Menu

Niet te missen exposities: mei '19

Mode, muziek en merkwaardige kunst

Het jubileum van 's lands grootste concertorganisator, wat mode zegt over de menselijke geschiedenis en Jessica Stokkers bijzondere huwelijk van schilder- en beeldhouwkunst. De exposities van mei staan voor difference makers.

Het jubileum van 's lands grootste concertorganisator, wat mode zegt over de menselijke geschiedenis en Jessica Stokkers bijzondere huwelijk van schilder- en beeldhouwkunst. De exposities van mei staan voor difference makers.

#1. Jessica Stockholder: Stuff Matters

De Canadese Jessica Stockholder creëert sinds het begin van de jaren negentig kunst waarbij ze schilder- en beeldhouwwerken met elkaar combineert. Voor Stuff Matters zet ze haar eigen installaties én zestig werken uit de collectie van het Centraal Museum in een nieuw daglicht. Ze speelt met verschillende materialen, kleuren en gebruiksvoorwerpen als lampen, paraplu’s en tapijt. Vol kinderlijke verwondering loop je langs alle ruimtes, omdat het zo absurd is wat je ziet. Dat merk je bijvoorbeeld bij de oranje winkelmandjes die boven barkrukken lijken te zweven, of een sculptuur – ook wel bekend als Assist – die ondersteuning van een ander object nodig heeft om rechtop te kunnen staan. Ook geeft ze een andere draai aan de boekenkasten van Gerrit Rietveld, door ze in te pakken met oranje band en vervolgens op een podium neer te zetten. Kortom: een sterke verzameling contrasten en eigenaardige kunstwerken. Ideaal voor mensen die zich graag eens laten verrassen.
T/m 1 september Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht, Centraalmuseum.nl

Vol kinderlijke verwondering loop je langs alle ruimtes, omdat het zo absurd is wat je ziet
De korte introducerende filmpjes werpen een licht op de verhalen achter deze succesvolle ontwerpers

#2. Fashion Statements

Fashion Statements neemt je mee naar de geschiedenis van mode, van de 18e en 19e eeuw tot nu. Zes eigenzinnige ontwerpers zorgen voor vele diverse zalen met bijzondere stukken uit het heden en verleden van de klederdracht. De piepkleine zwangerschapskorsetten zijn bijvoorbeeld fascinerend om te zien. Ook de jurken van Ninamounah – die in haar ontwerpen speelt met het showen van het vrouwelijk lichaam – blijven je bij. In de themazaal More is Less ontdek je de kleding van Marga Weimans. In haar ontwerpen verwijst ze naar de slavernij, zoals in de jurk met glazen tranen. De korte introducerende filmpjes werpen een licht op de verhalen achter deze succesvolle ontwerpers en bieden nieuwe inzichten. Tel daar de kleurrijke kleding van Bas Kosters en een bijzonder leuke én informatieve schoenenzaal bij op, en je hebt een uiterst vol en inspirerend programma te pakken.  
T/m 9 september 2019, Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam, Amsterdammuseum.nl

#3. MOJO Backstage: Delftse meesters in de muziekindustrie

Museum Prinsenhof Delft viert het 50-jarig jubileum van MOJO, de grootste festivalorganisator van ons land. Het geesteskind van Delftenaar Berry Visser en Leon Ramakers is een begrip in Nederland. Lowlands, North Sea Jazz, WOO HAH! … alle kwamen uit de koker van deze mega-organisatie, die inmiddels onderdeel is geworden van het Amerikaanse conglomeraat Live Nation. In MOJO Backstage krijg je een intiem kijkje in de pieken en dalen: hoe zij hun eerste festival in het Kralingse Bos hielden, vervolgens failliet gingen, maar uiteindelijk ook weer terugkwamen met nieuwe festivals die groter en groter werden. Luister door de koptelefoons naar persoonlijke verhalen van artiestenboekers en organisatoren, die hun mooiste herinneringen en grappige artiestenverhalen met jou delen. Ze nemen je met aanstekelijk enthousiasme mee in hun passie voor muziek. Zo kom je bijvoorbeeld achter de naam van de band die ooit eiste dat hun kleedkamer werd volgeplakt met posters van apen, zie je grote videoschermen met een registratie van een U2-concert én krijg je een virtual reality-tour achter de coulissen van AFAS live door Ronnie Flex. En er is nog meer, veel meer. Een feest van herkenning én ontdekking.
T/m 1 september 2019, Museum Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft, Prinsenhof-delft.nl

Luister door de koptelefoons naar persoonlijke verhalen van artiestenboekers en organisatoren
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan