US flag English version
Menu

De favourites van Marieke Schatteleijn

De leukste groene oases van de hoofdstad

Ze had zelf nooit gedacht dat ze er tien jaar zou blijven wonen, maar Marieke Schatteleijn, boswachter bij Staatsbosbeheer en mede- presentatrice van het tv-programma Binnenstebuiten (KRO-NCRV) geeft toe: Amsterdam is óók een heerlijke stad als je van groen houdt of af en toe behoefte hebt aan stilte. Ze deelt haar favoriete - min of meer groene - adressen.

Ze had zelf nooit gedacht dat ze er tien jaar zou blijven wonen, maar Marieke Schatteleijn, boswachter bij Staatsbosbeheer en mede- presentatrice van het tv-programma Binnenstebuiten (KRO-NCRV) geeft toe: Amsterdam is óók een heerlijke stad als je van groen houdt of af en toe behoefte hebt aan stilte. Ze deelt haar favoriete - min of meer groene - adressen.

#1. Terrasmus

Deze plek was jarenlang mijn thuis: het Erasmuspark met dit gezellige en gemoedelijke tentje, Terrasmus, open van het voorjaar tot het najaar. Ik woonde er tegenover. Ik kwam in Amsterdam, stond in die warme stinkende stad en dacht even: dit overleef ik niet. Maar die dikke platanen tegenover me… De bonte specht en de boomklever: ze zijn hier óók, middenin de stad. Een groene oase met een terras waarop je zalig kan hangen en genieten. De kaart is eenvoudig en goed, met lekkere soepen en salades. En ze organiseren de leukste dingen: optredens, proeverijen, activiteiten voor kinderen ... echt van alles. 
Erasmuspark 1, terrasmus.nl

Een groene oase met een terras waarop je zalig kan hangen en genieten
Er kan op een balkon veel meer dan je denkt!

#2. De Balkonie

Vóór ik in Amsterdam kwam wonen had ik een tuin, hier een balkon van 90 cm bij 6 meter. Het voordeel van een balkon is dat ik minder tijd kwijt ben aan tuinieren en dus eindelijk een boek kan lezen, haha! Bij De Balkonie vind je geweldige oplossingen voor beperkte buitenruimtes, zoals klimcourgettes langs een bamboeconstructie. Maar ook de mooiste hangpotten, insectenhotels, noem maar op. Er kan op een balkon veel meer dan je denkt: ga maar kijken. Ik ga er ontzettend graag langs, ook als ik niks nodig heb. Gewoon: snuffelen, ideeën opdoen, genieten.
Jan Evertsenstraat 90 (er is ook De Balkonie Oost, Javastraat 115), debalkonie.nl

#3. Wildernis

Mijn winkel voor binnenplanten, zo’n leuk adres is dit! Om net zo goed alleen even rond te kijken en een kop koffie te drinken, want dat kan hier ook. Ik droom van een urban jungle in huis. Ik houd van kamerplanten, de kamerlinde is mijn favoriet. En hangvarens, varkensoren, vingerplanten … maar ook kruiden. Bij Wildernis ontdek ik nieuwe soorten, maak ik een praatje over plantjes. Of over de buurt. Dat is het leuke aan Amsterdam: iedere buurt is als een dorpje in de stad.
Bilderdijkstraat 165F, Wildernisamsterdam.nl

Ik droom van een urban jungle in huis
Toen ik een kind kreeg, bleek ik shoppen opeens wél leuk te vinden

#4. JunJun en Old West

Ik kan niet kiezen: het zijn allebei favorieten voor tweedehands kinderkleding en speelgoed. JunJun is lekker volgestouwd en veel, Old West is wat hipper. Ik hou niet van shoppen, maar toen ik een kind kreeg bleek ik kopen opeens wél leuk te vinden. Ik let er graag op dat iets biologisch, duurzaam en eerlijk geproduceerd is. Zulke merken vind je hier ook: Imps & Elfs of Joha bijvoorbeeld. Hergebruik spaart het milieu. En écht: het maakt verschil als we daarop letten in ons dagelijks leven.
JunJun, De Clercqstraat 97, junjun.nl
Old West, De Clercqstraat 63, oldwestamsterdam.nl  

#5. Koffie en de Koeck

Ik ga graag met mijn zoontje naar Het Woeste Westen in het Westerpark, waar kinderen heerlijk vrij kunnen spelen. En dan daarna langs Koffie en de Koeck voor een broodje of iets anders lekkers. De eigenaresse (Maartje, links op de foto - red.) maakt alles zelf, het menu is veganistisch. Goed voor mij, want ik eet geen vlees. Hier word je verrast met een originele lunch. Favoriet is de maiswafel met tofu en we sluiten natuurlijk af met een stuk citroentaart. Heer-lijk!
Haarlemmerweg 175, koffieendekoeck.nl

Het menu is veganistisch en de eigenaresse maakt alles zelf
Mooie en leuke kleding met oog voor mens én natuur

#6. Nukuhiva

Mijn kleren koop ik bij Nukuhiva. Ik ben niet het type dat winkel na winkel afstruint. Hier vind ik wat ik zoek: mooi en leuk én op een doordachte manier geproduceerd. Met oog voor mens én natuur – het is de winkel van Floortje Dessing, wist je dat? Ik koop er spijkerbroeken van Kuyichi, maar ik houd ook erg van een mooi wollen vest of een jurkje. Van het Nederlandse merk Alchemist en het Duitse Armed Angels bijvoorbeeld. Weer eens wat anders dan mijn groene boswachterspak!
Let op: Nukuhiva bestaat niet meer in Amsterdam. In Utrecht nog wel: Zadelstraat 36​, Utrecht, Nukuhiva.nl

Locatie & route
  1. Terrasmus
  2. De Balkonie West
  3. Wildernis
  4. Junjun
  5. Old West
  6. Koffie en de Koeck
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan