US flag English version
Menu

Moco museum

Kunst die je nergens anders ziet

Moco museum is nog helemaal niet lang open, en staat nu al bekend om zijn inspirerende en hedendaagse kunst. Van de Rock stars of Art, zoals Banksy en Dalí. Bij Moco ontdek je werken die je niet snel ergens anders zult tegenkomen.

Moco museum is nog helemaal niet lang open, en staat nu al bekend om zijn inspirerende en hedendaagse kunst. Van de Rock stars of Art, zoals Banksy en Dalí. Bij Moco ontdek je werken die je niet snel ergens anders zult tegenkomen.

Het Moco museum vind je op het Museumplein, in Villa Alsberg. Een herenhuis dat in 1904 werd ontworpen door Eduard Cuypers (de neef van Pierre Cuypers, verantwoordelijk voor het Rijksmuseum). Voor de villa zwieren rode harten heen en weer op de wind. Een detail dat verwijst naar mijn favoriete werk van Banksy: The Girl with a Balloon. Eenmaal binnen zie je haar meteen aan de wand prijken. Maar ook het interieur van het herenhuis is een lust voor het oog. Het pand is geheel in oude staat hersteld.

Rode harten buiten verwijzen naar de kunst binnen

In de authentieke kamers zie je de meest uiteenlopende werken van Banksy. Niet alleen op canvas aan de wand, maar ook straatwerk op een uitgehakt stuk muur. Beneden wacht je de grootste verrassing. Loop je door het gordijn verder, dan staat daar een heuse bus in de spotlights. Volledig onder handen genomen door Banksy. Ook draait er een film, waarin mensen op jacht zijn naar de persoon achter deze kunstwerken. Want dat maakt het zo mysterieus: niemand heeft hem ooit gezien. Maar ook Dalí heeft hier een plek bemachtigd, met de tentoonstelling Genius. Moco gelooft dat kunst de wereld verandert. Hierin was Dalí een rolmodel. Ooit zei hij: ‘I don’t do drugs, I am drugs’. Iets dat je beslist terugziet in zijn werk.

 
Dankzij de wisselende collectie raak je nooit uitgekeken

Het Moco museum is een particulier initiatief van Lionel en Kim Logchies. Ze hadden reeds een galerie in de Spiegelstraat, en speelden al een tijdje met dit idee in hun hoofd. In een jaar tijd hebben ze Moco gerealiseerd, met kunstwerken gericht op een wat jonger publiek. Want juist hén willen ze ook graag aanspreken. Het voordeel van een particulier museum is dat de collectie snel kan wisselen. En dat gebeurt dan ook. Al zal je hun paradepaardje Banksy hier altijd terugvinden. Bij Moco raak je nooit uitgekeken.

Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route

Moco museum
Honthorststraat 20
1071 DE Amsterdam
https://www.mocomuseum.com/

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan