Menu

De beste expo's van januari '20

Verrassend, vooruitstrevend en divers

Een installatie met motten, kleurrijke sculpturen, lichtfiguren op muren en duurzame mode. Met de exposities van januari begin je het nieuwe jaar goed.

Een installatie met motten, kleurrijke sculpturen, lichtfiguren op muren en duurzame mode. Met de exposities van januari begin je het nieuwe jaar goed.

#1. Carlos Amorales – The Factory

Het Stedelijk Museum Amsterdam verrast ons deze winter met de allereerste overzichtsexpositie van de Canadese kunstenaar Carlos Amorales. Van videoschermen waarbij het beeld is omgezet in geluid tot een mobiele drum waarbij je met slagkracht je gemoedstoestand weergeeft; elke zaal is een belevenis. Het hoogtepunt is de installatie ‘Black Cloud’: hierbij begeef je je in enorme ruimtes die volledig bedekt zijn met motten (tip: maak vooral een foto!). Hoe langer je naar de kunst van Amorales kijkt, des te beter je de maatschappelijke betekenis ervan ontdekt. Zo loop je langs een wand met foto's en video’s die hij maakte voor het ‘Amorales Project’. Hierbij kregen mensen een masker met zijn gezicht en gingen ze het gevecht aan met 'zichzelf'. Zowel hilarisch als fascinerend om te zien. Ook met zijn tekeningen en soms aanstootgevende teksten confronteert hij ons met de dagelijkse reacties op social media. Morales laat met zijn beelden, foto’s, filmpjes en installaties een indruk achter die je nog lang zal heugen.
T/m 17 mei 2020, Het Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam, Stedelijk.nl

Hoe langer je naar de kunst van Amorales kijkt, des te beter je de maatschappelijke betekenis ervan ontdekt
De expositie wordt bijzonder levendig gemaakt doordat er een fashionitem wordt gecombineerd met een schilderij of foto waarin je het item gedragen ziet

#2. Slow Fashion

Voor de tentoonstelling Slow Fashion steekt het Dordrechts Museum haar historische modecollectie in een modern, duurzaam jasje. Je bewondert er vele japonnen, jasjes en (onder)rokken uit 1770 tot 1920, die werden hergebruikt om andere kleding, dekens en zelfs banken van te maken. Ook leer je hoe het schoonheidsideaal door de jaren veranderde. Wist je bijvoorbeeld dat rijke vrouwen zo min mogelijk mochten bewegen en daardoor jurken moesten dragen met een extreem smalle taille? De expositie wordt bijzonder levendig gemaakt doordat er een fashionitem wordt gecombineerd met een schilderij of foto waarin je het item gedragen ziet. De laatste zaal is het meest spectaculair: hier ontdek je prachtige modecreaties van hedendaagse ontwerpers waarbij duurzaamheid centraal staat. Wat dacht je van de bijzondere jurk van Monique Collignon, die bestaat uit PET-flessen? Extra leuk: je kunt zelf ervaren hoe de stof voelt! Aanrader: loop door naar de Remake Studio. Hier scoor je een exclusief kussen of geef je je oude kleding een nieuw leven.
T/m 12 april 2020, Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, Dordrechtsmuseum.nl

#3. Positions #5: Telling Untold Stories

In Telling Untold Stories maak je kennis met vijf toonaangevende kunstenaars, hun land van herkomst en de (verborgen) geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld. Zo toont Quinsy Gario met ‘Bevrijdingskunst’ 2.000 kleurendia’s – afkomstig uit het archief van de 100-jarige Vereniging Ons Suriname – uit het alledaagse leven in Suriname. Van schommelende kinderen en mensen in de bus tot een man die op bananenjacht gaat in de jungle. Verderop zijn er kunstwerken te zien van zijn familie, waaronder zijn moeders’ intrigerende maquette. Deze geeft de weg weer die werknemers van Shell aflegden tijdens de opstand van Curaçao in 1969 en mag je echt niet missen. Aangrijpend is de propagandafilm van de Tweede Wereldoorlog met nooit vertoonde beelden, in combinatie met speeches van Obama over deze gebeurtenissen. Een onderdeel van de tentoonstelling van Anna Drasović. Hierin word je meegenomen in het leven van inwoners van het stadje Weimar die door een bevrijd concentratiekamp lopen. Ook speciaal is de tent van Mounira Al Solh, met persoonlijke verhalen van Palestijnse en Libanese vrouwen over hun afrekeningen met dominante mannen. Het geborduurde kleedje aan de wand met daarop een vastgeketende man is een grappig en krachtig voorbeeld hiervan. Je kunt ook op avontuur in de donkere ruimtes van Kameroener Em’Kal Eyongakpa. Loop langs een sprookesachtige boom of plof neer op een zitzak en luister ondertussen naar de rustgevende klanken van klotsend water, terwijl je kijkt naar verschillende lichtfiguren op de muren. Met meer kennis van de maatschappij én een zintuigelijke ervaring rijker verlaat je het Van Abbemuseum.
T/m 8 maart 2020, Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven, Vanabbemuseum.nl

Van schommelende kinderen en mensen in de bus tot een man die op bananenjacht gaat in de jungle
De diversiteit van alle materialen en werken maakt de tentoonstelling extra bijzonder

#4. Niki de Saint Phalle aan Zee

Kleurrijke sculpturen van dansende vrouwen met een maatje meer; de Franse-Amerikaanse Niki de Saint Phalle veroverde de wereld met haar Nana’s, die symbool staan voor female power. De impact ervan ervaar je zodra je de grote zaal van Beelden aan Zee betreedt en alle indrukwekkende variaties ziet. Maar er is meer … Zo bewonder je er een schilderij van kapotgeschoten verfbusjes uit het begin van haar carrière. Verderop geven tekeningen met liefdevolle teksten en reisverslagen een intiem inkijkje in het vroegere leven van de kunstenares. De diversiteit van alle materialen en werken maakt de tentoonstelling extra bijzonder. De éne keer hangt er een zelfportret van mozaïek, de andere keer aanschouw je een bijzondere creatie die tot in detail bestaat uit kippengaas en wol. De verbitterde bruid van gips – een verwijzing naar vrouwen die zich opgesloten voelden in hun huwelijk – is een goed voorbeeld van de zeker voor die tijd vooruitstrevende kunst gecombineerd met sociale kritiek. Sla vooral de intrigerende en inspirerende film niet over, zo kom je meer te weten over de moeilijke jeugd van de kunstenares. Onder meer over het feit dat ze een eigen park heeft en over de diepere betekenissen achter haar 'vrolijke' werken. De les van dit bezoek: ga je eigen dromen achterna en laat je door niemand tegenhouden.
T/m 1 maart 2020, Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Beeldenaanzee.nl

Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan