Menu

Niet te missen exposities: mei '18

Alles is Cultuur geeft de beste culturele tips

De maand mei gaan we reizen! Naar de kleurrijke decors van fotograaf David LaChapelle, via de puzzelachtige landschappen van M.C. Escher om vervolgens door de kunstwereld van China te struinen. Reis mee met onze tips van deze maand!

De maand mei gaan we reizen! Naar de kleurrijke decors van fotograaf David LaChapelle, via de puzzelachtige landschappen van M.C. Escher om vervolgens door de kunstwereld van China te struinen. Reis mee met onze tips van deze maand!

#1. Een reis door de Chinese kunstwereld in Den Bosch

Als je denkt aan Chinese kunst, popt wellicht conceptueel kunstenaar Ai Weiwei als eerste in je hoofd op, maar China heeft heel wat meer te bieden. Dit valt te ontdekken tijdens een bezoek aan Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Uli Sigg, een Zwitserse verzamelaar met waarschijnlijk de grootste collectie moderne en hedendaagse kunst uit China, toont werken uit zijn verzameling van de afgelopen tien jaar.

Het zijn superspannende kunststukken, die niet alleen reflecteren op de maatschappij, de politiek en religie, maar ook op de kunstgeschiedenis van het land. Wij werden heel enthousiast van de schaal en het materiaal van de werken, van onder meer een gigantische lederen tank, het paleis van de Dalai Lama gemaakt van hondenkluiven en zelfs een sierlijke boom, midden in de zaal.

A Chinese Journey: The Sigg collection in Het Noordbrabants Museum
t/m 8 juli 2018
Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch, hetnoordbrabantsmuseum.nl

Het paleis van de Dalai Lama - gemaakt van hondenkluiven!
De eerste grote solotentoonstelling van LaChapelle in Nederland

#2. De kleurrijke wereld van David LaChapelle in Groningen

De Amerikaanse fotograaf David LaChapelle valt op door zijn extreem kleurrijke, vaak hypergestileerde foto’s. Hij begon zijn carrière met fotograferen voor Andy Warhols tijdschrift Interview en werd door zijn vernieuwende aanpak, uitbundige decors en oog voor detail al snel erg populair. Het Groninger Museum heeft de eerste grote solotentoonstelling van LaChapelle naar Nederland gehaald, met ruim 70 werken.

In het eerste gedeelte van de tentoonstelling staan veel bekende Amerikaanse sterren centraal: Michael Jackson, Liza Minnelli, Naomi Campbell en zelfs de Kardashians. Het ‘oppervlakkige’ leven heeft LaChapelle ondertussen achter zich gelaten; nu geniet hij op zijn boerderij van de rust van de natuur en maakt hij zich zorgen om klimaatveranderingen. Dit zie je in het tweede deel van de expositie, in zijn nieuwste serie New World. Dit klinkt misschien als en groot contrast, maar hij fotografeert nog steeds in zijn herkenbare stijl waardoor de foto’s als altijd een feest zijn om naar te kijken.

LaChapelle: Good news for Modern man in het Groninger Museum
t/m 28 oktober 2018
Museumeiland 1, Groningen, Museumeiland 1, groningermuseum.nl

#3. De reizen van Escher in Leeuwarden

Leeuwarden is dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. Het is daarnaast óók de geboortestad van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher. Een ideaal moment dus om de tentoonstelling over het werk én de reizen van Escher te gaan bekijken in het Fries Museum.

Je kent Escher waarschijnlijk met name van zijn grafische tekeningen van wondere werelden en puzzelachtige constructies. Hiernaast heeft de kunstenaar ook prachtige foto's gemaakt van zijn reizen in onder meer Italië, Zwitserland en Spanje, waar hij inspiratie vond voor zijn bekendste werken. Deze afbeeldingen zijn dan ook te zien in de expositie 'Escher op reis', samen met tientallen originele prenten, tekeningen en voorwerpen.

Tel hierbij een aanvullende tentoonstelling op, waarin kunstenaars geïnspireerd door Escher allerlei ‘mindbending’ constructies laten zien, en je hebt een hele goede reden om naar Leeuwarden te gaan!

NB. SPOOR Magazine & Artifex hebben een bijzondere Escher wandeling door Leeuwarden samengesteld inclusief een introductie in de expositie Escher op reis. Kijk voor meer informatie op artifex.nu/spoor

Escher op reis en Phantom Limb: art beyond Escher in het Fries Museum
t/m 28 oktober 2018
Wilhelminaplein 92, Leeuwarden, friesmuseum.nl

Grafische tekeningen van wondere werelden en puzzelachtige constructies

Extra tip van de redactie: Festival SPRING

Utrecht verkennen op een bijzondere manier? Bezoek dan SPRING, een festival dat niet alleen in theaters plaatsvindt, maar ook op pleinen en in de straten van Utrecht, op verlaten industrieterreinen en zelfs in de ongrijpbare cloud en de diepe krochten van virtual reality. SPRING heeft een gevarieerd programma aan vernieuwende voorstellingen van hedendaagse (inter)nationale theatermakers en choreografen.

Denk bijvoorbeeld aan De geschiedenis van mijn stijfheid waarin het succesvolle acteurscollectief Wunderbaum samen met 10 stijve landgenoten het Nederlandse onvermogen om soepel te kunnen bewegen onderzoekt. Of de Oostenrijkse choreograaf Willi Dorner, die je uitnodigt om op tour te gaan door Kanaleneiland waar hij met revuedans reflecteert op de ‘naïeve’ jaren twintig. Of Benjamin Vandewalle met zijn wandelchoreografie langs een serie tableaux vivants door de winkelstraten van Utrecht. Kortom: een bijzondere manier om Utrecht te verkennen

17 t/m 26 mei, springutrecht.nl

 
Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan