Menu

Niet te missen exposities: maart ‘19

Een feest om naar te kijken, de expo’s van maart

Spring deze maand in de trein om je hart op te halen aan kunst van grote namen: Erwin Olaf, David Hockney, Teun Hocks en Bauhaus. Dat wordt een spektakel om te zien.

Spring deze maand in de trein om je hart op te halen aan kunst van grote namen: Erwin Olaf, David Hockney, Teun Hocks en Bauhaus. Dat wordt een spektakel om te zien.

#1. Erwin Olaf

Het Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag vieren Erwin Olafs zestigste verjaardag met een grootse overzichtstentoonstelling van al zijn werk tot nu toe. Verwacht veel provocerende, doordringende en gestileerde foto’s en films. Olaf, die zijn hele leven al politiek en maatschappelijk betrokken is, vertelt met zijn beelden verhalen over bijvoorbeeld de teloorgang van de American Dream. Zijn meest recente serie Palm Springs – onderdeel van een drieluik samen met Berlin en Shanghai – is hier voor het eerst te zien. De tentoonstelling toont ook de inspiratiebronnen van Olaf; daarvoor heeft hij zelf een twintigtal werken uitgekozen. Favoriete beelden op deze expositie zijn de twee mannen bij het zwembad, geïnspireerd door David Hockney én de bekende zelfportretreeks I Wish, I Am, I Will Be. Maar eigenlijk is de hele expositie één groot hoogtepunt. 
T/m 12 mei 2019, Het Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41 + 43, Den Haag, Gemeentemuseum.nl

Zijn meest recente serie Palm Springs – onderdeel van een drieluik samen met Berlin en Shanghai – is hier voor het eerst te zien
De grote eyecatcher aan het begin van de tentoonstelling is The Arrival of Spring in Woldgate

#2. Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature

Wie over de drempels van het Van Gogh Museum stapt, maakt kennis met de betoverende natuurschilderijen van de 81-jarige David Hockney. Hij werkt net als Van Gogh graag met felle kleuren en contrasten; zo zijn er paarse bomen met gele bladeren en een blauwe lucht met roze strepen. Dat zorgt bij de bezoeker voor een bijna surrealistische ervaring. Door deze ervaring ga je anders naar landschappen kijken, ook na de tentoonstelling. De grote eyecatcher aan het begin van de tentoonstelling is The Arrival of Spring in Woldgate, met een explosie van kleur. Van deze intens vrolijke kunst geniet je nog lang na.
T/m 26 mei 2019, Van Gogh Museum, Museumplein 6, Amsterdam, Vangoghmuseum.nl

#3. Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Teun Hocks

Teun Hocks die in een kroonluchter hangt en gordijnen met schoenen eronder. In Van vroeg tot laat is humor het startpunt. Hocks speelt meestal de hoofdrol in zijn absurdistische kunst. Zodra je de tijd neemt om de werken uitvoerig te bewonderen, ontdek je dat de films, schetsen en foto’s stuk voor stuk zowel eigenaardig als hilarisch zijn. Neem de compilatie waarin alle beelden meerdere malen worden herhaald. Als bezoeker verwacht je dat er met het gooien van de dobbelstenen hetzelfde gebeurt, maar dat zal je nog verrassen … Met een grote glimlach verlaat je uiteindelijk de zaal.
T/m 10 juni 2019, Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, Breda, Stedelijkmuseumbreda.nl

De films, schetsen en foto’s zijn stuk voor stuk zowel eigenaardig als hilarisch
Dit jaar is het een eeuw geleden dat het wereldberoemde Duitse Bauhaus in Weimar werd opgericht

#4. Tip van de redactie nsfavourites.nl: 100 jaar Bauhaus

Wie kent ze niet, de Barcelona-stoel van Ludwig Mies van der Rohe, de Wassily-stoel van Marcel Breuer of de Bauhaus-lamp van Wilhelm Wagenfeld. Stuk voor stuk design-iconen die ook nu nog fris en hedendaags aandoen. Dit jaar is het een eeuw geleden dat het wereldberoemde Duitse Bauhaus in Weimar werd opgericht: een opleiding voor kunstenaars, industrieel ontwerpers en later ook architecten. Bauhaus groeide in Dessau en Berlijn uit tot een internationale stroming die tot op de dag van vandaag grote invloed heeft op kunst en design. Ook in ons land, op kunstenaars als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. De tentoonstelling Nederland-Bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld is een verzameling van 800 objecten als kunstwerken, textiel, meubels, foto’s en architectuur.
T/m 26 mei 2019, Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18, Rotterdam, Boijmans.nl

De volgende exposities zijn ook nog de moeite waard om te bezichtigen:


Ann Veronica Janssens
Zie hoe de platen langzaam van kleur veranderen terwijl jij er langs loopt. Een bijzonder lichtspektakel.
T/m 31 maart 2019. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg

Chihuly
Zowel binnen als buiten het Groninger Museum ontdek je zestien bijzondere glasinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. 
T/m 5 mei 2019. Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen

Vrijheid – De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968
In de Fundatie kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen met films, schilderijen, voorwerpen en foto’s van topkunstenaars en -fotografen als Rineke Dijkstra, Mark Manders en Maria Roosen. De tentoonstelling staat in het teken van ‘Vrijheid’.
T/m 12 mei 2019, Museum de FundatieBlijmarkt 20, Zwolle

Robert F. Kennedy Funeral Train – The People’s View
Terwijl je langs de wandinstallatie met foto’s, snapshots en home movies komt en de persoonlijke teksten van de omstanders leest, ervaar je dit bezoek alsof je zelf bij die gebeurtenis uit 1968 aanwezig bent.
T/m 12 mei, 2019, Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam

Daniel Arsham - Connecting Time
De creaties van Daniel Arsham hebben impact: de bezoeker waant zich in een alternatieve werkelijkheid. In zijn kunstwerken speelt Daniel met archeologie, technologie, geschiedenis en verwoesting.
T/m 30 september 2019, Moco Museum, Honthorstraat 20, Amsterdam

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan