US flag English version
Menu

Huis Marseille

Ontdek het oudste fotografiemuseum van Amsterdam

Ben je ook zo’n groot liefhebber van fotografie? Ga dan eens naar binnen bij Huis Marseille, het oudste fotografiemuseum van Amsterdam. Zowel het pand aan de Keizersgracht als ook de wisselende tentoonstellingen zijn verrassend en indrukwekkend.

Ben je ook zo’n groot liefhebber van fotografie? Ga dan eens naar binnen bij Huis Marseille, het oudste fotografiemuseum van Amsterdam. Zowel het pand aan de Keizersgracht als ook de wisselende tentoonstellingen zijn verrassend en indrukwekkend.

Voordat we het over de foto’s gaan hebben, eerst even een klein stukje geschiedenis. Huis Marseille is vernoemd naar de gevelsteen die de Franse koopman Isaac Focquier liet maken toen hij dit pand liet bouwen, in 1665. Waar anderen kozen voor familiewapens of een tekening van een ambacht, koos Isaac voor de plattegrond van Marseille. Waarom? Omdat het schip dat hij daar destijds liet bevrachten en hem ook naar Amsterdam bracht, een gefortuneerd man van hem had gemaakt. Die gevelsteen is er nog steeds. En ook de oorspronkelijke indeling van het huis is na ruim 350 jaar nog grotendeels hetzelfde, met een voorhuis, achterhuis, binnenplaats en tuin. In 2013 breidde het museum zich uit met het buurpand, waardoor er nóg meer te zien is.

Huis Marseille is vernoemd naar de gevelsteen, die stamt uit 1665
Fotograaf Koos Breukel maakte een ontroerende reeks portretten van zijn zoon Casper

Momenteel zijn er twee tentoonstellingen te zien. Een daarvan ontroerde me: Zoon. Met portretten van Casper, een jongen met een prachtig indringende blik, die vanaf zijn geboorte tot aan zijn achttiende is gefotografeerd door zijn vader. En laat zijn vader nu net de wereldberoemde Nederlandse portretfotograaf Koos Breukel zijn. Dat levert een intiem kijkje op in hun relatie, ook omdat schrijver, dichter en journalist Joris van Casteren teksten bij de tentoonstelling maakte. Je ziet Casper in verschillende fases van zijn leven, terwijl je tegelijkertijd getuige bent van de ontwikkeling van zijn vader als fotograaf. Heel bijzonder! 

Het museum hangt dus vol mooie fotografie om te bewonderen, maar het pand zelf is ook zeker de moeite waard. Kijk dus af en toe ook vooral even om je heen en door het raam, voor het fijne uitzicht op de gracht en de tuin. Smalle trappetjes leiden je door het hele pand, van boven tot helemaal beneden waar je even lekker kunt zitten om naar een video te kijken. En vergeet vooral niet de prachtige binnentuin in te gaan, want achterin staat een tuinhuis waar nog een paar indrukwekkende foto’s hangen. Een ding is zeker, bij Huis Marseille kijk je je ogen uit.

Vergeet vooral de prachtige binnentuin mét tuinhuis niet
Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route

Huis Marseille
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam
http://www.huismarseille.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan