Menu

Niet te missen exposities: juli '18

Alles is Cultuur geeft de beste culturele tips

Van indrukwekkende, immense sculpturen van wel tien meter hoog in Zwolle tot verfijnde, sierlijke Art Nouveau objecten in Den Haag: de maand juli heeft weer veel mooie exposities in petto!

Van indrukwekkende, immense sculpturen van wel tien meter hoog in Zwolle tot verfijnde, sierlijke Art Nouveau objecten in Den Haag: de maand juli heeft weer veel mooie exposities in petto!

#1. Size does Matter in Zwolle

Je kent hem misschien wel van zijn ontwerp voor het nationaal monument voor de slachtoffers van vliegramp MH17. Ronald A. Westerhuis maakt enorme, indrukwekkende sculpturen van roestvrij staal. Onder de titel Size does Matter is zijn werk nu te zien in zijn hometown Zwolle, bij Museum de Fundatie. Westerhuis werkt graag op grote schaal en dat brengt een enorme energie met zich mee. Direct bij de entree van het museum word je daar al mee geconfronteerd. Daar loop je namelijk tegen het werk Stepping Stones aan, dat maar liefst tien meter hoog is! De beeldend kunstenaar werkt ook graag met een spiegelend element, waardoor je als het ware in het werk betrokken wordt. Je kan er mee spelen omdat het een soort lachspiegel-effect heeft, maar je kan er ook figuurlijk bij ‘reflecteren’.

Ook te zien in Museum de Fundatie: de serie Japanese Paintings van Jasper Krabbé. Voor dit werk, dat door Japanse motieven is geïnspireerd, wilde Krabbé overblijfselen van eerder werk en het toeval een grote rol geven. Zodoende heeft hij onbehandeld doek, achterkanten van beschilderd canvas en grafische prints als drager gebruikt. "Je gooit een dobbelsteen en weet nooit hoe hij zal rollen", aldus Krabbé. Wij willen er wel bij vermelden dat wij zijn onderwerpskeuze als zeer stereotypisch hebben ervaren en het werk daarom voor ons alle charme verliest. Maar dat mag een ieder voor zichzelf bepalen natuurlijk.

Ronald A. Westerhuis: Size does Matter
Jasper Krabbé: Japanese Paintings

t/m 2 september 2018
Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle
, museumdefundatie.nl

Westerhuis werkt graag op grote schaal en dat brengt een enorme energie met zich mee
Voel je weer even kind bij de vijf monumentale drollen van kunstenaarsgroep Gelatin

#2. Gelatin, Goya en ANIMA MUNDI in Rotterdam

In Museum Boijmans van Beuningen is altijd van alles te beleven en te zien. Zoals nu ... vijf monumentale drollen (!) van kunstenaarsgroep Gelatin. In de vrolijke sculpturententoonstelling 'Vorm – Fellows – Attitude' onderzoekt Gelatin op een speelse manier ‘la condition humaine’. Ze hebben verschillende absurde naaktpakken voor je klaarliggen die je mag aantrekken, om je zo te ontdoen van je volwassen identiteit en taboes. Voel je weer even kind. Als je de behoefte hebt om het werk aan te raken, dat mag!

Verderop in het museum gaat het er wat serieuzer aan toe. In de groepstentoonstelling ANIMA MUNDI wordt naar de ziel in kunstwerken gezocht en staat de – zeer interessante – vraag centraal: waarom krijgt iemand een emotionele band met een kunstwerk? Via een soort tijdsreis ga je langs allerlei verschillende uitingen van de ziel in kunstmatige objecten, zoals Griekse marmeren beelden en Japanse robots.

Sla ten slotte het prentenkabinet niet over! Daar zie je ruim 80 afbeeldingen van de Spaanse hofschilder Francisco Goya. Hij maakte tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) prachtige – maar tegelijkertijd verschrikkelijke – prenten van de gruwelijkheden die met een oorlog gepaard gaan. Niemand kan zó mooi wanhoop en radeloosheid weergeven als Goya, waardoor een oorlogsverslaggeving van weleer ook vandaag de dag nog steeds flink bij je binnenkomt.

Francisco Goya - De verschrikkingen van de oorlog
ANIMA MUNDI

t/m 23 september 2018

Gelatin - Vorm – Fellows – Attitude
t/m 12 augustus 2018
Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam, boijmans.nl

#3. Art Nouveau in Den Haag

De kunststroming Art Nouveau (± 1880 en 1914), oftewel 'nieuwe kunst', zette zich af tegen de toenmalige kunststromingen en was vernieuwend doordat zij de natuur als voorbeeld nam. Dit uitte zich in veel toegepaste kunst, zoals glaskunst, boeken, sieraden en meubels, maar ook in architectuur en schilderkunst. Ambacht werd weer gewaardeerd in die tijd en dus werden voorwerpen zoveel mogelijk met de hand bewerkt.

In de tentoonstelling Art Nouveau in Gemeentemuseum Den Haag zie je een overzicht van prachtige objecten die in deze kunststijl gemaakt zijn, met veel voor Art Nouveau typische asymmetrische vormen, bloemmotieven en sierlijke lijnen. Kleding, schilderijen en zelfs hele woonkamers zijn te zien. Het levert een prachtig tijdsbeeld op van een periode, waarbij je ziet dat er écht gevoel in de objecten zit.

Art Nouveau in Nederland
t/m 28 oktober 2018
Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag
, gemeentemuseum.nl

Een prachtig tijdsbeeld met veel voor Art Nouveau typische asymmetrische vormen, bloemmotieven en sierlijke lijnen

Extra tip van de redactie: North Sea Round Town

Het North Sea Jazz Festival is natuurlijk een begrip over de hele wereld en daarom ook altijd ram-uitverkocht... Maar! Goed te weten dat je in Rotterdam in deze periode ook in de stad zelf veel fantastische jazz kunt ontdekken tijdens North Sea Round Town, hét fringe festival van North Sea Jazz. Verwacht een merendeels gratis en afwisselend jazz-programma met blues, soul, funk, hiphop, pop en improvisatie, op onverwachte plekken en pop-up locaties als ook in de grote jazz-podia. Meer dan 100 locaties met ruim 300 (gratis) concerten, doe er je voordeel mee! North Sea Round Town komt ook voor in onze top 10 van gratis muziekfestivals.

North Sea Round Town
t/m 15 juli op diverse locaties in Rotterdam, northsearoundtown.nl

Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan