Menu

Niet te missen exposities: juni '18

Alles is Cultuur geeft de beste culturele tips

Verandering van spijs doet eten, en afwisseling in de kunst doet verrassen! De maand juni gaan we daarom voor variatie. Een beetje design van Studio Drift, een snufje mode van Jan Taminiau en om het af te maken een vernieuwende blik op de schilderijen van Frans Hals.

Verandering van spijs doet eten, en afwisseling in de kunst doet verrassen! De maand juni gaan we daarom voor variatie. Een beetje design van Studio Drift, een snufje mode van Jan Taminiau en om het af te maken een vernieuwende blik op de schilderijen van Frans Hals.

#1. Jan Taminiau's prachtige mode in Utrecht

Met Koningin Máxima als vaste klant heeft iedereen waarschijnlijk al wel eens een ontwerp van modeontwerper Jan Taminiau gezien. In het Centraal Museum in Utrecht is een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien – met kledingstukken die hij zelf heeft geselecteerd. Naast de prachtige blauwe jurk die Máxima droeg bij de beëdiging van haar man, zie je ook een groot aantal trouw- en baljurken waarvan je mond ongetwijfeld openvalt. Ook heeft Taminiau een zeer grappige collectie kledingstukken ontworpen die gloeien in het donker.

Er is voor de tentoonstelling nauw samengewerkt met vormgever Maarten Spruyt, die een aantal fantastische sets heeft gemaakt waar de jurken in tentoongesteld worden. De sets visualiseren het werkproces en de inspiratiebronnen van Taminiau, zoals een afgebladerde zolder waar blijkbaar beeldschone jurken uit voortkomen.

Jan Taminiau: Reflections in het Centraal Museum
t/m 26 augustus 2018
Agnietenstraat 1, Utrecht, centraalmuseum.nl

Naast de fantastische blauwe jurk van Máxima ook een groot aantal bal- en trouwjurken waar je mond van openvalt
Het geheim achter het enorme zwevende blok beton dat midden in de zaal hangt, laat zich niet zomaar raden

#2. Studio Drift in het Stedelijk in Amsterdam

Met een soort kinderlijke verwondering loop je door de tentoonstelling van gerenommeerd ontwerpbureau Studio Drift in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De twee ontwerpers achter de designstudio, Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, combineren sciencefiction met een liefde voor de natuur in zaalvullende installaties. Droom weg bij zacht fonkelende lichtjes die je volgen als een zwerm vogels, verbaas je over een ingewikkeld netwerk van lichtgevende paardenbloemen en laat je ogen rollen bij een enorm zwevend blok beton dat midden in de zaal hangt.

We kunnen er niet veel meer over zeggen dan dat dit echt een tentoonstelling is die je moet ‘beleven’. Stap in de ruimte, verwonder je, voel je weer even kind en probeer vooral het geheim achter het zwevend blok beton niet te raden, Studio Drift zal het toch niet verklappen!

Studio Drift: Coded Nature in het Stedelijk Museum Amsterdam
t/m 26 augustus 2018
Museumplein 10, Amsterdam, stedelijk.nl

#3. Een frisse blik op Frans Hals in Haarlem

Het Frans Hals Museum is sinds kort getrouwd met De Hallen, het Haarlems museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het is nu één museum onder de naam Frans Hals Museum, maar heeft twee locaties waar je terecht kunt: Hof en Hal, die op een schilderachtige wandeling van 7 minuten uit elkaar liggen. Ter gelegenheid van het huwelijk is nu de - zeer toepasselijke - tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals te zien. Daarin wordt de collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw van het Frans Hals Museum gecombineerd met moderne en hedendaagse kunstwerken van De Hallen.

Wij raden aan om te beginnen bij de Hof-locatie. Hier hangen ook daadwerkelijk de werken van Frans Hals; in de Hal moet je het vaak met kopieën en plaatjes in boeken doen, waarbij het helpt als je ze al op groot formaat hebt gezien. Toch vind je ook in de Hal heel interessante werken die juist door de afwezigheid van sommige schilderijen juist de nieuwsgierigheid prikkelen!

Rendez-Vous met Frans Hals in het Frans Hals Museum
t/m 16 september 2018
Groot Heiligland 62 (Hof locatie) en Grote Markt 16 (Hal locatie), Haarlem, franshalsmuseum.nl

Een goed huwelijk tussen de Gouden Eeuw van Frans Hals en moderne, hedendaagse kunst van De Hallen

Extra tip van de redactie: Festival Designkwartier

Alweer voor de vijfde keer: Festival Designkwartier. Iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in Nederlands design moet zeker even naar Den Haag het eerste weekend van juni, want ruim 100 ontwerpers laten hun werk zien op meer dan 65 (!) locaties in de stad. Loop een verrassende route door het Zeeheldenkwartier langs een mix van pop-ups, winkels, musea en je bent zelfs welkom in diverse woonkamers bij mensen thuis.

Presentaties, exposities, lezingen, workshops: het programma is zeer gevarieerd. Uiteraard zijn de designers zelf ook van de partij dus ga vooral een praatje maken, om zo je blik op design te verruimen. De visie van Festival Designkwartier: “We maken het publiek bewuster van de wereld om ons heen. Dit doen we door actueel design op een speelse manier te presenteren en in te zoomen op het verhaal erachter.”

Kortom: block 1, 2 en 3 juni in je agenda om te genieten van heel veel design van bekende ontwerpers en aanstormend talent in het Zeeheldenkwartier in Den Haag.

Festival Designkwartier in Den Haag
1, 2 en 3 juni
Centrale kassa: Prins Hendrikplein en het Piet Heinplein
Tickets: €15 online en €16,50 aan de 'deur'
Meer info op www.festivaldesignkwartier.nl

 
Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan