US flag English version
Menu

8x overheerlijk ontbijt en lunch in Amsterdam

Voor deze Mokumse parels ga je echt even zitten

Hoeveel snelle afhaaltentjes onze hoofdstad ook kent, deze adresjes zijn superfijn om even optimaal (van) te genieten!

Hoeveel snelle afhaaltentjes onze hoofdstad ook kent, deze adresjes zijn superfijn om even optimaal (van) te genieten!

#1. De Drie Graefjes

Hoe je ook opstaat in de ochtend, De Drie Graefjes biedt waar jij naar snakt. American pancakes, smakelijk belegde bagels, zes soorten club sandwiches, burgers en eiergerechten: deze lunchroom heeft voor ieder wat wils. Tel daar nog bij op dat De Drie Graefjes de place-to-be is voor een goed stuk Amerikaanse taart (maar dan bedoelen we écht een gróót stuk) en eigenlijk staat je bezoek al vast. Als we een tip mogen geven: sla de Hummingbird cake niet over, hoe vol je ook zit! You’re welcome!

Rokin 128, dedriegraefjes.nl

De Drie Graefjes biedt waar jij naar snakt
Deze hotspot voor egglovers mag je niet missen.

#2. Omelegg

Ben je allergisch voor een inspiratieloos gebakken omelet? Blijf dan even hangen. Al je boze dromen over ingrediëntcombinaties met ei worden hier werkelijkheid. Kaas en ham zijn zo achterhaald: aan het huiselijke tafeltje bij Omelegg geniet jij van bijvoorbeeld een omelet runder pastrami, avocado, tomaat, mosterd en boerenkaas. Ja, allemaal verenigd op één bord! Verrassend en soms best een tikkie gewaagd. Deze hotspot voor egglovers mag je niet missen.

Ferdinand Bolstraat 143, omelegg.com
 

#3. CT Coffee & Coconuts

Koffie en kokosnoten: bijzondere combinatie, hoor ik je denken. Maar vergis je niet, uit deze voormalige bioscoop aan de Ceintuurbaan wil je eigenlijk niet meer weg na een ontbijt- of lunchdate. De authentieke locatie biedt drie verdiepingen aan relaxte zitplekken met, waar je ook zit, een fantastisch ambiance. In het New Yorks ogende interieur worden lekker edgy sapjes gebrouwen, nip je van verse thee en serveren ze homemade coolers. Je buik vul je met onder meer overnight oats, granola, een breakfast burrito en de ‘hot mess breakfast taco’.

Ceintuurbaan 282-284, coffeeandcoconuts.com

Hier wil je eigenlijk niet meer weg na een ontbijt- of lunchdate
Scoor hier je ‘brekkie’ en je gaat de dag in met een brede glimlach

#4. Bakers & Roasters

Nieuw-Zeelandse feel in een Amsterdamse setting. Scoor hier je ‘brekkie’ en je gaat de dag in met een brede glimlach. Deze hippe zaak is het product van een Braziliaan en een ‘Kiwi’ die tijdens een avondje stappen in Hollywood hun dromen met elkaar deelden. Ze besloten er direct een klap op te geven en Bakers&Roasters was geboren. Het resultaat is een lekker hybride kaart met Huevos Rancheros en Brazilian Power Breakfast naast een Vegan Brekkie. Ze zijn niet de goedkoopste, maar daarvoor krijg je wel alles duurzaam, organisch en van lokale komaf.

Kadijksplein 16 en Eerste Jacob van Campenstraat 54, bakersandroasters.com


 

#5. Latei

Dit koffiehuis schreeuwt retro… en retro is goed! Vanaf de Zeedijk is op de ramen al ‘Rock ’n Roll’ te lezen in handlettering. Dat is niets te veel gezegd: Hier dompel je je onder in de sixties en seventies. Bij Latei fix je niet alleen je ontbijt, brunch of lunch: als je een lamp in het interieur te gek vindt dan reken je ook die meteen af. Deze heerlijke plek is namelijk een platenwinkel, vintage shop, place-to-be voor liefhebbers van goede olijfolie en lunchroom in één. Drie dagen in de week kan je hier ook Aziatisch dineren, wat vaak resulteert in fusion gerechten met verrassende twists. Nice!

Zeedijk 143, latei.net
 

Dompel je onder in de sixties en seventies
Vanaf het terras zie je woonboten op het water deinen en trekken fietsers aan je voorbij

#6. De Ysbreeker

Op zoek naar dé authentiek Amsterdamse locatie? De Ysbreeker bevindt zich in een prachtig monumentaal pand aan de Amstel. Vanaf het terras zie je woonboten op het water deinen en trekken fietsers aan je voorbij. Stond je driehonderd jaar geleden (ja, driéhónderd!) op deze plek, dan keek je op de ijsbreker die in strenge winters de weg van de Amstel naar De Vecht vrijmaakte. Het pand met glas-in-loodramen biedt nu onderdak aan een koffie- en theehuis, lunchroom, loungeplek en veel meer. De kaart biedt o.a. steak tartaar, burrata en oesters, maar ook voor een omelet, ‘croque’ en broodje gehaktbal zit je hier goed.

Weesperzijde 23, deysbreeker.nl

#7. Vegabond

Beslaat jouw zoektocht naar een fijn adresje voor ontbijt en lunch vaak vreselijk veel tijd? Speur je álle menukaarten af naar vegetarische en/of veganistische verleidingen? Vegabond heeft wat jij wilt. Hoe we dat zo zeker weten? Via de menukaart stort je in een culinair walhalla. Wat is deze keuken creatief! Red Thai Butternut Boats, Punjabi Picnic, Spinach Lentil-Feta Roll: alleen de namen maken je al nieuwsgierig. Vegabond trakteert je op verrassend ontbijt, wonderbaarlijk lekkere groentecombinaties, smakelijke sweets en bovendien heerlijke koffies en lattes. Liever andere melk dan ‘standaard soja’? Met haver-, amandel-, kokos- en cashewvarianten zal je nooit worden teleurgesteld.

De Clercqstraat 48, vegabond.nl


 

Vegabond heeft alles wat jij wilt
Deze Mokumse baksels zijn je perfecte guilty pleasure

#8. MOAK pancakes

Al ben je nog zo kritisch, de pannenkoeken van MOAK blazen je de tent uit. Gemaakt van 100% biologisch tarwemeel en zonder toevoeging van suiker en zout zijn deze Mokumse baksels je perfecte guilty pleasure. Want die pannenkoek mag prima verantwoord klinken, de eigenaren Sten en Sammy deinzen gelukkig niet terug van een goede chocoladesaus of Canadese maple syrup. Hartige trek? ‘The Vegalicious’ is een pannenkoek met gegrilde paprika, avocado, hummus, chili mix, oregano en olijfolie. Voor een goede knaller kies je voor ‘the mancake’, ‘the golddigger’, ‘the heavy mama’ of ‘the infamous’. Hmmm…

Jodenbreestraat 144, Clerqstraat 34H en Ferdinand Bolstraat 11, moakpancakes.nl

 

Locatie & route
  1. De Drie Graefjes
  2. Omelegg
  3. CT Coffee & Coconuts
  4. Bakers & Roasters
  5. Latei
  6. De Ysbreeker
  7. Vegabond
  8. MOAK pancakes
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan