US flag English version
Menu

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Een geheime kerk vol verrassingen

Op een zolder in hartje Amsterdam zit een prachtige kerk verstopt. Gebouwd in de zeventiende eeuw, toen openbare katholieke vieringen verboden waren. Na het Rijksmuseum is dit het oudste museum van de stad, én een heel bijzondere.

Op een zolder in hartje Amsterdam zit een prachtige kerk verstopt. Gebouwd in de zeventiende eeuw, toen openbare katholieke vieringen verboden waren. Na het Rijksmuseum is dit het oudste museum van de stad, én een heel bijzondere.

In 1578 namen de protestanten de macht over in Amsterdam. De katholieken die nog in de stad woonden konden daardoor niet meer in hun officiële kerken terecht. Katholieke vieringen waren zelfs verboden. De welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668) bedacht een oplossing. Hij kocht een grachtenhuis op de Oudezijds Voorburgwal, inclusief de twee woningen erachter. De bovenste verdiepingen van de drie panden verbond hij met elkaar, om daar een 'zolderkerk' te bouwen. Op de onderliggende etages woonde hij zelf, met zijn gezin.

De katholieken konden niet meer in hun kerken terecht
Hang vooral een audiokastje om je nek, want dan krijg je veel leuke details te horen

Het eeuwenoude grachtenpand en de kerk zijn bijzonder goed bewaard gebleven en vormen nu Ons’ Lieve Heer op Solder, een museum vol verrassingen. Bij binnenkomst loop je eerst de trap af, want je moet onder de grond door om bij het grachtenhuis en uiteindelijk de zolder te komen. Hang vooral een audiokastje om je nek, want dan krijg je veel leuke details te horen. Over het leven in de verschillende kamers bijvoorbeeld, die je op de onderste verdiepingen ontdekt. Zoals de woonkamer met uitzicht op het water, en de keuken die vol hangt met oud-Hollandse tegeltjes.

Elk klein trappetje dat je opgaat, brengt je dichter bij de kerk. Want daar kom je natuurlijk voor. Op een van de laatste treden kijk je al voorzichtig (want smalle treedjes) naar rechts en voel je zeker weten een ‘wow’-momentje opkomen. Dat had ik tenminste wel, want het is een van de meest bijzondere katholieke kerken die ik ooit heb gezien. Omdat het een geheime kerk op zolder is misschien, maar ook door de kleuren en schilderijen. Kijk je door de raampjes naar buiten, dan zie je de Amsterdamse daken en het leven anno nu. Een mooi contrast. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is wat mij betreft een absolute aanrader tijdens je dagje Amsterdam! Lees hier nog meer bijzondere musea in Amsterdam!

Het is een van de meest bijzondere kerken die ik ooit heb gezien
Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route

Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38
Amsterdam
https://www.opsolder.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan