Menu

Niet te missen exposities: april '18

Alles is Cultuur geeft de beste culturele tips

Wat hebben neurowetenschappers, vijftien Zuid-Afrikaanse kunstenaars en een Nederlandse fotografe gemeen? De maand april! We hebben weer drie toptentoonstellingen uitgekozen die in de maand april de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wat hebben neurowetenschappers, vijftien Zuid-Afrikaanse kunstenaars en een Nederlandse fotografe gemeen? De maand april! We hebben weer drie toptentoonstellingen uitgekozen die in de maand april de moeite waard zijn om te bezoeken.

#1. Tilburg: opgroeien in De Pont

Rineke Dijkstra is toch wel één van de meest intrigerende fotografen die ons kikkerlandje heeft voortgebracht. Haar portretten van mensen die op een punt van transitie staan - meestal jongeren maar bijvoorbeeld ook nieuwe moeders - zijn indringend en vertederend. Onze favoriet blijft haar serie van Olivier, een jongen die ze in de tijd dat hij zich bij het Franse vreemdelingenlegioen voegde gefotografeerd heeft, verspreid over drie jaar. Je ziet hem binnen zeven foto's opgroeien van een onzekere jongen tot een harde jongeman. Het heeft iets tragisch, maar daar ligt dan ook juist de kracht van Dijkstra.

Dat dit de tweede overzichtstentoonstelling in Nederland van haar werk in een jaar tijd is (een jaar terug te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam), maakt ons dan ook helemaal niks uit. Niet alleen zijn er méér foto’s en zelfs hele series extra te zien in De Pont dan vorig jaar, ook worden de foto’s op een andere manier gepresenteerd en gecombineerd waardoor het sowieso de moeite waard is de tentoonstelling (weer) te bezoeken.

Rineke Dijkstra in De Pont
t/m 22 juli 2018
Wilhelminapark 1, Tilburg, depont.nl

Het heeft iets tragisch, maar daar ligt dan ook juist de kracht van Rineke Dijkstra
Mooi hoe de kunstenaars een moeilijke geschiedenis weten te verwerken tot spannende kunstwerken

#2. Amersfoort: blast from the past

Een goede reden om naar Amersfoort te treinen! De expo Tell Freedom. 15 South African Artists, waarin vijftien Zuid-Afrikaanse kunstenaars de staat van hun land verkennen in een post-koloniale tijd. Niet alleen leerden wij er veel van, maar we waren ook erg onder de indruk van de manier waarop de kunstenaars deze moeilijke geschiedenis verwerken tot spannende kunstwerken.

Bijna alle werken zitten vol symbolische betekenissen en herkenbare elementen voor Zuid-Afrikanen, wiens verleden zich regelmatig verweeft met de Nederlandse geschiedenis. Zo zie je bijvoorbeeld in meerdere werken een emaille kom, die vroeger gemaakt werden door de Nederlandse kolonisten. Hoewel het object historisch beladen is, krijgt de kom hier juist de helende en soms mystieke betekenis terug. 

De tentoonstelling is bovendien zeer relevant, ook wij zijn de afgelopen tijd ons Nederlandse koloniale verleden meer en meer aan het verkennen. Wij vonden het erg interessant te zien hoe de Zuid-Afrikaanse kunstenaars hun heritage bespreekbaar maken en een dialoog openen door juist het verleden te tonen. Wij kijken dan ook uit naar Nederlandse kunstenaars die met dit soort kwesties aan de slag gaan.

Tell Freedom in Kunsthal KAdE
t/m 6 mei 2018
Eemplein 77, Amersfoort, kunsthalkade.nl

#3. Breda: Wetenschappelijke hobby

In het Stedelijk Museum Breda kan je kunst gecreëerd en geïnspireerd door de wetenschap bekijken in de tentoonstelling True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap.

Wij vinden het altijd speciaal als een kunstwerk je doet nadenken over jouw plek in de wereld en deze wetenschappelijke kunst zet je daar zeker toe aan. Van de fascinerende vormen die de natuur zelf creëert tot de nietigheid van de mens in het universum, het komt allemaal aan bod. Het is vooral leuk om te zien wanneer wetenschappers ook een beetje ‘spelen’ met hun vak, zoals het intieme zelfportret van neurowetenschapper Rebecca Saxe met haar pasgeboren zoon door middel van een MRI scan. Prachtig!

True Beauty - Op de grens van kunst en wetenschap is niet een hele grote tentoonstelling, dus we raden aan hem te combineren met wat anders, zoals bijvoorbeeld de kunst- en antiekbeurs Art Breda - van 19 t/m 22 april. NSfavourites lezers krijgen trouwens het tweede kaartje gratis voor Art Breda, doe er je voordeel mee.

True Beauty in Stedelijk Museum Breda
t/m 19 augustus 2018
Boschstraat 22, Breda, stedelijkmuseumbreda.nl

Art Breda
19 april t/m 22 april 2018
Breepark, Breda, artbreda.nl

Bijzonder: kunstwerken die je doen nadenken over jouw plek in de wereld

Extra apriltip: KunstRAI/Art Amsterdam

Van woensdag 4 tot en met zondag 8 april is het tijd voor de alweer 34ste editie van de KunstRAI/Art Amsterdam. Naast moderne en hedendaagse schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie valt er ook veel inspiratie op te doen op het vlak van toegepaste kunst, design en sieraden. Ruim 80 galerieën doen mee. 

KunstRAI/Art Amsterdam
4 t/m 8 april 2018
RAI, Amsterdam, kunstrai.nl

Alles is Cultuur

Geschreven door: Alles is Cultuur

Marijke Phoa van Alles is cultuur heeft een passie voor educatie en een liefde voor kunst en cultuur. Ze richtte het blog op om allerlei vormen van cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken. Film, fotografie, kunst, culinair, alles komt aan de orde - want alles is cultuur!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan