Menu

Niet te missen exposities: juni '19

Feminisme, bandieten en Duitse kunst

Waarom zijn gangsters zo geliefd? Hoe ontstond het vrouwenkiesrecht? En welke schatten bevinden zich in een Duitse bedrijfscollectie? Het antwoord op deze vragen en meer krijg je tijdens een bezoek aan de beste expo’s van juni.

Waarom zijn gangsters zo geliefd? Hoe ontstond het vrouwenkiesrecht? En welke schatten bevinden zich in een Duitse bedrijfscollectie? Het antwoord op deze vragen en meer krijg je tijdens een bezoek aan de beste expo’s van juni.

#1. Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht

Dit jaar viert het Groninger Museum dat het vrouwenkiesrecht 100 jaar bestaat. In het prachtige pand in Groningen, de stad waar het boegbeeld van de vrouwenemancipatie Aletta Jacobs vandaan komt, krijg je een uitgebreid kijkje in de geschiedenis van het vrouwenkiesrecht. Van de start in Nederland tot het moment waarop Jacobs met de Amerikaanse Carrie Chapman Catt – de oprichtster van de International Woman Suffrage Alliance – de wereld over ging om gelijkgestemden te ontmoeten. Terwijl je langs de posters, spotprenten, reformkleding, portretten, vaandels en films loopt, raak je onder de indruk van de saamhorigheid van vrouwen die vochten voor wat ze waard waren. Hierdoor houdt de tentoonstelling je aandacht van begin tot eind vast. In de Hall of Fame leer je welke vrouwen (maar ook mannen) vooraan stonden in deze strijd én kom je tot de bizarre ontdekking dat het Rijksmuseum vroeger portretten van Aletta Jacobs niet wilde exposeren. De ingetogen laatste zaal omvat het proces om het kiesrecht. Zo mooi om te zien, dat je er stil van wordt. Na dit bezoek realiseer je je wat de impact van deze strijd is geweest en hoe dankbaar we nog steeds voor deze beweging mogen zijn.
T/m 15 september 2019, Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen, Groningermuseum.nl
 

 

In de Hall of Fame leer je welke vrouwen (maar ook mannen) vooraan stonden in de strijd
Ontdek waarom ‘rovers’ door sommigen als zorgers, helden en iconen worden gezien

#2. Most Wanted

De gangstercultuur, met zijn larger-than-life persoonlijkheden en charmante criminelen, is al eeuwen een favoriet onderwerp binnen de kunst en cultuur. Wat maakt deze criminelen zo aantrekkelijk? Ontdek in de drie ruimtes aan de hand van weetjes, attributen en persoonlijke verhalen waarom ‘rovers’ door sommigen als zorgers, helden en iconen worden gezien. Wist je bijvoorbeeld dat er gangsters zijn die na een ramp een arme bevolking voorzien van voedsel? En dat criminele organisaties illegale 'Funk bailes' (feesten) organiseren? Sla de virtuele experience, die bedacht is door studenten van de HvA, niet over. Hierin word je namelijk meegenomen in de euforie van zo’n feest met kleurrijke gebouwen, muziek en dansende mensen. Let op: staat de installatie uit? Vraag dan de vriendelijke medewerkers om hulp. Eén ding is zeker: de kleine maar fijne expositie staat garant voor een spannende belevenis. 
T/m 1 maart 2020, Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden, Volkenkunde.nl

 

#3. Changing Views – 20 years of Art Collection Deutsche Börse

In Foam krijg je de unieke kans om de uitgebreide bedrijfscollectie van de Art Collection Deutsche Börse te bewonderen, die normaal gesproken achter gesloten deuren blijft. Bijzonder! Changing Views is opgebouwd uit vier hoofdstukken, elke twee weken wordt er aandacht besteed aan een nieuw thema. Bij het eerste deel, Germany, staan de foto’s van het Duitse kunstenaarsechtpaar Bernd en Hilla Becher en hun leerlingen centraal. Het paar legde industriële gebouwen vast met een verfijnde lichtinval. Ook een aanrader is het familieportret van Thomas Struth. Door de grootte van het portret, de precisie, het heldere daglicht en de ernstige gezichten blijft het je bij. Hoofstuk 2, Icons, roept vooral herkenning op. Denk aan beroemde (inter)nationale namen als Rineke Dijkstra en David Goldblatt. 'Traces of Disorder', het derde deel van het vierluik, valt extra op vanwege de documentairebeelden van politieke conflicten en veranderingen in de maatschappij. Doordat er bij de beelden van onder andere tanks en legers in de natuur bewust esthetische technieken zijn toegepast, zijn ze extra krachtig. Ten slotte aanschouw je bij 'Youth Culture' prachtige portretten van jongeren. Zo stralen Joseph Szabo’s zwart-witfoto’s van kinderen uit de jaren zeventig en tachtig zowel onrust als levenslust uit. Al deze diversiteit zorgt ervoor dat Changing Views geen moment verveelt.

Hoofdstuk 1: Germany, t/m 19 mei
Hoofdstuk 2: Icons, van 21 mei t/m 9 juni
Hoofdstuk 3: Traces of Disorder, van 11 t/m 23 juni
Hoofdstuk 4: Youth Culture, van 25 juni t/m 7 juli

Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, Amsterdam, Foam.org
 

Changing Views is opgebouwd uit vier hoofdstukken, elke twee weken wordt er aandacht besteed aan een nieuw thema
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan