Menu

Thuyskamer

Verborgen hotspot in hartje centrum

Een hidden gem in Amsterdam, dat is Thuyskamer. Zelfs wanneer je dit winkeltje eenmaal hebt ontdekt, is het steeds even checken welk steegje van de Nieuwendijk je ook alweer moet induiken. Oja, de Nieuwe Nieuwstraat! Daar vind je (vintage) woonaccessoires, sieraden en homemade limonade.

Een hidden gem in Amsterdam, dat is Thuyskamer. Zelfs wanneer je dit winkeltje eenmaal hebt ontdekt, is het steeds even checken welk steegje van de Nieuwendijk je ook alweer moet induiken. Oja, de Nieuwe Nieuwstraat! Daar vind je (vintage) woonaccessoires, sieraden en homemade limonade.

Eigenaresse Heleen heeft al jaren één doel: mensen met elkaar verbinden. Vroeger deed ze dat door maandelijks een feestmaal op tafel te toveren in haar eigen huiskamerrestaurant. Koken vond ze leuk, maar mensen zien genieten gaf haar een nog beter gevoel. Ook maakte ze sieraden en gaf ze oude spullen een nieuw leven. Maar Heleen wilde meer; een stukje stad waar ze iets voor de buurt kon betekenen. Ze was bezig met een pandje in Oost, toen er ineens iets vrijkwam in haar eigen straatje in hartje Amsterdam. Een plek waar niet veel later Thuyskamer op het raam stond.

Het is bovenal een plekje voor de buurt

Eenmaal binnen sta je in een superknus winkeltje. Loop je het trappetje af naar beneden, dan zie je allerlei producten van ruim 50 lokale ontwerpers: lampen, kandelaars, potjes, lijsten, servies en vintage meubels. Maar ook sieraden liggen hier mooi uitgestald. En stempels waarmee je je eigen ansichtkaart kunt maken. Elke paar maanden worden aan de wand nieuwe werken geëxposeerd. Prints van een grafisch vormgever bijvoorbeeld, die oplichten in het donker. Of een reeks foto’s van jonge talenten. Ook vinden hier zo nu en dan workshops, lezingen en optredens plaats. Meestal op zondagmiddag, onder het genot van huisgemaakte hapjes en drankjes.

 
De lekkerste limonade en originele cadeautjes

Loop je het trappetje op naar boven, dan wachten je daar nog meer leuke producten op. En een kast vol flesjes met homemade limonadesiroop, bijvoorbeeld. Vooral in de zomermaanden stap ik hier geregeld even binnen voor een versgevulde fles. Uiteraard ook gemaakt door Heleen, van het seizoensfruit van het moment. Veel mensen komen steeds weer terug voor de gember-peper variant, maar zelf grijp ik het liefste naar kiwi-limoen. Kinderen lopen hier trouwens ook de deur plat voor hond Max. Een echte knuffelbeer die een oogje in het zeil houdt. Kortom, Thuyskamer is hoe dan ook een bezoekje waard!

Let op: Thuyskamer is nét verhuisd naar een andere mooie locatie in de Jordaan: Eerste Boomdwarsstraat 10.

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route

Thuyskamer
Nieuwe Nieuwstraat 26
1012 NH Amsterdam
http://www.thuyskamer.nl

Bekijk ook

10 uur in Delft

Delft / Shopping

10 uur in Delft

60x korting voor jouw stedentrip Voordelig citytrippen met exclusieve nsfavourites-aanbiedingen
60x korting voor jouw stedentrip
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland

Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland

De nieuwste #nsfavourites in je mailbox?

Meld je aan