Menu

Niet te missen exposities: februari '19

Cultypleasure tipt de leukste exposities van deze maand

We gaan terug in de tijd! Van de ‘funeral train’ van Robert F. Kennedy naar de beste Nederlandse kunstwerken sinds 1968. Deze tentoonstellingen zijn het bezoeken waard.

We gaan terug in de tijd! Van de ‘funeral train’ van Robert F. Kennedy naar de beste Nederlandse kunstwerken sinds 1968. Deze tentoonstellingen zijn het bezoeken waard.

1. Daniel Arsham – Connecting Time

De creaties van Daniel Arsham hebben impact: de bezoeker waant zich in een alternatieve werkelijkheid. In zijn kunstwerken speelt Daniel met archeologie, technologie, geschiedenis en verwoesting. Zo maakte hij een verkalkte kamer die een groot fossiel lijkt te zijn en doet denken aan de binnenkant van een grot. En een kapotte laptop na een vermoedelijke aardbeving. De kunstenaar is kleurenblind, waardoor hij voornamelijk gebruikmaakt van wit- en grijstinten. Mis het niet, dit is een verrassende tentoonstelling.

Sla ook de vaste collectie van het Moco Museum niet over, deze is onlangs vernieuwd met onder andere eyecatchers van Yoshitomo Nara en Damien Hirst. Geloof me, ook daar kun je je ogen niet van afhouden.
T/m 30 september 2019, Moco Museum, Honthorstraat 20, Amsterdam, Mocomuseum.nl
 

De kunstenaar is kleurenblind, waardoor hij voornamelijk gebruikmaakt van wit- en grijstinten
Telkens wordt er een andere interpretatie aan het begrip 'vrijheid' gegeven, en dat levert een diverse mix op

2. Vrijheid – De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968

In de Fundatie kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen met films, schilderijen, voorwerpen en foto’s van topkunstenaars en -fotografen als Rineke Dijkstra, Mark Manders en Maria Roosen. De tentoonstelling staat in het teken van ‘Vrijheid’. Telkens wordt er een andere interpretatie aan het begrip gegeven en dat levert een diverse mix op. Op de video van Guido van der Werve wordt een man achtervolgd door een ijsbreker, maar haalt die hem ook in? De bezoeker wordt hier volledig in meegenomen. Loop de medicijndoos Lariam binnen en aanschouw de beelden van Erik van Lieshout, die zich verdiept in de Ghanese cultuur en het voor elkaar krijgt om samen met de bevolking een rap te maken. Ook de moeite waard: de fotoreeks van Daan van Golden met zijn dochter in de hoofdrol.
T/m 12 mei 2019, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle, Museumdefundatie.nl

3. Robert F. Kennedy Funeral Train – The People’s View

Laat je meeslepen door de visuele en maatschappelijke reis van Rein Jelle Terpstra. De kunstenaar raakte geïnspireerd door fotograaf Paul Fusco, die vanuit de ‘funeral train’ – waarin zich het stoffelijke overschot bevond van de vermoorde presidentskandidaat Robert F. Kennedy – de rouwende Amerikanen langs het spoor fotografeerde. Terpstra besloot om in tegenstelling tot Fusco niet het perspectief van de trein maar dat van de ooggetuigen langs de kant als uitgangspunt te nemen. En dat intrigeert enorm! Terwijl je langs de wandinstallatie met foto’s, snapshots en home movies komt en de persoonlijke teksten van de omstanders leest, ervaar je dit bezoek alsof je zelf bij die gebeurtenis uit 1968 aanwezig bent. Bij de filmcompilatie hoor je zelfs de originele geluidsopnames van toen. Het is allemaal zo puur dat je er stil van wordt.
T/m 12 mei, 2019, Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam, Nederlandsfotomuseum.nl

Terpstra nam het perspectief van ooggetuigen langs de kant als uitgangspunt

De volgende exposities zijn ook nog de moeite waard om te bezichtigen:

Chihuly
Zowel binnen als buiten het Groninger Museum ontdek je zestien bijzondere glasinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. 
T/m 5 mei 2019. Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen

De tas als theater
Tassenmuseum Hendrikje wijdt ter ere van het 30-jarig jubileum van ontwerpster Hester van Eeghen een expositie aan haar werk.
T/m 25 februari 2019. Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, Amsterdam

Ann Veronica Janssens
Zie hoe de platen langzaam van kleur veranderen terwijl jij er langs loopt. Een bijzonder lichtspektakel.
T/m 31 maart 2019. De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg

Anne Geene en Arjan de Nooy - The Universal Photographer
Op speelse wijze maakt hij aan elkaar geniete collages en fotoreeksen van mensen, snelwegen, bakstenen, sinaasappelstruiken en boomstronken.
T/m 17 maart 2019. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Lily van der Stokker – Friendly Good
In het Stedelijk Museum vind je de fijne overzichtstentoonstelling ‘Friendly Good’. De uitbundige teksten, felle kleuren, wolken en bloemen zijn kenmerkend voor de stijl van Lily van der Stokker.
T/m 24 februari 2019. Het Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam

Ad Gerritsen - Actualiteiten
De schilderijen van Ad Gerritsen zijn merkwaardig en juist dat zorgt ervoor dat je er naar wilt blijven kijken.
T/m 17 maart 2019 Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

SETUP 03 DE.GROEN x MUSEUM ARNHEM
De mistmachine, een houten trap van satéprikkers en de wolkenfoto wil je in ieder geval niet missen, maar eigenlijk is er in elke zaal wel een hoogtepunt te ontdekken.
T/m 24 maart 2019, Collectie De Groen, Weverstraat 40, Arnhem

Recent Histories
Afrikaanse kunstenaars geven met Recent Histories hun zeer intrigerende kijk op thema’s als het kolonialisme, industrialisatie, afkomst, identiteit en migratie.
T/m 3 maart 2019 Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam

Femmes Fatales
In de tentoonstelling zie je niet alleen de mooiste jurken – zoals onder andere de 3D-jurk van Iris van Herpen die is opgebouwd uit veren – er is ook aandacht voor vrouwen die politieke statements maakten met hun ontwerpen.
T/m 24 maart 2019 Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan