Menu

Niet te missen exposities: oktober '18

Alles is Cultuur geeft de beste cultuurtips

Buiten wordt het weer misschien guurder, maar in het museum is het nog steeds heel fijn vertoeven. Voor de maand oktober hebben wij weer drie toptentoonstellingen voor je uitgezocht waar je heerlijk in kan schuilen!

Buiten wordt het weer misschien guurder, maar in het museum is het nog steeds heel fijn vertoeven. Voor de maand oktober hebben wij weer drie toptentoonstellingen voor je uitgezocht waar je heerlijk in kan schuilen!

#1. Giacometti-Chadwick: Facing Fear

In Museum de Fundatie is een overzichtstentoonstelling te bezoeken van twee beeldhouwers die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben. Alberto Giacometti is wereldberoemd geworden met zijn bronzen ijle mensfiguren, terwijl Lynn Chadwick hoekige, robuuste figuren uit staal last. Maar behalve de verschillen zijn er ook veel overeenkomsten in de oeuvres van deze kunstenaars. Zo belichamen beide mannen de rauwe realiteit van ontluistering en angst van het Europa tijdens de Koude Oorlog in hun werk. Reden voor het museum om ruim 150 kunstwerken samen te brengen in een indrukwekkend overzicht van twee bevlogen meesters.

Giacometti-Chadwick: Facing Fear
t/m 6 januari 2019
Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle

Museumdefundatie.nl

#2. Ryoji Ikeda

Voor zijn minimalistische audiovisuele kunst maakt de Japanse Ryoji Ikeda gebruik van wiskunde, kwantummechanica, computerdata, geluid en licht. Ja, dat klinkt best ingewikkeld. Maar nee, laat je er vooral niet door weerhouden! Ikeda wil namelijk graag dat je het werk over je heen laat komen, zoals je dat ook bij een muziekstuk zou doen. ‘Je kan er altijd later nog over nadenken.’ Zijn metershoge kunstwerken maken in de donkere zalen van het EYE een adembenemende indruk. Zo is op één reusachtig scherm een zee van data te zien, die je gehele gezichtsveld omvat en je bevattingsvermogen ontglipt, en sta je in een ander werk juist middenin abstracte vormen van data en ben je onderdeel van het werk. Dompel je dus onder in een visueel spektakel, en denk er dan later nog een keertje over na.

Ryoji Ikeda
t/m 2 december 2018
Eye, IJpromenade 1, Amsterdam

https://www.eyefilm.nl

#3. Anne & Patrick Poirier: Exotica

Het Franse kunstenaarsduo Anne en Patrick Poirier raakte ruim 50 jaar geleden gefascineerd door ruïnes. Overal ter wereld maken ze foto’s en notities en verzamelen ze overblijfselen en planten. Al dit materiaal vormt de basis voor maquettes, fotoseries en werken op papier. Voor hen zijn archeologische opgravingen niet alleen stille getuigen van verval of vernietiging door een oorlog of een natuurramp, maar ook juist een teken van vitaliteit. De zalen van De Pont bruisen dan ook van het leven. Of eerder: potentieel leven. Je waant je als een ontdekkingsreiziger die door het heden én het verleden struint tussen de gigantische maquettes. Op naar het avontuur!

Anne & Patrick Poirier: Exotica
t/m 3 februari 2019,
De Pont Museum, Wilhelminapark 1, Tilburg

https://depont.nl/

Extra tip van de redactie: Robot Love

Zijn robots in staat tot liefde? Kunnen wij van robots houden? Intrigerende vragen, nu robotica en AI (Artificial Intelligence/Kunstmatige Intelligentie) een steeds grotere rol gaan spelen. In Eindhoven geven meer dan 50 kunstenaars hun visie op deze vraagstukken in de vorm van installaties, korte films, workshops, kinderworkshops, symposia, lezingen en voorstellingen. Samen met, uiteraard, robots.

Robot love
15 september - 2 december 2018
Dagelijks 11-18 uur (vrijdag 11-21 uur) | Maandag gesloten
Campina Melkfabriek, Hoek Kanaaldijk-Zuid en Hugo van der Goeslaan,
Eindhoven
www.robotlove.nl

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook

De leukste deals voor een dagje uit

De leukste deals voor een dagje uit

Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan