Menu

Niet te missen exposities: augustus '18

Alles is Cultuur geeft de beste culturele tips

30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst in Eindhoven, prachtige momenten van Japanse fotografen in Amsterdam en een bijzondere combinatie van historische en moderne kunst in een 550 jaar oud kloostergebouw in Utrecht. Bovendien vindt in augustus ook dé aftrap van het culturele seizoen plaats: tijdens de Uitmarkt. Geniet van een culturele zomer!

30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst in Eindhoven, prachtige momenten van Japanse fotografen in Amsterdam en een bijzondere combinatie van historische en moderne kunst in een 550 jaar oud kloostergebouw in Utrecht. Bovendien vindt in augustus ook dé aftrap van het culturele seizoen plaats: tijdens de Uitmarkt. Geniet van een culturele zomer!

#1. 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst

Één van de grootste kunstprijzen in Nederland, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, bestaat in 2018 30 jaar. Ter gelegenheid hiervan is in het Van Abbemuseum een speciale jubileumtentoonstelling te zien. De kunstprijs, bestaande uit een trofee, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van €50.000) en een geldbedrag van €50.000, is in 1988 ingesteld als erkenning en aanmoediging voor Nederlands toptalent in de kunsten en wordt elke twee jaar toegekend aan een 'uitmuntend' kunstenaar.

Van alle vijftien winnaars van de afgelopen dertig jaar Heinekenprijs voor de Kunst wordt werk getoond uit verschillende periodes uit hun carrière, maar er is ook nieuw werk gemaakt speciaal voor de tentoonstelling.

Opvallend - en fijn voor de afwisseling - zijn de zeer uiteenlopende disciplines, van alles komt langs: metershoge schilderijen van Jan van de Pavert, 'masserende' sculpturen van Yvonne Dröge Wendel en door Job Koelewijn ingeproken boeken die je kunt beluisteren in een donkere cabine.

30 jaar Heinekenprijs voor de kunst
t/m 30 september 2018
Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven

vanabbemuseum.nl

Zeer uiteenlopend werk: een mooi overzicht van 30 jaar Heinekenprijs
Wabi sabi: aandacht voor eenvoudige dingen en schoonheid vinden in het vergaan van de tijd

#2. 'Een prachtig moment': serene Japanse fotografie

Zeven Japanse fotografen zijn deze zomer neergestreken In Huis Marseille, Museum voor fotografie, in Amsterdam. Elk van de fotografen heeft een eigen werkwijze en de onderwerpen lopen zeer uiteen - van ontploffingen in steengroeves tot bewerkingen van oude jeugdfoto’s - toch lijken ze allemaal een gemeenschappelijke deler te hebben: sereniteit.

Dit wordt in Japan ook wel wabi sabi genoemd: aandacht voor eenvoudige dingen en schoonheid vinden in het vergaan van de tijd. De boeddhistische monnik Syoin Kaji legt bijvoorbeeld de zee rondom het Japanse eiland Sado op de gevoelige plaat. Elke keer is het water weer anders. Het levert prachtige, serene foto’s op waar je haast meditatief naar kunt kijken. En zo ook naar de rest van het werk, stuk voor stuk prachtige verstillingen van 'een prachtig moment'.

Een prachtig moment: Japanse fotografie van Naoya Hatakeyama, Syoin Kajii, Rinko Kawauchi, Toshiko Okanoue, Yuki Onodera, Chino Otsuka en Nao Tsuda
t/m 2 september 2018
Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam

huismarseille.nl

#3. Shelter. A contemporary intervention

Voor het 550-jarige bestaan van het kloostergebouw van Museum Catharijneconvent is het museum een interessante samenwerking aangegaan met haar stadsgenoot Centraal Museum Utrecht. Met als resultaat: de tentoonstelling 'Shelter. A contemporary intervention'.

Het doel van het Catharijneconvent is de huidige samenleving te duiden door te kijken naar de invloeden vanuit het christendom. Dat die invloed ook diepgeworteld zit in onze kunstgeschiedenis, blijkt uit de perfecte combinaties van historische stukken van Catharijneconvent met moderne en hedendaagse stukken van het Centraal Museum. Namen zoals Marlene Dumas, Jan Taminiau en Sarah van Sonsbeeck hangen zij aan zij met Rembrandt van Rijn en Pieter Saenredam en dat levert verfrissende combinaties op. Ook is het bijzonder hedendaagse kunst te zien onder de oude balken van het klooster, een unieke setting.

Fijne bijkomstigheid: hierdoor is er meer ruimte in Museum Catharijneconvent voor bijvoorbeeld vrouwen en gekleurde mensen, die je normaal geproken amper terugziet in de collectie. Ook fijn: elke zondag zijn er gratis klassieke concerten in de kloostertuin te beluisteren, tussen 13:30-14:00 en 15:00-15:30 uur.

Shelter. A contemporary intervention
t/m 9 september 2018
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

catharijneconvent.nl

Marlene Dumas en Jan Taminiau hangen naast Rembrandt van Rijn en Pieter Saenredam

Extra tip van de redactie: De Uitmarkt

Vaste prik tijdens het laatste weekend van augustus: de Uitmarkt - dé aftrap van het culturele seizoen. Op en rondom het Oosterdok en Marineterrein in Amsterdam krijg je een gratis voorproefje van wat er in het seizoen 2018-2019 in de theaters, musea en concertzalen te beleven is. Zoals altijd zijn er grootse optredens van gevestigde namen te zien, maar er is ook volop ruimte voor nieuwkomers. En dat is pas écht leuk ontdekken natuurlijk. 

Neem bijvoorbeeld een kijkje in de ‘Remix Area’, waar urban talent uit de verschillende Amsterdamse stadsdelen laat zien wat het in huis heeft. Het Fringe podium zorgt voor de nodige inspiratie dankzij het werk van jonge theatermakers. Het programma staat vanaf begin augustus op de Uitmarkt website en check dan vooral ook even de kleinere podia, er is als altijd veel verrassends te ontdekken!

Uitmarkt 2018
Vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus
Op en rondom het Oosterdok & Marinteterrein in Amsterdam
www.uitmarkt.nl

Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan