Menu

Wandeling: Mastbos

14 km door Mastbos en centrum Breda

Brabantse gezelligheid rondom de Grote Markt? Of een frisse neus halen in het bos? Je hoeft niet te kiezen, deze wandeling van 14 km biedt allebei.

Brabantse gezelligheid rondom de Grote Markt? Of een frisse neus halen in het bos? Je hoeft niet te kiezen, deze wandeling van 14 km biedt allebei.

Vanaf het station loop je via het kasteel van Breda, wat nu de Nederlandse Defensie Academie is, langs de haven. Onthoud deze plek voor op de terugweg, want hier bevinden zich gezellige cafés en een heuse biertuin aan het water van de Nieuwe Mark. Via het rijksmonument de Hirdesbrug steek je stadsrivier de Mark over en vervolg je je tocht naar het Mastbos.

Via het rijksmonument de Hirdesbrug steek je stadsrivier de Mark over
Het hout uit het bos werd onder andere gebruikt voor de Spaanse vloot en scheepsmasten

Het meer dan vijfhonderd jaar oude Mastbos is het oudste aangeplante bos in Nederland. In oude tijden werd het bos beheerd door koning Willem III van Oranje. Het hout uit het bos werd onder andere gebruikt voor de Spaanse vloot en scheepsmasten. Dat verklaart meteen de naam Mastbos! Het bos werd toen al drukbezocht door mensen uit alle lagen van de bevolking. Welgestelden kwamen met de paardentram, die het Mastbos verbond met het Ginneken. Tot 1899 was het bos in het bezit van het Koninklijk Huis. Tegenwoordig wordt het beheerd door Staatsbosbeheer.

Voordat je het Mastbos verlaat, passeer je het sprookjesachtige kasteel van Bouvigne, ooit in bezit van de prinsen van Oranje. Tegenwoordig huist hier het waterschap van Breda, maar de Franse, Engelse en Duitse tuinen zijn op doordeweekse dagen gratis te bezoeken.

Na de frisse boslucht is het tijd voor Brabantse gezelligheid. Via het Ginneken loop je terug naar het oude centrum van Breda. Aan het Kloosterplein vind je het Chassé Theater met het opvallende golvende dak uit 1995, dat in de avond spectaculair verlicht wordt.

In de kleine straatjes rondom de Grote Markt vind je een keur aan restaurants en cafés om je onder te dompelen in de Brabantse gastvrijheid. Of plof neer op een van de gezellige terrassen aan de eerdergenoemde haven, met biercafés in overvloed.

Iets buiten het oude centrum eet je klassiekers met een moderne twist bij café-restaurant Charelli. Met een ruime keuze aan wijnen en een trendy maar sfeervol interieur.

In de kleine straatjes rondom de Grote Markt vind je een keur aan restaurants en cafés om je onder te dompelen in de Brabantse gastvrijheid
LaPeet

Geschreven door: LaPeet

Fotografe en blogger LaPeet reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Op Tripstermagazine.com deelt ze haar reisverhalen en en laat ze je talloze exotische bestemmingen en spannende steden zien.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan