US flag English version
Menu

5x bijzondere musea in Amsterdam

De kleine, onontdekte parels van de hoofdstad

Het Rijks-, Van Gogh en Tropenmuseum kennen we allemaal, maar Amsterdam heeft meer fantastische musea. Deze ‘onbekende’ parels wil je als cultuurliefhebber niet missen.

Het Rijks-, Van Gogh en Tropenmuseum kennen we allemaal, maar Amsterdam heeft meer fantastische musea. Deze ‘onbekende’ parels wil je als cultuurliefhebber niet missen.

#1. Fashion for Good

In hartje Amsterdam ligt het verrassende modemuseum Fashion for Good. Bij binnenkomst krijg je direct een warm welkom van de vriendelijke medewerkers, die je alles vertellen over hoe duurzaamheid centraal staat binnen hun collectie. Beneden word je met behulp van illustraties meegenomen in de reis die een T-shirt aflegt voordat het in jouw kast terechtkomt. Bijzonder: in deze ruimte voel je katoen voor- én nadat het met de hand is schoongemaakt, een wereld van verschil. De interessante weetjes die op de muren staan, dragen eraan bij dat dit bezoek je blijft fascineren en je milieubewuster maakt. Wist je bijvoorbeeld dat het 2.700 liter water kost om één katoenen T-shirt te produceren? En dat arbeiders per exemplaar slechts 0,6% van de opbrengst krijgen? Op de eerste verdieping zie je Hongkongse kledingontwerpen van restafval. Ook ontdek je er vernieuwende innovaties, van een afbreekbare tas tot katoen van bananen. Wat daar te zien is, wisselt eens in de drie maanden. In de bijbehorende conceptstore scoor je mode die verbonden is aan thema’s als afval. Heb je na dit bezoek de (groene) smaak te pakken? Ga dan vooral naar de bijbehorende events, ruil je items tijdens de kledingruil van Fashion for Good en download de app Good On You.
Rokin 102, Fashionforgood.com

Wist je dat het 2.700 liter water kost om één katoenen T-shirt te produceren?
Elke keer ben je weer nieuwsgierig wat je in de volgende ruimte gaat zien

#2. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Midden op de Wallen ligt een van de oudste en mooiste musea van de stad: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Terwijl je via de historische trappen in alle rust door de smalle gangen van het zeventiende-eeuwse grachtenpand loopt, kom je terecht in het woonhuis van de voormalige eigenaar Jan Hartman en zijn gezin. Ondertussen luister je via de audiotour naar de verhalen achter de vertrekken. Een biechtstoel, bedstee, een oude keuken, een speciale dubbeldeur, tegels met spelende kinderen en dieren; elke keer ben je weer nieuwsgierig wat je in de volgende ruimte gaat zien. Met als hoogtepunt de prachtige kerk op zolder! Hartman kocht destijds twee woningen en betrok de bovenste verdiepingen hierbij. Zo hadden de rooms-katholieken vanaf 1661 een plek om in het geheim te bidden. Omdat het grotendeels nog intact is en heel sfeervol ‒ bijna magisch ‒ verlicht, blijf je ernaar kijken. In het café bij het entreegebouw kom je bij van alle indrukken met overheerlijke appeltaart.
Oudezijds Voorburgwal 38, Opsolder.nl

#3. Electric Ladyland

In Electric Ladyland – het museum van de fluorescerende kunst – voel je je voor even een kind in de seventies. Je bewondert er de kleurrijke werken van de Amerikaanse kunstenaar en eigenaar Nick. Luister ondertussen naar hits van muziekicoon Jimi Hendrix, naar een van zijn albums is deze plek vernoemd. Zodra je je schoenen uitdoet, word je onderdeel van de creaties en lijkt het (vooral bij het landschap) alsof je je in een sprookje begeeft. Nick en zijn vrouw, twee enthousiaste hippies, leiden je graag rond en vertellen je alles over de lichtgevende sculpturen en mineralen. Ga hier vooral naartoe voor een beleving waar je vrolijk van wordt!
Tweede Leliedwarsstraat 5, Electric-lady-land.com

Zodra je je schoenen uitdoet, word je onderdeel van de creaties
Dit is je kans om het pantoffeldiertje, kiezelwieren en korstmos tot in de fijnste details te bekijken

#4. Micropia

Voor een leuk en leerzaam uitje ben je bij Micropia ‒ het enige museum ter wereld over microben (bacteriën) ‒ aan het juiste adres. Bij binnenkomst voelt het gelijk alsof je je in een lab begeeft. Alle medewerkers dragen witte doktersjassen, het is er donker, er zijn buisjes met felle kleuren en overal liggen microscopen. Tuur er vooral door want dit is je kans om dieren als het pantoffeldiertje, de witte muggenlarve, kiezelwieren, maar ook korstmos tot in de fijnste details te bekijken. Vooral de blauwalgen (ook bekend als cyanobacteriën), die zorgen voor fotosynthese, zijn een feest voor je ogen. Verderop aanschouw je hoeveel bacteriën er eigenlijk op hedendaagse spullen zitten, zoals je tandenborstel of een sponsje (ja, echt!). Een van de mooiste dingen die je ziet, is de stamboom van het leven; hierbij tonen de lichtgevende takken 1.500 soorten zichtbare en onzichtbare organismen. Toe aan meer interactiviteit? Doe een lichaamsscan en check hoeveel microben jouw lichaam telt of zoen je geliefde bij de Kiss-o-meter. En ga op avontuur in de voedselruimte, durf jij aan de verschillende schimmels te ruiken? Na afloop staan al je zintuigen weer op scherp.
Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, Micropia.nl

#5. Open Space Contemporary Art Museum

Bij het Open Space Contemporary Art Museum komen verschillende culturen samen. Doordat het museum gelegen is in de Bijlmer en dit ook in de kunst, mode en design naar voren komt, krijgt het een extra lading. Zo is er een fotoreeks te zien waarin Marques Malacia, die vroeger in deze wijk woonde, reflecteert op het thema verzet. Een ander opvallend werk is het hart van Bavaria-blikjes – in de volksmond beter bekend als ‘Aggie’ – dat al jaren een geliefd drankje is onder buurtbewoners. Je bewondert er ook veel mode en vrolijke kunst. De muren hangen vol met speelse schilderijen en kleden van ontwerper Bas Kosters. Verderop zie je excentrieke kostuums voor het Nationale Opera & Ballet en glamoureuze zwart-witbeelden van de toonaangevende modefotograaf Marc de Groot. De collectie heeft een fijne afwisseling van esthetiek en symboliek. Zo laat Coca Olakunle met haar kleurrijke foto’s zien dat vluchtelingen in Kenia niet zielig maar krachtig zijn. In deze kleine ruimte wandel je op je gemak langs de creaties en ontdek je vooral hoe mooi diversiteit is. Let op: het museum is op zondagen gesloten. De entree is gratis!
Bijlmerplein 110, Amsterdam, oscam.nl

De collectie heeft een fijne afwisseling van esthetiek en symboliek
Rosa Lee Szarzynski

Geschreven door: Rosa Lee Szarzynski

Rosa Lee Szarzynski is dol op cultuur. Jarenlang vormde haar website Cultypleasure haar lust en haar leven. Een blog vol cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen! Tegenwoordig zet ze haar speurneus op het gebied van culturele activiteiten in voor nsfavourites. Volg Rosa Lee haar account @expojunkie op Instagram voor leuke exclusieve tips. Geen expositie gaat meer aan je voorbij.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan