Menu

Niet te missen exposities: juli '19

Met de mens en haar omgeving als uitgangspunt

Bij de tentoonstellingen van juli brengen toonaangevende en onbekende kunstenaars een ode aan de mens. Via de grote blik van het Europese volk naar kleine, autobiografische portretten.

Bij de tentoonstellingen van juli brengen toonaangevende en onbekende kunstenaars een ode aan de mens. Via de grote blik van het Europese volk naar kleine, autobiografische portretten.

#1. ZomerExpo

Museum de Fundatie staat de komende maanden in het teken van Europa. Verwacht verrassende kunst van onbekende, eigenzinnige makers die hun blik werpen op het heden en verleden van ons continent. Herkenbare thema’s als de vluchtelingencrisis, de Brexit, de aanslag op Charlie Hebdo, MH17, armoede in Griekenland en social media komen voorbij. Fijn om te zien is dat er tussen deze beladen onderwerpen ook genoeg ruimte is voor wat luchtigheid. Zo wordt in Welcome to Europa de spot gedreven met het wachten op een verblijfsvergunning. Via een rood nummerapparaat – als bij een snackbar – moeten nieuwe Europeanen een nummertje trekken. Ook bewonderenswaardig zijn de hoofden van verschillende Europeanen in 3D, die verbonden zijn met ijzerdraad. Het is mooi dat verschillende leefomgevingen in beeld worden gebracht, iets waar ook het fascinerende schilderij City – met zowel wolkenkrabbers als het platteland – een goed voorbeeld van is. Doordat er zoveel verscheidenheid te zien is in de invalshoeken, materiaalkeuze en de creaties, houdt deze expositie je aandacht van begin tot eind vast.
T/m 1 september 2019, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle, Museumdefundatie.nl

Het is mooi dat verschillende leefomgevingen in beeld worden gebracht
Van der Elskens betrokkenheid straalt van zijn werk af

#2. Lust for Life

Ed van der Elsken staat bekend om zijn stadse zwart-witfoto’s, maar wist je dat deze toonaangevende fotograaf nog een andere, onderbelichte kant heeft? Ontdek het in de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk: Lust for Life. Het Nederlands Fotomuseum restaureerde hiervoor 42.000 (!) beschimmelde dia’s uit het privéarchief van Van der Elsken. Terwijl je langs de zalen loopt, raak je onder de indruk van de puurheid van emotie in zijn foto’s. Of het nu gaat om de armoede in Tanzania, de Hells Angels, boeren, oude vrouwen in de Bourgogne of jongeren in grote steden, Van der Elskens betrokkenheid straalt van zijn werk af. Hij komt zo close bij de gefotografeerde dat diens emoties voor jou als kijker voelbaar zijn.
T/m 6 oktober 2019, Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam, Nederlandsfotomuseum.nl

 

#3. Maria Lassnig – Ways of Being

Een naakte vrouw met twee pistolen; wie de eerste zaal van Het Stedelijk binnenwandelt, maakt gelijk kennis met de in-your-face-kunst van een van de meest spraakmakende kunstenaars uit de twintigste eeuw: Maria Lassnig. De Oostenrijkse staat bekend om haar ‘Körperbewusstseinsbilder’, ook wel ‘body awareness’ kunst genoemd. Hierin stelt ze haar eigen lichaam centraal, om haar relatie met de buitenwereld weer te geven. Op honderden schilderijen, tekeningen, beelden en animaties reflecteert ze haar gevoelens op de bezoeker. Zo krijg je een bijzonder beeld van de verschillende fases uit haar carrière; haar verblijf in New York en Parijs, en haar liefde voor dieren. In haar grootse, afwisselend abstracte, absurdistische en realistische werken bekijk je de wereld door de ogen van Lassnig, en dat fascineert. Je leert dat ze in 1974 Women/Artist/Filmmakers oprichtte en in 1980 werd verkozen tot eerste vrouwelijke hoogleraar aan de kunstacademie van Wenen. Ways of Being staat symbool voor een sterke kunstenares die toont dat je het als vrouw kunt maken in de kunst.
T/m 11 augustus, Het Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam, Stedelijk.nl

 

 

Op honderden schilderijen, tekeningen, beelden en animaties reflecteert ze haar gevoelens op de bezoeker
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan