Menu

4x bijzondere musea in Antwerpen

Van heel oud tot heel nieuw, Antwerpen kent vele kunstzinnige smaken

Antwerpen is de stad van mode en lekker eten, maar je kunt er ook zeker terecht voor kunst en geschiedenis. Deze vier musea brengen alle iets totaal anders op tafel, maar zijn op hun eigen manier allemaal het bezoeken waard.

Antwerpen is de stad van mode en lekker eten, maar je kunt er ook zeker terecht voor kunst en geschiedenis. Deze vier musea brengen alle iets totaal anders op tafel, maar zijn op hun eigen manier allemaal het bezoeken waard.

#1. MAS

Het Museum Aan de Stroom, beter bekend als MAS, is het grootste museum in Antwerpen. De vaste collectie, die maar liefst 500,000 stukken bedraagt, focust op de geschiedenis van de stad en haar rol in de wereld. Op de derde verdieping vinden tijdelijke tentoonstellingen plaats en op de tiende en hoogste verdieping vind je het panoramische dakterras. Dat is  trouwens ook gratis te bezoeken via de traphal. Kijk tijdens de klim ook zeker even naar beneden: hoe meer je stijgt, hoe beter het in het plein verstopte kunstwerk van Luc Tuymans zichtbaar wordt.
Hanzestedenplaats 1, MAS.be

De vaste collectie focust op de geschiedenis van de stad en haar rol in de wereld
Wandel door de kamers van de familie Plantijn terwijl de eeuwenoude houten vloer onder je voeten kraakt

#2. Museum Plantin-Moretus

Voor boekliefhebbers is dit museum een echte parel. Gevestigd in het 16e-eeuwse gebouw van waaruit vroeger de drukkerij Plantijn opereerde stelt het oude boeken, prentencollecties, wereldkaarten en drukwerktuigen tentoon. Daarnaast wandel je er door de kamers van het huis van de familie Plantijn terwijl de eeuwenoude houten vloer onder je voeten kraakt. Vergeet ook zeker geen kijkje te nemen op de mooie binnenplaats.
Vrijdagmarkt 22, MuseumPlantijnMoretus.be

#3. DIVA

DIVA is een Diamantmuseum in Antwerpen, waar naast diamant ook zilver en edelsmeedkunst te bewonderen valt. De audiogids bevat vier uur aan verhalen die de juwelen en andere voorwerpen in hun historische context plaatsen. Voor wie liever leest, de informatiebordjes zijn nu helaas nog een beetje beperkt. 
Suikerrui 17-19, DIVAAntwerp.be

De audiogids bevat vier uur aan verhalen
De permanente tentoonstelling wordt steeds aangevuld met wisselende, tijdelijke exposities

#4. MuHKA

Het MuHKA – of beter: M HKA – is veel meer dan een museum voor hedendaagse kunst. Je kunt er ook terecht voor workshops, lezingen, filmvertoningen of een drankje in het café. Bekijk zeker de agenda vóór je bezoek, want de permanente tentoonstelling wordt steeds aangevuld met wisselende, tijdelijke exposities. 
Leuvenstraat 32, MuHKA.be

WonderfulWanderings

Geschreven door: WonderfulWanderings

Op haar blog WonderfulWanderings helpt Sofie Couwenbergh je zorgeloos je volgende reis te plannen door het delen van gedetailleerde routes en cityguides alsook praktische triptips die maandelijks door meer dan 100.000 mensen gelezen worden. Sofie verscheen reeds op internationale media als Business Insider, won een Belgian Travel Blog Award en spreekt regelmatig op conferenties.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan