Menu

Niet te missen exposities: oktober '19

Van oud naar nieuw

Hoe zag het Britse leven eruit in de jaren twintig en dertig? Welke betoverende landschapsschilderijen maakte Jeroen Krabbé? En hoe is het om op avontuur te gaan in het fotogenieke WONDR? Je ontdekt het tijdens een bezoek aan de drie leukste exposities van deze maand.

Hoe zag het Britse leven eruit in de jaren twintig en dertig? Welke betoverende landschapsschilderijen maakte Jeroen Krabbé? En hoe is het om op avontuur te gaan in het fotogenieke WONDR? Je ontdekt het tijdens een bezoek aan de drie leukste exposities van deze maand.

#1. WONDR

Een zwembad vol met spekjes, een confettidouche en een ruimte met ouderwetse telefoons; bij WONDR kijk je je ogen uit. Vanaf het moment dat je binnenkomt, wandel je langs diverse, kleurrijke ruimtes, die elk een unieke belevenis zijn. Doe een bommetje in de 1 meter diepe ballenbak, schommel in de tropische jungle of ga karaoke zingen. Tijdens je bezoek aan deze eclectische tentoonstelling voel je je weer even kind. Omdat de vijftien plekken allemaal zeer fotogeniek zijn, is het een aanrader om je telefoon in de aanslag te houden. Zo is er een prachtige en pastelkleurige huiskamer, waarbij je door een kledingstuk aan te trekken en een favoriet plekje uit te kiezen in de setting onderdeel wordt van het kunstwerk. Na afloop zijn al je zintuigen geprikkeld en verlaat zowel jong als oud WONDR met een grote glimlach. Let op: tickets bestel je van tevoren op de website.
T/m 21 maart 2020, WONDR, Meeuwenlaan 88, Amsterdam, Wondrexperience.com
 

#2. Jeroen Krabbé – Gedroomde Paradijzen

Schilder, acteur en televisiemaker Jeroen Krabbé reisde voor zijn tv-serie ‘Krabbé zoekt Gauguin’ af naar plekken ver weg van de industriële wereld: Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Net zoals de Franse schilder Paul Gauguin (1848-1903) dat destijds deed. De natuur die Krabbé daar aantrof, vormt de inspiratie voor de twaalf landschappen die je nu kunt bewonderen in de Fundatie. Terwijl je naar zijn schilderijen kijkt, droom je even weg en dompel je je onder in een omgeving van bergen, tropische eilanden en zeeën in felle kleuren. Doordat er geen mensen op de doeken staan, wekken ze een gevoel van mysterie op. Daar is mijn favoriet ‘Hiva Oa 2’ een goed voorbeeld van. De paarse rotsen, een zee en bosjes zijn fijntjes geschilderd in groene en blauwe tinten. Voor een zonniger aanzicht kijk je naar het gele kunstwerk ‘Tahiti’, met puntjes die kenmerkend zijn voor het impressionisme en aangenaam verrassen. Ook de moeite waard: ter ere van zijn 75e verjaardag zijn er drie van Krabbés schilderijen te zien in het nabijgelegen Kasteel het Nijenhuis.
T/m 5 januari 2020, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle, Museumdefundatie.nl
Kasteel het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10, Heino/Wijhe, Museumdefundatie.nl/kasteel-het-nijenhuis

#3. For Real

In 'For Real' zie je realistische schilderijen van bekende Britse kunstenaars voornamelijk uit de jaren twintig en dertig, precies tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog in. Kenmerkend zijn de vele portretten, landschappen en stillevens. Hoogtepunten zijn de huiselijke taferelen, zoals het gezelschap dat in ‘Eggs and bacon’ aan een lange tafel zit te ontbijten, of het meisje en moeder uit ‘Any Morning’, die een bed opmaken, met op de achtergrond Engelse landschappen. Zo krijg je een duidelijke indruk van het leven uit die tijd. De opvallendste schilderijen zijn die van William Patrick Robert, die gebruikmaakt van kleurvlakken en meer figuratief te werk gaat. Verder wordt er extra aandacht besteed aan de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars uit die tijd, iets wat destijds zelden gebeurde. Mooie voorbeelden hiervan zijn het zelfportret en de bloemen van Mary Adshead. Die zijn heel precies en met veel wit geschilderd, waardoor je er rustig van wordt.
T/m 5 januari, Museum MORE, Hoofdstraat 28, Gorssel (bereikbaar per bus vanaf station Deventer), Museummore.nl
 

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan