Menu

Wandelroute Art Zuid

Openlucht beeldententoonstelling

In Amsterdam Zuid tref je over een lengte van 2,5 kilometer meer dan zestig figuratieve beelden en ruimtelijke installaties. De route voert tot aan de Zuidas. Een vrolijke en verrassende wandeling.

In Amsterdam Zuid tref je over een lengte van 2,5 kilometer meer dan zestig figuratieve beelden en ruimtelijke installaties. De route voert tot aan de Zuidas. Een vrolijke en verrassende wandeling.

De wandelroute begint op het Museumplein

Zo'n vijftig kunstenaars uit binnen- en buitenland geven met hun beelden Amsterdam Zuid deze zomer een eigentijds en surrealistisch uiterlijk. Dit is de zesde editie van deze kunstroute die georganiseerd wordt door stichting Art Zuid, te zien tot 15 september.

De route begint op het museumplein waar een reusachtig beeld van grote roze buizen, in de vijver bij het Rijksmuseum, de aandacht trekt. Een kleurexplosie!

De beelden zijn niet te missen. Zoals het spannende beeld van Kate Moss in yogahouding (van Marc Quinn). Met de benen wijd en haar voeten in haar nek staat Kate daar pontificaal op de deftige Apollolaan. Verderop staat het felblauwe paviljoen van Jésus Rafel Soto waar je doorheen kunt lopen. Dit kunstwerk nodigt uit om het aan te raken en je te laten overweldigen door de blauwe kleur.

In het plantsoen tussen de Apollolaan en de Minervalaan staat een enorm hoofd van Jaume Plensa. Het beeld brengt verwarring want het damesgezicht is versmald. Het lijkt alsof het perspectief niet klopt. Met de ogen gesloten straalt het tegelijkertijd rust en kalmte uit. Hoe je er ook omheen loopt, het hoofd blijft platgeslagen in het landschap staan.

Met de ogen gesloten straalt het tegelijkertijd rust en kalmte uit
Een vrolijk aangezicht met een beladen tintje

Aan het einde van de Minervalaan staan drie dames van de Surinaamse George Struikelblok. In felgekleurde gewaden, bedrukt met exotisch prints, kun je niet om de reuzen heen. Een vrolijk aangezicht met een beladen tintje; hij spreekt zijn waardering uit over de rol van Afro-Surinaamse vrouwen tijdens de kolonisatie van zijn geboorteland.

De route neemt je mee tot Buitenveldert. Om daar te eindigen met een van de indrukwekkende bewegende skeletten van kinetisch kunstenaar Theo Jansen. De van pvc-buizen gemaakte beesten worden bij elkaar gehouden door tiewraps. Ooit gemaakt voor op het strand om zich door de wind voort te laten bewegen. Nu komen zij tot leven tussen de betonblokken van de Zuidas.

Kijk voor meer informatie op de website van Art Zuid.

LaPeet

Geschreven door: LaPeet

Fotografe en blogger LaPeet reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Op Tripstermagazine.com deelt ze haar reisverhalen en en laat ze je talloze exotische bestemmingen en spannende steden zien.

Locatie & route
  1. Museumplein
  2. Concertgebouw
  3. Apollolaan
  4. Minervalaan
  5. Zuidas
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan