Menu

Niet te missen exposities: augustus '19

Duurzame mode, menselijke sculpturen en kleurrijke kunst

Ontdek Spaanse beeldhouwwerken of volg een kunstwandeling langs bijzondere ontwerpen. Lekker de warmte in of juist aan de hitte ontsnappen, want deze maand bekijk je de exposities in binnen- en buitenlucht.

Ontdek Spaanse beeldhouwwerken of volg een kunstwandeling langs bijzondere ontwerpen. Lekker de warmte in of juist aan de hitte ontsnappen, want deze maand bekijk je de exposities in binnen- en buitenlucht.

#1. Duran Lantink: Old Stock

In het Centraal Museum bewonder je de eerste solotentoonstelling van de Nederlandse modeontwerper Duran Lantink, waarin thema’s als duurzaamheid en diversiteit centraal staan. Ook maak je kennis met zijn kritiek op de consumptiemaatschappij, bijvoorbeeld door zijn installatie Post Black Friday. Hiervoor bootste hij een sale na door een ruimte te vullen met onverkochte designerkleding. Deze kleding omtoverde hij om tot high-end creaties, om te voorkomen dat ze in de uitverkoop belanden. De tekst erbij maakt deze uiting compleet: ‘NO SPENDING THAT THEY DID. DONE WITH MEASURE’. Intrigerend. Bij de eerste zaal ligt de grond bezaaid met zwarte kleding, stap er vooral op om zijn felgekleurde jurken te zien, want dat wil Lantink graag. Het voelt extra speciaal, om zo letterlijk dichtbij zijn werk te komen. Voor deze collectie blies hij items uit het museumdepot nieuw leven in. Aan het einde van Old Stock kom je terecht bij een kleurrijke ruimte met planten, foto’s, schoenen en kleding. Een feest om naar te kijken! Lantink maakte deze inspirerende collectie samen met transgender sekswerkers van de supportgroep SistaazHood uit Kaapstad, waarbij het erom draait dat je je dromen moet volgen. Loop na afloop nog even naar de benedenzaal, daar ontdek je de wereldberoemde vaginabroek, die Lantink ontwierp voor de videoclip Pynk van Janelle Monáe. Old Stock is een collectie gewaagde ontwerpen en wilde ideeën van een groot internationaal talent.
T/m 27 oktober 2019, Het Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht, Centraalmuseum.nl

 

Bij de eerste zaal ligt de grond bezaaid met zwarte kleding
Volg de kunstroute en loop langs vier kunstwerken in de omgeving van het station en de zakenpanden

#2. PLAY STATION SLOTERDIJK

Ben je in de buurt van onze hoofdstad en wil je vernieuwende kunst zien? Breng dan eens een bezoek aan PLAY STATION SLOTERDIJK. Volg de kunstroute en loop langs vier kunstwerken in de omgeving van het station en de zakenpanden. Favoriet is het Detour Structure van Andrea Canepa en Ben Weir. Wie door deze geometrische figuren in rood, roze, wit, paars en blauw wandelt, voelt zich weer voor even kind. Verderop staat een mooi houten schip uit 1985, dat uit elkaar is gehaald. De ouderwetse, ronde ramen zijn leuk om doorheen te gluren. Een mooi voorbeeld van hoe deze creaties de omgeving opfleuren is de rode constructie KAPKAR / GTO-B10 – dat lijkt op een grote verrekijker – die geïnspireerd is op het huidige SFB-kantoor (ook wel de 'aperots' genoemd) uit de jaren zeventig. Neem zeker een anderhalf uur durende rondleiding, zo kom je een stuk meer te weten over de verhalen achter deze eigenzinnige kunstwerken. Aanmelden voor de rondleiding kan via de website.
T/m 3 november 2019, Rondom station Amsterdam Sloterdijk, Playstationsloterdijk.com/nl

 

#3. Jaume Plensa

Museum Beelden aan Zee viert zijn 25-jarig bestaan met een indrukwekkende expositie van de Spaanse Beeldhouwer Jaume Plensa. In zijn kunstwerken spelen woorden en letters een belangrijke rol. Volgens Plensa zorgt taal voor een verbintenis tussen mensen. Bij Double Roots kun je dit ervaren door binnen te stappen in menselijke sculpturen, die zijn opgebouwd uit letters en karakters uit verschillende talen. Het hoogtepunt bevindt zich gelijk in de eerste zaal: afgietsels van het lichaam van Plensa – uiteraard bestaande uit letters – die zich vastklampen aan bomen. Het verhaal gaat dat deze combinatie het groeiproces op gang brengt. Het daglicht dat de ruimte binnenkomt komt laat het kunstwerk stralen. Wie meer wil weten over de kunstenaar en zijn belangrijkste werken, raden we aan om naar de filmzaal te gaan. De afwisseling met de beelden die buiten staan is verfrissend. Voor het museum ontdek je twee mysterieuze grote hoofden die zo intrigeren dat je er naar blijft kijken. En zo gaat het vaak met de beelden van Plensa: zijn grote menselijke figuren laten een bijkans onvergetelijke indruk achter.
22 september 2019, Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Den Haag, Beeldenaanzee.nl

Voor het museum ontdek je twee mysterieuze grote hoofden die zo intrigeren dat je er naar blijft kijken
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan