Menu

Stedelijk Museum Breda

Een nieuwe aanwinst in de stad

De Brabantse Nassaustad kreeg in 2017 een gloednieuw museum: Stedelijk Museum Breda. Barts Boekje bracht er een bezoek aan, en ontdekte Bredaas erfgoed én moderne kunst in een beeldschoon gebouw.

De Brabantse Nassaustad kreeg in 2017 een gloednieuw museum: Stedelijk Museum Breda. Barts Boekje bracht er een bezoek aan, en ontdekte Bredaas erfgoed én moderne kunst in een beeldschoon gebouw.

Als je aan een Stedelijk Museum denkt, denk je in eerste instantie waarschijnlijk direct aan Amsterdam. Maar wist je dat Breda ook een Stedelijk Museum heeft? Nee? Zelfs ik, als rasechte Bredanaar had eerst geen idee. Ik kende het museum alleen als het Museum of the Image (MOTI), maar vanaf juni 2017 biedt het voormalige Oudemannenhuis onderdak aan het Bredase Stedelijk Museum. Toen in juni 2017 het Breda’s Museum zich bij MOTI voegde, leek de naam Stedelijk Museum toepasselijker en is deze doorgevoerd.


 

Het pand werd verduurzaamd en gemoderniseerd tot een ruim en licht stadsmuseum

In een half jaar tijd ging het pand van binnen behoorlijk op de schop: het werd volledig verduurzaamd en gemoderniseerd tot een ruim en licht stadsmuseum waar tegenwoordig plaats is voor Bredaas erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur. Het resultaat mag er zijn! Al bloedt mijn hart – eerlijk is eerlijk – wel een beetje: MOTI, wat stond voor Museum Of The Image, was één van mijn favoriete musea van het land. Het stond volledig in het teken van (de tegenwoordige en vroegere) visuele cultuur. Maar niet getreurd, want grote kans dat Stedelijk Museum Breda één van de zes ruimtes die het pand telt in de toekomst helemaal laat inrichten door de vroegere MOTI-crew.

Tot die tijd kun je, terwijl je door het beeldschone gebouw struint, onder meer over de geschiedenis van Breda leren aan de hand van de tentoongestelde kunst. Wist je bijvoorbeeld dat de Koninklijke familie vroeger in Breda woonde?

Bij een museum hoort natuurlijk ook een museumcafé. Bij het strakke doch gezellige Café Lanzas, kan iedereen binnenlopen voor een koffie, een broodje of een stuk overheerlijke taart. Natuurlijk ga ook jij voor een krant of een tijdschrift bij jouw smakelijke bestelling. De kleine museumwinkel is onderdeel van Café Lanzas: je vindt er een beknopte selectie hebbedingen die aansluit op de huidige tentoonstellingen, zoals dat heurt.

Over 'zoals dat heurt' gesproken: Stedelijk Museum Breda organiseert regelmatig interessante en leuke activiteiten voor hun jongere bezoekers. Op hun website vind je de agenda van alle speciale kinderevenementen die het museum organiseert.

Er zijn ook interessante en leuke activiteiten voor het kroost

Mocht je na je museumbezoek nog tijd over hebben, blijf dan lekker in de Boschstraat hangen, de meest 'stadse' en gezellige straat van Breda. Het begin van de straat (vanaf het centrum gezien) is een must-go speldenprik in de stad: vanwege het museum, maar bijvoorbeeld ook vanwege de keurige wijnbar Dames Pellens pal naast het museum. En vanwege het meest geliefde biercafé van Breda: De Beijerd (altijd feest!), KoffieTenTje aan de overkant en de hipste van het stel: KAMU, een café waar zowel de innerlijke mens als zijn racefiets verzorgd worden.

stedelijkmuseumbreda.nl

Blijf lekker hangen in de Boschstraat, de meest ‘stadse’ straat van Breda
Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

Locatie & route

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
Breda
https://stedelijkmuseumbreda.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan