Menu

Niet te missen exposities: december ’19

Van het verleden tot het heden

Ga lekker op pad tijdens de donkere en koude winterdagen en bezoek deze inspirerende exposities. Museum aan het Vrijthof toont foto's van inheemse volkeren, het Fotomuseum komt met indringende visuele menselijke verhalen en het voormalige Burgerweeshuis laat zijn geschiedenis zien.

Ga lekker op pad tijdens de donkere en koude winterdagen en bezoek deze inspirerende exposities. Museum aan het Vrijthof toont foto's van inheemse volkeren, het Fotomuseum komt met indringende visuele menselijke verhalen en het voormalige Burgerweeshuis laat zijn geschiedenis zien.

Telkens weer zie je hoe goed Nelson de personen weet te vangen met een heldere lichtinval.

#1. Homage to Humanity

De Britse fotograaf Jimmy Nelson reist al dertig jaar de wereld over om inheemse volkeren vast te leggen die op het punt van uitsterven staan. Hij wil op deze manier bewustwording creëren over de bedreiging van hun leefomgeving door voortschrijdende technologie en globalisering. In Homage to Humanity neemt hij ons mee op een unieke reis en maken we door zijn tachtig kleurrijke foto’s en filmpjes kennis met deze verschillende culturen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de portretten van meisjes in traditionele gewaden van bont. Ze stralen een gevoel van trots uit. Telkens weer zie je hoe goed Nelson de personen weet te vangen met een heldere lichtinval. De beelden van de inheemse bevolkingsgroepen in hun leefomgeving zijn ook fascinerend. Je ziet bijvoorbeeld hoe ze met hun paarden en roofvogels op pad gaan door de sneeuw. De bezoeker krijgt een intrigerend beeld van de bijna buitenaardse werelden. Tip: vergeet niet om ook de gratis Homage to Humanity companion app te downloaden. Daarmee bekijk je de beelden in 360 graden en kom je meer te weten over de verhalen achter de foto’s. Dat wordt een belevenis!

T/m 15 maart 2020, Museum aan het Vrijthof, Vrijthof 18, Maastricht, Museumaanhetvrijthof.nl

#2. Sterke verhalen van het Nederlands Fotomuseum

Sterke verhalen geeft je een kijkje in de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Fotoseries vertellen de bijzondere verhalen van mensen rond thema’s als migratie, macht, rijkdom en voetbal. De beelden zijn indringend, zoals de close-up portretten van migranten gemaakt door Ata Kandó. Zij maakte ruim 1400 foto’s van Hongaren op de vlucht voor de Russische overheersing in 1956. De emotie spat van de beelden. Ad van Denderen volgde Afrikaanse vluchtelingen die in het holst van de nacht per boot de Europese stranden proberen te bereiken. Op hun gezichten is de hoop op een beter leven af te lezen. Toe aan meer luchtigheid? Bekijk dan de foto’s van topvoetballers door Kees Molkenboer en Hans van der Meer of Hollandse taferelen van Cas Oorthuys en Hans Aarsman. Bewonder vooral ook de foto’s van amateurfotograaf Hein Wertheimer, die tot ieders verrassing na zijn dood 22 miljoen gulden naliet voor de oprichting van … precies, het Nederlands Fotomuseum.


T/m 17 mei 2020, Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam, Nederlandsfotomuseum.nl

Fotoseries vertellen de bijzondere verhalen van mensen rond thema’s als migratie, macht, rijkdom en voetbal.

#3. Opslaan als … Hoe verzamel je de stad?

Tanden van een olifant, een keuken uit de jaren dertig, een dichtbundel van een arbeidsmigrant, beschilderde autowrakken, haarlokken, broodpenningen, stadwapens, en een maquette van de Bijlmer. Het Amsterdam Museum – dat al bestaat sinds 1926 – heeft ruim 100.000 voorwerpen in zijn collectie. Tijdens de expositie Opslaan als … Hoe verzamel je de stad? ontdek je de diversiteit daarvan. Loop door de zalen, duik de geschiedenis in en zie hoe Amsterdam door de jaren heen figureerde als een sociale, internationale, vrijgevige, bewoonde en veelzijdige stad. Wist je dat het museum vroeger een burgerweeshuis was? Er zijn nog spullen van bewaard gebleven. Zo zie je in een ruimte oude dekentjes van vondelingen en lees je de verhalen van mensen die hier vroeger verbleven of werkten. Je kunt zelf ook iets bijdragen aan het museum. In de interactieve zaal kun je aangeven wat jij nog mist in de collectie. Op zondagmiddagen ga je met medewerkers en andere bezoekers in gesprek over de toekomst van het museum. De boodschap van de tentoonstelling luidt namelijk: Amsterdam is van ons allen.

T/m 1 maart 2020, het Amsterdam Museum, bezoekadres Kalverstraat 92/Sint Luciënsteeg 27, Amsterdam, Amsterdammuseum.nl

Wist je dat het museum vroeger een burger- weeshuis was? Er zijn nog spullen van bewaard gebleven.
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan