Menu

Wandeling Veluwezoom

Klimmen en dalen door afwisselend heidelandschap

Geen ander gebied in Nederland, met uitzondering van Limburg, telt zoveel hoogteverschillen als dit gedeelte van de Veluwe tussen Dieren en Velp. Gedurende deze 15 kilometer lange route vullen de heuvels zich wisselend met geurende bossen, uitgesleten beken en velden vol met heide, die in het juiste seizoen transformeert tot een zee van paarse bloemen. Hoe dan ook, de wandeling over de Veluwezoom is een pareltje in elk jaargetijde.

Geen ander gebied in Nederland, met uitzondering van Limburg, telt zoveel hoogteverschillen als dit gedeelte van de Veluwe tussen Dieren en Velp. Gedurende deze 15 kilometer lange route vullen de heuvels zich wisselend met geurende bossen, uitgesleten beken en velden vol met heide, die in het juiste seizoen transformeert tot een zee van paarse bloemen. Hoe dan ook, de wandeling over de Veluwezoom is een pareltje in elk jaargetijde.

Vanaf station Dieren loopt de route na een klein stuk tussen de huizen vrijwel direct het met naald- en loofbomen gevulde bos in. Kenmerkend voor deze wandeling is de vele natuur. Boven op de Posbank, na 7 kilometer, is pas de eerste mogelijkheid voor een versnapering. Stop daarom eerst in Dieren zelf, bij Oranjerie Petit Café zit je heerlijk tussen het groen van het Carolinapark. De brede glimlach op de gezichten van het personeel, de meesten met een afstand tot de arbeidsmarkt, liet mijn koffie extra lekker smaken.

Kenmerkend voor deze wandeling is de vele natuur
Is het tijd om te paren, dan hoor je de herten van verre burlen

Burlende herten in de bossen bij Dieren

Terug in de bossen bij Dieren volg je regelmatig kaarsrechte lanen met koninklijke namen. Koning Willem III gebruikte deze lanen voor de jacht op de vele edelherten die het gebied telt. Ben je vroeg in de ochtend dan heb je een grote kans de herten te zien. Is het tijd om te paren, dan hoor je ze van verre burlen. Een fenomeen dat in september veel bezoekers trekt. Dat er wilde zwijnen leven in dit gebied merk je overdag alleen door de wroetsporen langs de paden. Dieren die je bij daglicht wel kunt tegenkomen zijn de Schotse hooglanders. Samen met de schaapskudde, die je verderop bij Rheden aantreft, houden deze behaarde runderen de beplanting in bedwang.

Paviljoen de Posbank

Onder je voeten maakt het zachte dekentje van dennennaalden plaats voor zanderige heidepaden. Daarmee komt ook de Posbank, een van de mooiste uitkijkpunten op deze route, in zicht. Fietsers en wandelaars verzamelen hier om uit te puffen na de flinke klim. Neem zelf ook een welverdiende pauze bij Paviljoen de Posbank. Of plof neer op de stenen bank die in 1918 geplaatst is ter ere van de heer Pos. Onder aan het uitzichtpunt vervolgt de route over glooiende paden tussen de heidestruiken. Dit gebied, het Herikhuizerveld, heeft de naam te danken aan de gelijknamige boerderij die in de oorlog werd gebruikt als toevluchtsoord. Els Pelgrom schreef er een boek over.

Plof neer op de stenen bank die in 1918 geplaatst is ter ere van de heer Pos
Het pad loopt door dichtbegroeid bos, direct langs de kabbelende beek

Wandeling inkorten bij Rheden

Ter hoogte van Rheden kun je de route inkorten tot 11 kilometer. Sowieso is het even de moeite waard op dit punt af te wijken van de route voor een bezoek aan het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en de schaapskooi. Vervolg je de route tot aan Velp dan loop je bij knooppunt 15 landgoed Beekhuizen in. Vergeleken met de heide een compleet andere wereld. Het pad loopt door dichtbegroeid bos, direct langs de kabbelende beek. Zo nu en dan steek je over via bruggetjes. Vlakbij, zeker het omlopen waard, vind je Woodz. Deze tot restaurant omgebouwde container heeft een terras met houten banken waar je lekker zacht zit op schapenvellen. Bij de buitenhaard warm je op met een biertje, chai latte of een heerlijke (vegetarische) maaltijd. Of loop de resterende kilometers, ruim 3, door tot aan Velp. Daar is voldoende gelegenheid je energie aan te vullen voordat je de trein terug pakt.

Kirsten Bliekendaal

Geschreven door: Kirsten Bliekendaal

Kirsten Bliekendaal is reisgek, natuurfanaat en foodie pur sang.

"Is er een pad? Dan wijk ik er het liefst van af. Waar ook ter wereld: ik ben altijd op ontdekkingstocht naar goed eten, de lekkerste koffies en mooiste wandelingen door de natuur. Als freelance journalist, reisleider en natuurliefhebber laat ik graag datgene zien wat anderen niet zien. En zie je mij met een hele grote glimlach? Dan hadden ze waarschijnlijk goede appeltaart bij de koffie."

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan