Menu

Niet te missen exposities: november '18

Cultypleasure geeft de beste culturele tips

Van optische illusies tot kleurrijke muurschilderingen en tekeningen. In de maand november is er reden genoeg om cultuur te snuiven! Wij zetten de vier leukste tentoonstellingen voor je op een rij.

Van optische illusies tot kleurrijke muurschilderingen en tekeningen. In de maand november is er reden genoeg om cultuur te snuiven! Wij zetten de vier leukste tentoonstellingen voor je op een rij.

#1. Anne Geene en Arjan de Nooy - The Universal Photographer

Kunstenaars Anne Geene en Arjan de Nooy bedachten een fictief persoon: fotograaf U., wiens werk blijft intrigeren. Op speelse wijze maakt hij aan elkaar geniete collages en fotoreeksen van mensen, snelwegen, bakstenen, sinaasappelstruiken en boomstronken. Doordat het allemaal zo divers en tegelijkertijd absurd is, blijf je er naar kijken. De ene keer zijn het zwart-wit foto’s die hij in kikkerperspectief maakt vanuit zijn wieg, terwijl hij naar de gordijnen staart. De andere keer speelt hij als volwassene voor bruiloftsfotograaf. De muren staan vol met inspirerende teksten van bekende fotografen, hierin staat wat volgens hen de betekenis is van fotografie. Tip: pak de folder mee, die helpt je om de context van de foto’s beter te begrijpen en is geschreven met een goede dosis humor.

Anne Geene en Arjan de Nooy - The Universal Photographer
t/m 17 maart 2019
Het Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Gemeentemuseum.nl

Doordat het allemaal zo divers en tegelijkertijd absurd is, blijf je er naar kijken
Vanuit een vintage rotanstoel zie je de indrukwekkende foto’s die prijken uit de lichtkasten

#2. Thijs Wolzak - Binnenkijken

Stiekem is het heerlijk om eens binnen te gluren in de huizen van anderen. Fotograaf Thijs Wolzak deed het zes jaar lang voor zijn fotorubriek 'Binnenkijken' in het NRC Handelsblad. Dat resulteerde uiteindelijk in een fijne tentoonstelling waarin 23 huishoudens centraal staan. Van een chique inrichting met kandelaars tot een kamer met stapels boeken, hier kijk je je ogen uit. Mijn persoonlijke favoriet: Rien met zijn volledig ingerichte KLM-kamer. Bijzonder! Vanuit een vintage rotanstoel zie je de indrukwekkende foto’s uit de lichtkasten prijken. In de audiotour vertellen bewoners de verhalen achter hun huizen. Of wat dacht je van een potje ‘Wie is het?’, dat speciaal hiervoor is ontworpen. Aan elk detail is gedacht en dat zorgt voor een aangename sfeer. Vergeet niet om na afloop het boek ‘Human Interior’ te bewonderen, daarin ontdek je nog veel meer kleurrijke interieurs.

Thijs Wolzak - Binnenkijken 
t/m 17 februari 2019
Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, Den Bosch
Designmuseum.nl

#3. Lily van der Stokker – Friendly Good

In Het Stedelijk Museum vind je de fijne overzichtstentoonstelling ‘Friendly Good’. De uitbundige teksten, felle kleuren, wolken en bloemen zijn kenmerkend voor de stijl van Lily van der Stokker. Eind jaren tachtig begon ze met een verandering binnen de kunst, met haar werk wilde ze vooral positiviteit uitstralen. Dat lukt! Als je in de zalen met tekeningen staat voel je je weer even kind. Leuk: de zeer toegankelijke muurschilderingen hebben een feministisch randje, zo verwijst ze met teksten als ‘Toilet clean in 7 minutes’ en ‘Pulling out hairs from the drain’ naar huishoudelijke taken. Benieuwd hoe ze te werk gaat? Bekijk dan vooral de video-opnames. Hier wordt iedereen vrolijk van!

Lily van der Stokker - Friendly Good
Van 27 oktober t/m 24 februari 2019
Het Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

Stedelijk.nl

Als je in de zalen met tekeningen staat voel je je weer even kind
De tentoonstelling neemt je in twaalf thema’s mee in de wereld van ruimte, warmte, licht en beweging

Extra tip: Actie <-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst

Laat je verrassen door de kunstwerken van de kinetische kunst, een abstracte stroming die ontstond in de twintigste eeuw. De Kunsthal haalt hiervoor alles uit de kast: zie werk van maar liefst tachtig namen als Marcel Duchamp, Yayoi Kusama en Otto Piene. De tentoonstelling neemt je in twaalf thema’s mee in de wereld van ruimte, warmte, licht en beweging. Wat dacht je van een zwevend doek? Of een wandeling door spaghettislierten? Stap binnen in verschillende ruimtes, waar je voor even in kunt verdwalen. Een must-see is de installatie ‘Spazio Elastico’. Elke keer wordt er weer met je blik gespeeld. Fascinerend! Is het dit keer echt of toch een illusie? Ervaar het met eigen ogen bij Actie <-> Reactie.

Actie <-> Reactie. 100 jaar kinetische kunst
t/m 20 januari 2019
Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

Kunsthal.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan