruk van. Of laat een schaduw van jezelf maken, die even later weer verdwijnt. Na dit vermakelijke bezoek zijn al je zintuigen geprikkeld en word je je bewust(er) van de impact die je hebt op deze wereld. Benieuwd welke musea Daan Roosegaarde zelf het liefst bezoekt? Bekijk dan snel zijn favourites.
T/m 12 januari 2020, Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen, Groningermuseum.nl

Bewandel een pad van lichtdruppels die met je meebewegen
Ze daagt bezoekers uit om zich te laten vervreemden door kunst waar een taboe aan kleeft

#2. Joan Vasconcelos – I’m Your Mirror

Wie de expositie I’m Your Mirror van de Kunsthal betreedt, raakt al gauw onder de indruk van de uitbundige en kleurrijke installaties. De Portugese kunstenares Joana Vasconcelos verwerkt hedendaagse thema’s als identiteit, feminisme, en de effecten van globalisering en social media, in haar creaties. De wisselwerking met de materialen die zij gebruikt, zoals pannen, veren, vitaminepillen en stoomstrijkijzers, is fascinerend. Tegelijkertijd daagt ze bezoekers uit om zich de vervreemdende werking van kunst waar een taboe aan kleeft te laten ondergaan. Zoals een kroonluchter die bestaat uit 14.000 tampons. Of het kunstwerk ‘Burka’, waarbij een boerka is vastgemaakt aan een hijskraan. Dat symboliseert volgens de kunstenares onderdrukking. De harde klap waarmee de boerka vervolgens op de grond terechtkomt en uiteenvalt, staat voor vrouwelijke kracht. Een ander hoogtepunt is I’ll Be Your Mirror, een verwijzing naar het gelijknamige nummer van Lou Reed: een groot masker dat bestaat uit spiegels. Door erlangs te lopen, en jezelf vanuit een ander perspectief te bekijken, ervaar je hoe manipulatief beeld kan zijn. Zo weet Joan Vasconcelos doorlopend te verrassen.
T/m 17 november 2019, De Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam, Kunsthal.nl

#3. Stormy Weather – Klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid

In Stormy Weather nemen dertien internationale kunstenaars je aan de hand van hun werken mee naar de impact van klimaatverandering, ook in relatie tot machtsongelijkheid. De plaat met kleine satellietfoto’s van kobaltmijnen staat voor de onwetendheid die er heerst over de vervuiling die kobalt (een metaalsoort) veroorzaakt. Je zou er makkelijk aan voorbij kunnen lopen, maar door er hier mee geconfronteerd te worden sta je er ook gelijk bij stil. De installatie ‘Around the World’ – een imposante klos – toont ons letterlijk hoe groots de rol van katoenhandel is. Het is mooi om te zien hoe bij deze kunstenaars duurzaamheid centraal staat. Bij de gele sculptuur van Attukwei Clottey zien we jerrycans die symbool staan voor de huidige milieuvervuiling in Ghana. Ook het wandkleed van Moffat Takadiwa – dat gemaakt is van vuilnisbeltrestanten in Zimbabwe – stimuleert en inspireert om milieuvervuiling tegen te gaan.
T/m 13 oktober 2019, De Kerk, Sint Walburgisplein 1, Arnhem, Museumarnhem.nl

De installatie ‘Around the World’ toont ons letterlijk hoe groots de rol van katoenhandel is
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan