Menu

Niet te missen exposities: maart '18

Alles is Cultuur geeft de beste culturele tips

De maand maart zit vol met beurzen, museumnachten en toffe tentoonstellingen. Kortom: vol met kunst. Van Limburg tot Noord- en Zuid-Holland, van Amerikaanse straatcultuur tot Franse graftombes en poëtische fotografie. We hebben de drie niet te missen tentoonstellingen voor je op een rijtje gezet.

De maand maart zit vol met beurzen, museumnachten en toffe tentoonstellingen. Kortom: vol met kunst. Van Limburg tot Noord- en Zuid-Holland, van Amerikaanse straatcultuur tot Franse graftombes en poëtische fotografie. We hebben de drie niet te missen tentoonstellingen voor je op een rijtje gezet.

#1. Maastricht: kijken, kijken én kopen 

Maart is de maand van Maastricht! Zo is het van 10 t/m 18 maart weer tijd voor de jaarlijkse TEFAF, één van de meest prominente kunstbeurzen ter wereld. Hier kan je je hart ophalen aan alles van antiek tot hedendaagse kunst.

Ook zijn de Open Studiodagen van de Jan van Eyck Academie (8-10 maart) een trip waard. Diverse kunstenaars tonen installaties, performances en schilderijen, maar er zijn ook lezingen die je kan bijwonen.

Red je het niet om precies die dagen naar Maastricht af te reizen, dan kan je sowieso de rest van de maand terecht in het Bonnefantenmuseum voor de solotentoonstelling van Kahlil Joseph. Deze filmmaker uit Seattle is misschien nog het meest bekend vanwege zijn videoclips voor Beyoncé, Flying Lotus en Kendrick Lamar, maar begint ook een flinke naam te krijgen in de kunstwereld. Zijn oprechte portretten van Afro-Amerikaanse mensen en diens wijken worden in creatieve installaties vertoond, waardoor elke zaal steeds weer verrast.

Over verrassende zalen gesproken: aan de andere kant van de gang is 'Randy', de tentoonstelling van Robin de Puy, te zien. Haar portretten van het fotogenieke jongetje Randy zijn ook op een zeer creatieve manier tentoongesteld in een kleine, maar fijne(!), tentoonstelling. Nog tot en met 13 mei.

TEFAF in MECC Maastricht
10 t/m 18 maart 2018
Forum 100, Maastrichttefaf.com

Van Eyck Open Studiodagen
8 t/m 10 maart 2018
Academieplein 1, Maastrichtjanvaneyck.nl

Bonnefantenmuseum
Kahlil Joseph t/m 25 maart 2018
Robin de Puy t/m 13 mei 2018
Avenue Céramique 250, Maastrichtbonnefanten.nl

Kahlil Joseph is bekend van zijn videoclips voor Beyoncé, Flying Lotus en Kendrick Lamar
Een prachtige, nederig makende ervaring, die je niet wilt missen!

#2. Amsterdam: kunst in de kerk

In de Oude Kerk in Amsterdam is de indrukwekkende tentoonstelling van de Franse kunstenaar Christian Boltanski te zien. Deze kunstenaar is gefascineerd door de dood, en heeft speciaal voor de Oude Kerk een installatie gemaakt. Klinkt luguber, is het zeker niet. 

Grote zwarte constructies doemen op als graftombes die de kerk in een doolhof doen veranderen. Ondertussen word je niet alleen aangespoord om over jouw eigen dood na te denken, maar ook om stil te staan bij alle doden die begraven hebben gelegen in de Oude Kerk. Zo kan je bijdragen aan de tentoonstelling door één van hun namen in te fluisteren voor een opname, waarna deze terug te horen is in het koor van de kerk. Het is een prachtige, nederig makende ervaring, die je niet wilt missen!

Christian Boltanski in de Oude Kerk
Tot en met 29 april 2018
Oudekerksplein 23, Amsterdamoudekerk.nl

#3. Rotterdam: een TENT vol poëzie 

In het hedendaagse kunstplatform TENT is de groepstentoonstelling 'In a world we can't see' te zien, nog tot begin april. Deze fotografie- en videotentoonstelling toont een combinatie van poëtische beelden met intrigerende verhalen. In het drieluik 'Above Us Only Sky' zink je weg bij een fascinerend verhaal over toeval en staat er in 'All Along the Watchtower' een muzikale ervaring voor je in petto. Wij waren erg onder de indruk van de droomachtige en haast meditatieve sfeer van alle werken en vinden deze kleine tentoonstelling daarom echt het bezoeken waard. 

Ga je naar de Museumnacht010 op 3 maart, dan zouden wij de TENT expo zéker op je lijst zetten. Of je combineert bijvoorbeeld TENT met een bezoek aan Museum Boijmans van Beuningen waar de tentoonstelling 'BABEL: Oude meesters terug uit Japan' te zien is. Als fijne afwisseling met al dat hedendaagse werk zie je hier juist Nederlandse meesterwerken uit de 15e en 16e eeuw die onlangs in Japan waren tentoongesteld. 

In a world we can't see in TENT
Tot en met 1 april 2018
Witte de Withstraat 50, Rotterdam, tentrotterdam.nl

BABEL: Oude meesters terug uit Japan in Museum Boijmans Van Beuningen
Tot en met 21 mei 2018
Museumpark 18-20, Rotterdamboijmans.nl

Museumnacht010
Zaterdag 3 maart 
Diverse locaties, Rotterdam, museumnacht010.nl

We zijn erg onder de indruk van de droomachtige en haast meditatieve sfeer
Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan