Menu

10 uur in Arnhem

Op avontuur in de Gelderse hoofdstad

In Arnhem kom je op iedere straathoek wel een leuke hotspot tegen én sta je zo midden in het groen. Deze shop- en eetadresjes mag je sowieso niet missen tijdens je dagje Arnhem – zullen we maar een trein later naar huis pakken of boeken we er nog een overnachting bij?

Hotel in Arnhem (vanaf € 65)

In Arnhem kom je op iedere straathoek wel een leuke hotspot tegen én sta je zo midden in het groen. Deze shop- en eetadresjes mag je sowieso niet missen tijdens je dagje Arnhem – zullen we maar een trein later naar huis pakken of boeken we er nog een overnachting bij?

9.00 Ontbijten bij Bos & Heij

Mag ik, om de dag goed te beginnen, opteren voor een ontbijt van yoghurt met fruit en home made granola bij Bos & Heij? Kun je meteen je eerste shoplust bevredigen. Bos & Heij, gerund door twee zussen, begon als winkel. Dat was een succes en dus kwam er, een aantal jaren na de opening, het Bos & Heij Café bij, een gezellige huiskamer zij aan zij met de conceptstore. Er worden producten van niet al te bekende ontwerpers verkocht, net als een selectie hand picked vintage, uitgezocht door de gezusters die vóór Bos & Heij voor de klas stonden. Het geduld dat ze als lerares vast en zeker ontwikkeld hebben, leggen ze overigens ook aan de dag bij Bos & Heij: zelden word je vriendelijker te woord gestaan.
Kerkstraat 36, bosenheij.nl

Een gezellige huiskamer zij aan zij met de conceptstore

10.00 Shoppen bij HUMANOID en HELLO. Urban Jungle & Store

Shoppen kan in Arnhem, met dank aan Artez – dé mode-opleiding van het land, gevestigd in de stad – meer dan goed. Lastig kiezen en dus doen we een gouwe ouwe én een kakelvers adres. Eerst die gouwe ouwe: dat is HUMANOID, een ras-Arnhems label dat al jaren de mooiste laid back kleding en accessoires maakt in onovertroffen kleuren. Vergrijsd is ieder seizoen het codewoord, en comfort, maar dan wel altijd net even anders en met de beste pasvorm. Afijn, ik zei het al: onovertroffen, wat ook geldt voor de heerlijk ruime winkel in hartje Arnhem.

Nieuw is HELLO. Ofwel: HELLO. Urban Jungle & Store. Dat onderschrift verklapt wat je verwachten mag van HELLO.: een keur aan planten. Originele planten, grote planten, kleine planten, boeken over planten en ansichtkaarten met planten. Al is dat zeker niet alles: de 'jungle' van HELLO wordt aangevuld met de fraaie vintage vondsten van eigenaresse Sjarai die een oog heeft voor mooi spul. Dat spul verzamelde ze al ver voordat ze haar winkel begon. Tel daar nog een paar rekken knappe kleren en accessoires (voor aan je lijf en in je huis) van kleine, nagenoeg onbekende merken bij op et voilà: een nieuwe favoriet aan het begin van de Klarestraat is geboren.
HUMANOID, Weverstraat 14, shophumanoid.com
HELLO. Urban Jungle & Store, Klarestraat 1a, facebook.com/hellostorearnhem

 
Van cold brew coffee via ijscappuccino naar affogato

11.30 Koffie en taart bij Brew2Cup en Bakbar

Koffiezaak Brew2Cup lijkt een kleintje maar vergis je niet: loop de trap af en je komt in de ruime kelder met een vintage interieur waarvan de meeste meubels te koop zijn. Er is koffie, van de gewone soort, maar wie drinkt dat nog tegenwoordig? Vandaar dat Brew2Cup ook een reeks speciale koffiegevallen op het menu heeft staan, van cold brew coffee via ijscappuccino naar affogato. Framboos-amandeltaart en een stuk boterkoek is er ook. Houd de website in de gaten voor de miniconcerten die hier af en toe georganiseerd worden!
Kortestraat 28, brew2cup.nl

Voor meer zoete koek is ook de Bakbar een aanrader, wederom aan de happening Klarendalseweg. Dat begon, zoals tegenwoordig wel vaker het geval met jonge horecaondernemers, met de mobiele bakkar genaamd de Bakbar, waarmee het Bakbar team taarten en koekjes op locatie bakt. Een succes, en dus kwam er ook een vaste winkel met proeflokaal. Voor alle thuisbakkers en mensen (zoals ik) die graag mogen doen alsof, enkel om de baksels schaamteloos te mogen keuren. Want dat mag bij de knusse Bakbar. Al zijn er ook workshops te volgen én zijn de DIY-bakpakketten een hit om cadeau te geven.
Klarendalseweg 434, bakbar.nl

De DIY-bakpakketten zijn een hit om cadeau te geven

14.00 (Late) lunch bij Sugar Hill en Rawsome

In de wijk Klarendal – vroeger een probleemwijk, tegenwoordig het Modekwartier en het hipste stuk van Arnhem – staat eetcafé-restaurant Sugar Hill. Aan het eind van de Klarendalseweg, op de hoek, net als je denkt dat er na de Turkse groenteboer, de Albert Heijn en een Surinaams eethuis niks meer komt. Aan reserveringen doet Sugar Hill niet en de zaak zit steevast vol. Op de stoep is een terras met legergroen meubilair. Binnen is de vloer van planken, zijn de tafels van kaal hout en komen de meubels van de uitdragerij. De achterwand wordt in beslag genomen door een bar en een keuken. Een café is het, zonder gelul, en dat was ook precies de bedoeling. Het menu is nooit hetzelfde, behalve de zelfgemaakte hamburger, die staat vast op het menu. De naam? Die komt van de Sugar Hill Gang, een Amerikaans hiphoptrio uit begin jaren tachtig. En aangezien het eetcafé op een heuvel staat, werd dat het.
Klarendalseweg 192, sugarhill.nl

 
Verse sappen, salades en taartjes

Mocht je nu iets sneller willen zijn, en 'gezond' op de planning hebben, duik dan het nieuwe Rawsome binnen. De naam zegt het al: Rawsome werkt vanuit het 'raw food' principe: natuurlijke, onbewerkte voeding die tijdens het bereiden niet hoger verhit wordt dan 42 graden. Hierdoor blijven de vitaminen, enzymen, mineralen en de smaak optimaal behouden. Concreet betekent dat (hele lekkere) verse sappen, salades en taartjes, to stay or to go.
Brouwershaven 7, rawsome.nl

16.00 Shoppen bij De Winkel van Meneer Boymans en Studio Lenneke Wispelwey

Meneer Boymans, dat is de hond van kinderboekenmaakster Yvonne Jagtenberg. Terwijl Yvonne de verhalen voor haar boeken bedenkt en deze illustreert, houdt Meneer Boymans de wacht. Heerlijk origineel winkeltje voor wie iets zoekt voor kleine mensen. Wil je iets voor jezelf, dan is de winkel slash studio van ontwerpster Lenneke Wispelwey niet ver weg. Lenneke ontwerpt beeldschoon, voornamelijk pastelkleurig porselein. Knappe jongen die er niet mee wegloopt. 
De Winkel van Meneer Boymans, Klarestraat 27a, facebook.com/Jagtenberg
Studio Lenneke Wispelwey, Klarendalseweg 442, lennekewispelwey.nl

 

19.00 Dineren bij Stan&Co Arnhem

Vanuit het Arnhem Centraal Station loop je er richting het centrum langs: Stan&Co, het nieuwere en verfijndere zusje van de robuuste en stoere grote, gelijknamige broer in Utrecht. Handig voor de terugweg, weet je meteen waar je wezen moet (en hoe lang het lopen is als je je trein nog moet halen). Vanaf 10.00 uur in de ochtend is het restaurant open. De eindtijd is onbekend waardoor Stan&Co zo'n top-voor-alle-gelegenheden-plek is. Goed voor een kop koffie, de tussen-het-shoppen-door-lunch, een uit de hand gelopen borrel, een gezellig diner, of voor een dansje.

Op de dinerkaart Heel Veel Keus met als specialiteit de gerechten van de Josper-oven (in een grote oven, de Josper, wordt houtskool verwarmd tot 400 °C waardoor gerechten een lekkere smokey smaak krijgen). Ook wordt er veel gebruik gemaakt van de grill. En denk nu niet dat er alleen maar vlees wordt geserveerd. Nee, ook groenten en vis zijn goed vertegenwoordigd en smakelijk. And before I forget: in de zomer is er een top terras om van 's ochtends vroeg tot in de late uurtjes buiten te kunnen zitten.
Willemsplein 46, arnhem.stan-co.nl

Stan&Co is zo'n top-voor-alle-gelegenheden-plek
Barts Boekje

Geschreven door: Barts Boekje

Barts Boekje is de lifestyle- en adressensite van Maartje Diepstraten. Je vindt er allerhande adresjes, van hippe hotspots tot gouwe ouwe, van Vlissingen tot Kaapstad. Zelf woont Maartje in Amsterdam, met man Dirk en mopshond Willem. Ook leuk: Maartje schreef het boek Little escapes. 208 slaaptips en eetadressen in Nederland en Vlaanderen.

Nederlands watermuseum
Hotel in Arnhem (vanaf € 65)

Meer over deze aanbieding

Pak je koffers en maak een citytrip met hotelovernachting. Bij deze aanbieding krijg je treinkaartjes voor de heen- én terugreis + 1 of 2 hotelovernachtingen in Arnhem. Inclusief ontbijt!

Naar de aanbieding

Locatie & route
  1. Bos & Heij
  2. HUMANOID
  3. HELLO. Urban Jungle & Store
  4. Brew2Cup
  5. Bakbar
  6. Sugar Hill
  7. Rawsome
  8. De Winkel van Meneer Boymans
  9. Studio Lenneke Wispelwey
Bekijk ook
Dagje in Haarlem

Haarlem / Shopping

Dagje in Haarlem
Favourites van Mariska Pinxt

Eindhoven / Shopping

Favourites van Mariska Pinxt
10 uur in Arnhem
Hotel in Arnhem (vanaf € 65)

Arnhem / Shopping

10 uur in Arnhem
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan