Menu

10 uur in Amsterdam

Een dagje struinen, shoppen en eten in de hoofdstad

In Amsterdam is zo veel te doen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en in een stroom richting de grootste publiekstrekkers belandt. Op het ultieme dagje Amsterdam gaan we die uit de weg, want we slaan vanaf het Centraal Station rechtsaf richting de Haarlemmerbuurt, naar een selectie van mijn favoriete hotspots.

In Amsterdam is zo veel te doen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en in een stroom richting de grootste publiekstrekkers belandt. Op het ultieme dagje Amsterdam gaan we die uit de weg, want we slaan vanaf het Centraal Station rechtsaf richting de Haarlemmerbuurt, naar een selectie van mijn favoriete hotspots.

10.00 Energieboost bij Vinnies

Voordat je de stad induikt, kun je misschien een snelle energieboost gebruiken. Met vijf minuten wandelen vanaf Amsterdam Centraal ben je bij Vinnies voor een goede kop koffie of een verse juice. En heb je ook een beetje trek, dan staat de kaart vol met havermout, eieren, huisgemaakte brioche en de lekkerste taartjes. Grote kans dat je je hier direct thuisvoelt. Ben je op slag verliefd op dat ene stoeltje? Goed nieuws, want ook die is gewoon te koop.
Haarlemmerstraat 46HS,
Scheldestraat 45BG, Vinnieshomepage.com

11.00 Shoppen bij Sukha

32 pandjes verderop in de Haarlemmerstraat zit Sukha. Wat mij betreft een van de mooiste winkels van heel Amsterdam. Het begint al met het gedicht op het raam, en de geweldige etalage. Binnen is de ruimte heel licht en ruim, met allemaal verschillende producten. Van handgebreide, wollen plaids uit Nepal tot houten kommen voor in de keuken. Maar ook is het hier een kleding-, schoenen- en sieradenwalhalla. En laten we de vrolijke Nepalese feestvlaggetjes niet vergeten. Hier wil je voorlopig niet meer weg.
Haarlemmerstraat 110, sukha.nl

11.30 Miniwarenhuis Six and Sons

Dit miniwarenhuis vind je iets verder, op de Haarlemmerdijk. Echt iets voor mannen en stoere vrouwen. Bij binnenkomst hangt de wand vol met reistassen in verschillende maten. Loop je het trappetje af naar beneden, dan word je overmand door hebberigheid. Er is van alles te zien, zoals bladerboeken, keukenmesjes, marmeren planken en een Earl Grey Tea Wodka-kit. En een heleboel musthaves voor op je bureau. Boven vind je vooral items voor je lijf, van sokken en schoenen tot truien en t-shirts.
Haarlemmerdijk 31, sixandsons.com

12.30 Aftershoplunch bij Louis

Van al dat winkelen krijg je een knorrende maag. Gelukkig zit op de hoek van het Singel en de Korte Korsjespoortsteeg Bar Louis; dé plek voor lunch en borrel. Hun beroemde broodje sukade is echt een aanrader, net als die met hummus en gegrilde groenten. Door de hoge ramen heb je ondertussen een mooi uitzicht op de gracht. Na twee jaar ben ik nog steeds verliefd op hun zeegroen-blauwe bar, die bij binnenkomst meteen in het oog springt. Net als kat Louis trouwens; vaste gast en allemansvriend.
Singel 43, louis-amsterdam.nl

14.30 Tassenmuseum Hendrikje

Tijd voor een stukje wandelen en cultuur. Op de Herengracht zit het grootste tassenmuseum ter wereld, waar maar liefst 5000 tassen liggen te pronken. Sommigen zijn al 400 jaar oud. Maar er staan ook moderne exemplaren van bekende merken tussen. In het Tassenmuseum is altijd een leuke tentoonstelling te zien in een bepaald thema, zoals de mannentas of bij de tas horende accessoires.
Herengracht 573, tassenmuseum.nl

17.00 Kunst scoren bij Yellowkorner

Heb je de culturele smaak te pakken? Dan vind je fotografiewinkel Yellowkorner vast ook wel wat. Hier koop je foto's van jonge talenten en bekende fotografen. Omdat deze in een hogere oplage worden verkocht, zijn ze stukken beter betaalbaar. En toch heb je kunst in handen. Alle foto’s zijn namelijk genummerd en hebben een certificaat van echtheid. De collectie wordt wekelijks aangevuld met nieuwe werken, het aanbod is dus altijd weer een verrassing.
Singel 282, yellowkorner.com

18.30 Perfecte afsluiter bij bistrot Bleu

Van de Prinsenstraat, met alle kleine winkeltjes, word ik sowieso altijd blij. Maar dit jaar is het nóg leuker geworden, want Bleu is hier de nieuwste aanwinst. Een Frans restaurant met speelse indeling. En die heeft de kaart trouwens ook. Met een do-it-yourself steak tartare, waarbij je de tartaar, eidooier, uitjes, kappertjes en augurk zelf door elkaar mag prakken. Net als bij de chocoladecrumble. Bij Bleu sluit je je dagje Amsterdam geheel in stijl af.
Prinsenstraat 10HS, restaurantbleu.amsterdam

Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

Locatie & route
  1. Vinnies
  2. Sukha
  3. Six and Sons
  4. Louis
  5. Tassenmuseum Hendrikje
  6. Yellowkorner
  7. Bleu
Bekijk ook
5x cadeaushoppen in Antwerpen

Antwerpen / Shopping

5x cadeaushoppen in Antwerpen
De favourites van Femke van der Wilk

Amersfoort / Shopping

De favourites van Femke van der Wilk
De favourites van Elsbeth Grievink

Rotterdam / Shopping

De favourites van Elsbeth Grievink
Rain Couture

Amsterdam / Shopping

Rain Couture
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan