Menu

Niet te missen exposities: april '19

Alternatieve en indringende kunst

Van een betoverende kamer tot een ode aan de anti-kunst. De indrukwekkende tentoonstellingen van april zijn een goede reden om eropuit te gaan.

Van een betoverende kamer tot een ode aan de anti-kunst. De indrukwekkende tentoonstellingen van april zijn een goede reden om eropuit te gaan.

#1. Yayoi Kusama

Ter ere van de negentigste verjaardag van Yayoi Kusama zie je in Museum Voorlinden een expositie met een selectie van haar verrassende kunstwerken. De wereldberoemde Japanse kunstenares kreeg in haar jeugd last van hallucinaties, waarin ze objecten en vormen tot leven zag komen. Dit inspireerde haar werk met de vaak zo kleurrijke stippen genaamd ‘polkadots’. Je ervaart een wonderlijk soort vrolijkheid door letterlijk binnen te treden in haar creaties, zoals bij de ‘Infinity room: Gleaming Lights of the Souls’. Voor even ben je onderdeel van een fascinerende wereld, met lichten die telkens van kleur veranderen en spiegels die oneindig door lijken te gaan. Verderop sta je weer voor een handtas gemaakt van macaroni. De kunst van Kusama is speels, kleurrijk en vooral betoverend, waardoor je ernaar wilt blijven kijken.
T/m 1 september, Museum Voorlinden, Buurtweg 90, Wassenaar, Voorlinden.nl

Voor even ben je onderdeel van een fascinerende wereld, met lichten die telkens van kleur veranderen
De twintigste-eeuwse kunstenaar vormde een grote inspiratiebron voor de Nul-beweging

#2. Manzoni in Holland

Blikjes poep die evenveel kosten als 30 gram goud, hardgekookte eieren met een vingerafdruk (die ook nog eens opgegeten kunnen worden!) en een sokkel waar je zelf op kunt staan. Manzoni laat zien dat alles kunst kan zijn. Dat doet hij bovendien met een fijn gevoel voor humor. De twintigste-eeuwse kunstenaar vormde een grote inspiratiebron voor de Nul-beweging, een groep kunstenaars die zich afzette tegen de traditionele (schilder)kunst. Het is leuk dat ook die geestverwanten te zien zijn, zodat de bezoeker een impressie krijgt van de blijvende invloed van Manzoni. Dit komt bijvoorbeeld terug in de ruimte met witte schilderijen, die zijn opgebouwd uit dikke verflijnen of veren. Een verdieping hoger bewonder je de pindakaasvloer van Wim T. Schippers, maar ook bijvoorbeeld werken van Henk Peeters en Jan Schoonhoven. Na een bezoek aan deze expositie weet je in ieder geval zeker dat kunstwerken niet altijd een zwaar beladen thematiek hoeven te hebben; een grapje op zijn tijd doet wonderen.
T/m 2 juni, Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam, Stedelijkmuseumschiedam.nl

#3. Futures Past & Present

Huis Marseille staat dit voorjaar in het teken van vier vrouwelijke fotografen die één ding gemeen hebben: ze maken portretten die heel spontaan ogen. Zo maakt Julie Greve foto’s van Deense meiden die ze op social media of op straat spot. Ze neemt vervolgens uitgebreid de tijd om hen te leren kennen. Wie deze fotoserie bekijkt, kan vrij associëren over de achtergrond van deze personen. Een andere favoriet zijn de kinderen die Esther Kroon vastlegt in hun leefomgeving. Sommigen trekken gekke bekken, anderen kijken met een doordringende blik de camera in. Omdat de fotoreeks zo puur is, zal ze je ontroeren. Céline van Balen fotografeerde 7 jaar lang onder meer drugsverslaafden en moslima’s; deze zijn alle prachtig, met intense blikken, vastgelegd. Het grootste gedeelte van de expositie is gewijd aan divers werk van de Duitse fotografe Helga Paris. Ze geeft een inkijkje in haar leven en haar fascinatie voor het Duitsland van nu en toen, met zelfportretten, foto’s van verlaten gebouwen en mensen die in een oud DDR-gebied wonen. Een collectie tentoonstellingen die een bijzondere indruk achterlaten.
T/m 2 juni, Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam, Huismarseille.nl

Wie deze fotoseries bekijkt kan vrij associëren over de achtergrond van deze personen
Er zijn meer dan 850 bijzondere objecten uit de geschiedenis van het genre verzameld

#4. Tip van de redactie: Science Fiction | A Journey Into the Unknown

De zoektocht naar het onbekende staat centraal in het sciencefictiongenre. Al ruim honderd jaar verkennen filmmakers, schrijvers, tekenaars en mensen uit alle andere kunstvormen de uiterste grenzen van ons universum met hun fantasie. In de Kunsthal Rotterdam zijn er voor de tentoonstelling ‘Science Fiction | A Journey Into the Unknown’ meer dan 850 bijzondere objecten uit de geschiedenis van het genre verzameld. Wat dacht je bijvoorbeeld van de helm van Darth Vader, een origineel manuscript van De reis om de wereld in 80 dagen of een speciale aflevering van Black Mirror? Heden en verleden komen samen in een ode aan de ruimte en alles wat zich daar af zou kunnen spelen.
T/m 30 juni 2019, Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam, Kunsthal.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan